V Podtatranskom múzeu pristáli hračky z celého sveta

V Podtatranskom múzeu v Poprade sprístupnili výstavu Čaro detstva, vystavené predmety pochádzajú zo súkromnej zbierky starožitných hračiek Alice Tokarčíkovej. V múzeu je vyše tristo exponátov hračiek z celého sveta, najstaršia pochádza z roku 1910, ide o plyšového psíka.

13.12.2018 12:05
debata

Najpočetnejšiu časť zbierky starožitných hračiek Alice Tokarčíkovej v priestoroch Podtatranského múzea tvoria starožitné celuloidové bábiky a plyšové medvedíky, pretože práve tieto hračky kedysi robili radosť deťom pod vianočným stromčekom.

Výstava zaujme nielen deti, ale i dospelých vráti v čase, do dôb detstva a vyvolá nostalgické spomienky.

Ako uviedla zberateľka Tokarčíková, každá hračka má svoj vlastný príbeh a mnohé pochádzajú z rôznych krajín sveta – z Japonska, Číny, Ruska, USA, Nemecka, Rakúska, Talianska, ale aj arabských krajín.

„Z medzivojnového obdobia pochádza plyšová myška. Je zvláštna tým, že má telo z valca a slúžila ako trezor – skrýša, do ktorého sa v čase vojny skrývali cennosti,“ vysvetľuje zberateľka. Kým dnešné hračky sú prevažne z plastu či umelého plyšu, tie starožitné sú z plsteného mohéru, vypchaté slamou alebo drveným korkom, majú sklenené oči, vyšívané nosy a všetky boli ručne vyrobené.

„Veľmi veľa hračiek v mojej zbierke pochádza z medzivojnového a povojnového obdobia od značky Stiff (Nemecko), ktorá bola v tom čase najvýznamnejším producentom hračiek v Európe," dodáva Tokarčíková.

Väčšina hračiek pochádza z bazárov a búrz a k zberateľke si akoby samé našli cestu. „Dostali sa ku mne rôznymi cestičkami – niektoré mi priniesli priatelia zo svojich zahraničných ciest, ale nájdu sa aj takí, ktorí mi hračky sami posielajú. Celé moje úsilie smeruje k tomu otvoriť jedného dňa Múzeum hračiek,“ uzatvára zberateľka, ktorá verí, že sa jej to raz podarí.

Podtatranské múzeum vyčlenilo hračkám dve výstavné miestnosti na prízemí. Mnohé z vystavených exemplárov sú skutočne unikátne a vzácne a návštevník ich môže obdivovať len vo vitrínach, no výstava je obohatená aj o detský interaktívny kútik, kde budú pre deti k dispozícii hračky na hranie.

Ako uviedla riaditeľka Podtatranského múzea v Poprade Magdaléna Bekessová, sprístupnenie výstavy v predvianočnom období bolo zámerom. Múzeum sa tak snaží prilákať do svojich priestorov počas sviatkov deti, rodičov i starých rodičov a ponúknuť návštevníkom zážitok, ktorý ocenia všetky generácie. Výstava Čaro detstva bude verejnosti prístupná do 30. septembra budúceho roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #hračky #Podtatranské múzeum