Slávne rakúske víno chcú premenovať. Má meno po nacistovi

Rakúska umelecká skupina vyzvala, aby si jedna z najznámejších rakúskych odrôd viniča zmenila svoje meno. Odroda Zweigelt nesie totiž názov po Fritzovi Zweigeltovi, ktorý ju vyšľachtil. Zároveň však bol tento botanik členom nacistickej strany, a to už od roku 1933, informovala agentúra APA. Podľa niektorých informácií sa dokonca Zweigelt podieľal na vydaní člena odbojovej skupiny gestapu.

27.12.2018 07:00
debata (5)

S návrhom na premenovanie najobľúbenejšej rakúskej odrody červeného vína prišla umelecká skupina Ústav bez priamych vlastností (IODE). Namiesto starého názvu by sa podľa nej malo červené víno volať Blauer Montag, teda Modrý pondelok.

Fritz Zweigelt, ktorý pochádzal z obce neďaleko Grazu, skrížil v roku 1922 odrody Svätovavrinecké a Frankovka. Novú odrodu nazval Rotburger. Jeho meno dostala až v roku 1975, keď bol šľachtiteľ už jedenásť rokov po smrti.

Podľa skupiny IODE bol však Zweigelt „vášnivý nacista“. Do NSDAP botanik vstúpil už v apríli 1933, teda krátko po tom, čo sa v Nemecku stal kancelárom Adolf Hitler. Aktívny bol aj v čase, keď bola strana v Rakúsku zakázaná.

V roku 1938, keď sa Rakúsko stalo po takzvanom anšluse súčasťou Nemeckej ríše, sa Zweigelt stal ako zaslúžilý straník riaditeľom vinohradníckej školy pri kláštore Klosterneuburg.

Podľa historika Roberta Streibela, ktorý sa zaoberá dejinami vinárstva, nie je Zweigeltova činnosť v 30. a 40. rokoch minulého storočia ešte dostatočne prebádaná, určite podľa neho ale nie je „osobou, po ktorej by sa mal volať druh vína“.

Archívne dokumenty napríklad odhaľujú, že Zweigelta po druhej svetovej vojne obvinila skupina odbojárov okolo klosterneuburského kanonika Romana Scholza, že nezabránil vydaniu jedného z jej členov gestapu, hoci mohol.

Podľa ďalších svedectiev bol Zweigelt presvedčený antisemita. Po vojne strávil botanik pol roka vo väzení.

Oficiálna zmena sa neblíži

Konateľ spoločnosti Österreich Wein Marketing v reakcii na iniciatívu umeleckej skupiny vyzval k vecnej diskusii. Záležitosť pomenovania vínnej odrody nechce Wilhelm Klinger síce „zamiesť pod koberec“, v súčasnosti ale nie je podľa neho známe dostatočné množstvo faktov.

Za pravdu dáva šéfovi spoločnosti, ktorá propaguje rakúske vína doma aj v zahraničí, aj historik Streibel. Podľa neho je potrebné sa osobou Fritza Zweigelta ďalej zaoberať a dohľadať ďalšie detaily z jeho života.

„Keď bude všetko podložené dôkazmi a nenapadnuteľné, bude pre zodpovedných o to ťažšie meno Zweigelta obhajovať,“ myslí si.

Okamih, keď meno Zweigelt z etikiet úplne zmizne, je zatiaľ v nedohľadne, dvaja vinári z najznámejších rakúskych vinárskych oblastí – Weinviertel a Wachau – sa už však rozhodli, že svoje produkty vyrobené z tejto odrody označia radšej novým menom Blauer Montag.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Rakúsko #nacista