Do zoznamu turistických atrakcií na Liptove pribudne olympijský Airbus A320

Do zoznamu turistických atrakcií na Liptove pribudne takmer 40 metrov dlhý Airbus A320, ktorý priviezol oheň na olympiádu v Soči. Stroj má iba 12 rokov, no z technických dôvodov bol vyradený z prevádzky a už nikdy nebude lietať.

05.12.2018 09:00
debata

Zakúpila ho spoločnosť Heliport Liptov, ktorá ho v týchto dňoch prepravuje z Ostravy do metropoly stredného Liptova.

Po sprístupnení má lietadlo slúžiť nielen ako zaujímavosť pre turistov a návštevníkov, ale má byť tiež expozíciou pre milovníkov leteckej techniky.

Samotný transport lietadla do cieľovej stanice – Liptovského Mikuláša, zaberie tri dni, doraziť by malo v utorok 4. decembra ráno.

Pred prevozom museli stroj rozobrať a demontovať mu krídla, chvostové plochy aj obidva podvozky.

Trup lietadla zostal v celku. Lietadlo sme rozobrali tak, že teraz je možné ho prepravovať ako nadrozmerný náklad, ktorý je uložený na troch samostatných valníkoch jazdných súpravách.

Najdlhšia jazdná súprava má dĺžku 43 metrov, je široká šesť metrov, vysoká 5,2 metra a váži 79,7 tony, vysvetlil Cyril Fogaš zo súkromného heliportu.

Jednotlivé časti sú v rozobratom stave naložené na troch špeciálnych kamiónoch ťahačoch. Preprava sa realizuje za stáleho policajného sprievodu z Českej republiky až na Slovensko do Liptovského Mikuláša, priblížil Fogaš.

Dodal, že okrem toho bolo potrebné zabezpečiť v niekoľkých úsekoch asistenčné služby dopravných podnikov a aj elektrikárov.

Po prevoze lietadla na Liptov bude naspäť zmontované do pôvodného celkového stavu. Využívať ho budú ako turistickú atrakciu nielen pre domácich obyvateľov, ale aj pre turistov a všetkých, ktorých zaujíma letecká technika.

Po sprístupnení lietadla pre verejnosť chceme ukázať, z čoho všetkého sa skladá, z akých materiálov a akým spôsobom sú lietadlá vyrábané a čo všetko v sebe ukrývajú.

Tiež chceme priblížiť, čo všetko bolo doposiaľ potrebné urobiť, aby ľudia vôbec mohli lietať a aby sa takýto stroj dostal do vzduchu a slúžil ľuďom ako dopravný prostriedok, uzavrel Fogaš.

Olympijský Airbus A320 plánujú sprístupniť zhruba o rok a pol tak, aby bol pripravený na letnú sezónu v roku 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Soči #zimná olympiáda #Liptov #Airbus A320