Sedem potravín, ktorým sa na palube lietadla vyhnite oblúkom

Všetko je dovolené, ale nie všetko človeku osoží. Platí to aj pri jedlách, ktoré vám usmievavé letušky ponúknu na palube. Týchto sa vyvarujte.

30.12.2018 07:00
debata (8)

Káva

Kto by si nedal rád tento životabudič počas úmorného cestovania? Čierna káva však pôsobí ako diuretikum, teda sa po nej často chodí na toaletu. A žiadať každú chvíľu spolucestujúcich o uvoľnenie prechodu v lietadle s úzkymi uličkami a na seba natlačenými sedadlami nie je nič príjemné ani pre jednu stranu. Strata tekutín, sodíka a draslíka navyše môže spôsobiť bolesť hlavy či svalové kŕče.

Alkohol

Pre tých, čo majú z lietania paniku, môže byť pohár vína vítaným povzbudením a upokojujúcim prostriedkom. Alkohol však dehrydruje, čo je ešte umocnené prostredím vnútri lietadla. Dlhé sedenie na mieste v kombinácii s nedostatkom tekutín tak môže predstavovať najmä u ľudí s vysokým krvným tlakom riziko vzniku krvných zrazenín.

Voda z vodovodu

Čistá voda, čaj či káva sa môžu na palube pripraviť z tekutiny, ktorá sa v nedobre čistených rúrkach infikuje baktériami.

Bublinkové nápoje

Počas letu má podľa štatistík okolo 18 percent pasažierov s pľúcnymi ochoreniami minimálne mierne dýchacie ťažkosti. Problémy sa znásobia požitím sýtených nápojov, pretože rozťahovanie plynu vo vysokých nadmorských výškach môže ešte zvýšiť tlak na pľúca.

Fazuľa, hrášok, šošovica

Zdravé vlákniny… Avšak má to háčik – zmena tlaku v kabíne môže spôsobiť silnejšie rozpínanie plynu v črevách až o 25 %.

Sušené ovocie

Tento zdanlivo nevinný „snack“ dokáže narobiť riadne patálie. Siričitany, ktoré takéto potraviny zvyknú obsahovať, sú jedným zo spúšťačov záchvatov astmatikov. Nižšie hladiny kyslíka na palube ľahko zapríčinia problémy s dýchaním a problém je na svete.

Plesnivý syr

Na túto potravinu môžu niektorí alergici či osoby s „jemným žalúdkom“ zareagovať veľmi zle a či patríte medzi nich zrejme nechcete zistiť niekoľko kilometrov nad zemou. Nižšia koncentrácia kyslíka spôsobuje ťažšie dýchanie a zažívacím problémom určite k dobru nepridajú prípadné turbulencie.

Readersdigest.ca; Smartertravel.com

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #jedlo