Najmenej religiózne národy Európy? Česi, Dáni a Estónci. Slovákov verí 29 %

Česi, Dáni a Estónci sú najmenej nábožensky založenými národmi Európy. V Českej republike a Dánsku sa označuje za silne religióznych osem percent ľudí, v Estónsku len sedem percent.

06.12.2018 11:15
debata

Na čele rebríčka 34 skúmaných krajín stojí Rumunsko, kde sa za silne nábožensky založených považuje 55 percent obyvateľov. Vyplýva to z aktuálnej americkej štúdie

Kým v prevažne pravoslávnom Rumunsku či v Arménsku je silne veriaca väčšina obyvateľov, v mnohých krajinách, ktoré sa považujú za silne katolícke, je ich podiel nižší.

Napríklad v Chorvátsku je to 44 percent obyvateľov, v Poľsku 40 percent, v Taliansku 27 percent a v Španielsku 21 percent.

Medzi Slovákmi je 29 percent silne religióznych ľudí, medzi Maďarmi 17 percent, rovnako ako napríklad medzi Rusmi.

V Rakúsku, ktoré sa tiež často označuje za výrazne katolícke, sa za silne religióznych označuje len 14 percent obyvateľov a vo Francúzsku a Nemecku zhodne po 12 percent. O percento nižší je podiel silne religióznych v Británii.

Do kostola

Najusilovnejšie chodia do kostola obyvatelia Poľska, kde 61 percent ľudí uviedlo, že najmenej raz za mesiac sa zúčastňuje na bohoslužbe.

V Rumunsku chodí raz za mesiac do kostola každý druhý človek, na Slovenku 31 percent ľudí.

Naopak, v Českej republike je to iba 11 percent. Deväť percent Čechov tvrdí, že sa každý deň modlí.

Trinásť percent Čechov si je „absolútne istých“, že existuje Boh, čo je viac ako napríklad v Nemecku (desať percent), Francúzsku či Švajčiarsku (po 11 percentách).

V Arménsku je o tom presvedčených 79 percent ľudí a napríklad na Slovensku neochvejne verí v Boha 37 percent ľudí.

Moslima do rodiny?

Hoci Česi nie sú práve nábožensky horliví, sú najviac vyhranení voči moslimom z celej Európskej únie, ukazuje iný prieskum z konca októbra.

Len 12 percent Čechov by bolo ochotných pripustiť, že by sa členom ich rodiny stal moslim.

Napríklad na Slovensku by to nebol neprekonateľný problém pre 47 percent opýtaných, vo Švédsku pre 80 percent a v Holandsku dokonca pre 88 percent respondentov.

debata chyba
Viac na túto tému: #viera #náboženstvo #veriaci