Tip: Zažite čarovné Vianoce na hrade plnom hračiek

Živý betlehem, Mikuláš na koni aj tvorivé dielničky s Perinbabou a so Zubatou. Hrad Modrý Kameň už dýcha predvianočnou atmosférou. V sobotu 8. decembra sa začína Advent na hrade.

07.12.2018 07:00
živý betlehem Foto:
Živý betlehem
debata

Aké môžu byť pre deti krajšie Vianoce, ako na hrade plnom hračiek? V Modrom Kameni sa naladíte na sviatky už dnes. V Múzeu bábkarských kultúr a hračiek sa popoludní o 16. hodine začína Advent na hrade a návštevníkov čakajú mnohé prekvapenia.

„Do biblického príbehu narodenia Ježiška deti prenesie živý betlehem na hradnom nádvorí, umocnený večernou atmosférou. Ľudové zvyky počas adventných dní až po Troch kráľov predvedie detská folklórna skupina Ragačinka s heligonkármi z Hrušova. A veľkým zážitkom bude príchod Mikuláša s anjelom na koni,“ pozýva Katarína Hanková Jančeková z múzea v Modrom Kameni.

Na minijarmoku budú ponúkať vianočné oblátky, medovníky a ďalšie vianočné dobroty aj darčeky. K sviatočnej nálade prispeje koncert ženského speváckeho zboru Nádej a deti poteší rozprávka Bábkového divadla na Rázcestí o 18. hodine.

Počas celého podujatia môžu nazrieť aj do tvorivej dielničky, kde si spolu s Perinbabou a so Zubatou vyrobia vlastný vianočný baliaci papier či drobné darčeky alebo vianočné ozdoby.

Ani prehliadka hradu nebude teraz obyčajná, ale sviatočná. V jednotlivých miestnostiach sa návštevníci dozvedia o starých vianočných zvykoch a pripomenú si, ako sa Vianoce slávili kedysi.

Mikuláš Foto: SNM - MÚZEUM BÁBKARSKÝCH KULTÚR A HRAČIEK
Mikuláš Mikuláš

„Sviatočne prestretý stôl a ľudové hračky napovedia, že na Vianoce boli dôležité iné veci ako darčeky, tie deti dostávali asi od 30. rokov 20. storočia, a keď, tak boli vyrobené doma,“ pripomína Katarína Hanková, kultúrno-propagačná manažérka múzea.

Vianoce za socializmu, keď Ježiška nahradil dedo Mráz, pripomenie krátke video. Niektoré hračky, ktoré si našli pod stromčekom deti v 70. rokoch, si budú môcť vyskúšať aj dnešné deti, a rodičia či starí rodičia si zaspomínajú.

Keďže na hrade v Modrom Kameni sídli SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hostia sa počas adventnej prehliadky dozvedia aj niečo z histórie bábok a bábkarov. Mnohí tvrdia, že prvé bábky sú práve tie z betlehemov.

„Isté je, že ľudoví bábkari v zime nemohli kočovať, venovali sa rezbárstvu a vedeli vytvoriť aj pekné betlehemy,“ dodáva Katarína Hanková.

Drevený betlehem zo zbierok múzea, ktorý vyrobil pán Gontkovský z Lendaku, bude na hrade vystavený počas adventu. Doby dávno minulé pripomenú staré vianočné pohľadnice z roku 1900, no k čarovnej atmosfére prispeje aj moderná technika – svetelné ilúzie, keď sa večer na budovu budú premietať rozprávkové postavičky.

Kam za zábavou

7. decembra, piatok

  • Brezno: Vianočné tvorivé dielne, Horehronské múzeum, 9. h – 15. h, aj 10. 12., 12. 12., 14. 12. a 17. 12.
  • Senica: Predvianočný koncert, Záhorská galéria Jána Mudrocha, 17. h

8. december, sobota

  • Banská Bystrica: Koleda ako dar, rozprávanie o vianočných zvykoch, folklór, Thurzov dom, 14. h, 15. h a 16. h
  • Banská Bystrica: Mikuláš na Fončorde, Kyjevské nám., 16. h
  • Bardejov: Spomienkový koncert na Johna Lennona, Ulička Johna Lennona, 18. h
  • Častá: Mikuláš na hrade Červený Kameň
  • Liptovský Hrádok: Vianočné trhy, Nám. Františka Wisnera
  • Modrý Kameň: Advent na hrade, živý betlehem, folklór, Mikuláš, prehliadky s témou od adventu do Troch kráľov, rozprávka, vianočné dielničky, 16. h
  • Pezinok: Náš trh vianočný
  • Prešov: Dobrý bazár, Christiania, 14. h – 18. h
  • Strečno: Strečnianske fajnové vianočné trhy, ochutnávky, hudba, folklór, 13. h
  • Svätý Jur: Adventné dni – Mikuláš, vianočné trhy, večer s mátohami
  • Trnava: Adventný koncert v rímskokatolíckom Kostole svätého Jakuba – Horehronskí chlopi, 20. h

9. decembra, nedeľa

  • Bratislava: Adventný koncert v SNM, sídelná budova, 16. h
  • Bytča: Vianočný koncert loveckej hudby, Sobášny palác, 14. h
  • Kremnica: Vianočné minitrhy (15. h – 19. h), živý betlehem (16. h), adventný koncert Katky Koščovej, Kostol sv. Kataríny, Mestský hrad, 19. h
  • Martin: Vianoce na dedine, koledy, vinše, obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom, Lucie, ondrejské veštenie, pečenie oblátok, Múzeum slovenskej dediny, výroba a predaj vianočných ozdôb a ľudovo-umeleckých výrobkov, tvorivé dielne pre deti, Múzeum slovenskej dediny, 10. h – 16. h
  • Nitra: Vianočné mestečko – Mikulášsky koncert, divadlo, ohňová show

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #Vianoce #Mikuláš