Náš tip: Ukončite sviatky romanticky, na zámku

V sobotu 5. januára môžete počas sviatkov posledný raz zavítať na vianočne vyzdobený Bojnický zámok. A v Starom zámku v Banskej Štiavnici bude na Troch kráľov posledný deň vystavený unikátny drevený betlehem.

04.01.2019 07:00
Vianoce, výzdoba Foto:
Bojnický zámok je sviatočne vyzdobený do 5. januára. Návštevníci sa pri špeciálnej prehliadke dozvedia niečo z histórie vianočnej symboliky a uvidia v každej sále iný vianočný stromček.
debata

Romantický Bojnický zámok už tradične počas sviatkov pripravuje pre návštevníkov špeciálne prehliadky. Aj tento rok trvajú Vianoce na zámku do 5. januára a sú naozaj bohaté.

„Vianočné prehliadky zámku sú vždy iné, obohatené o sviatočnú atmosféru. Návštevníci v jednotlivých sálach uvidia rôzne zdobené vianočné stromčeky aj ukážky stolovania a dozvedia sa niečo z histórie vianočných symbolov,“ pozýva Petra Gordíková, kultúrno-propagačná referentka Múzea Bojnice.

Hostia si tak pripomenú tradíciu betlehemov, vianočných stromčekov či adventných vencov. Aj napriek zime budú hostí po sviatočne vyzdobených sálach Bojnického zámku sprevádzať lektori v dobových kostýmoch.

„Mnohí návštevníci prichádzajú zámerne práve vo vianočnom období, aby si na zámku užili inú atmosféru,“ dodáva Petra Gordíková. Prehliadka trvá jeden a pol hodiny a tá posledná sa začína v sobotu 5. januára o 15. hodine.

Na Starom zámku v Banskej Štiavnici bude posledný raz počas týchto sviatkov vystavený najväčší drevený maľovaný betlehem, ktorý má vo svojich zbierkach Slovenské banské múzeum.

Betlehem s mohutnými orientálnymi hradbami ukrýva maštaľku so Svätou rodinou, robustné palmy, prichádzajú Traja králi Gašpar, Melichar a Baltazár a hneď za nimi valasi s ovcami a ďalšie postavy.

Betlehem má dĺžku takmer tri metre (a výšku približne jeden meter) a múzeu ho daroval štefultovský rezbár Ján Šulc ešte v 60. rokoch 20. storočia a vyníma sa v Rytierskej sále Starého zámku.

„Betlehem je zaujímavý nielen svojimi rozmermi, ale aj tým, že obsahuje banícke prvky. Popri palmách sa v betleheme objavuje kamenný portál štôlne s baníkom, huntštosiar či adorujúci aušusníci a tiež pestrofarební banícki škriatkovia – permoníci s fúrikmi a ďalšie banícke motívy,“ vysvetľuje etnologička Zuzana Denková.

Aušusníci boli „banská honorácia“, vybraní členovia baníckeho spolku, ktorí mali tú česť reprezentovať svoj stav pri obradoch, teda aj pri bohoslužbách v kostole.

Dodnes je táto tradícia živá napríklad v Štiavnických Baniach pri omši na Božie narodenie. Mali parádne banícke uniformy, zobrazovali sa aj na olejomaľbách, aj v baníckych betlehemoch.

„Súčasťou betlehemu je aj banícky dom s dievčaťom vykláňajúcim sa z okna, kamenná studňa, z ktorej si žena naberá vodu, kým jej kamarátka už odchádza s plným džbánom alebo valach sklonený nad klátom dreva. Nevieme, či dievča zo svojho domu dovidí až do orientálnej maštaľky alebo sa len obzerá po dedine, ktorej minulý život si vieme predstaviť aj vďaka podobným dielam,“ dodáva Zuzana Denková.

Vianočný betlehem je v Starom zámku pre verejnosť prístupný do nedele 6. januára od 8. do 16. hodiny. Vstup je každú celú hodinu, posledný so začiatkom o 15. hodine.

Kam za zábavou

4. januára, piatok

  • Banská Bystrica: Vianočné trhy, Nám. SNP, do 2. 1./Vianočná izba, expozícia v Historickej radnici, do 6. 1.
  • Bojnice: Vianoce na zámku, do 5. 1. 2019
  • Bratislava: Zimný táborový deň v SNM – Historickom múzeu, celodenný program s prihláškami vopred, Martin Benka, ľudová kultúra, ľudové tvorivé dielne a hry, 8.30 h – 17. h
  • Bratislava: Martin Benka/Zlatý vek Peterhofu – Od Petra I. po Katarínu II., výstavy, SNM – Bratislavský hrad
  • Čadca: Výstava betlehemov, Kysucké múzeum, do 31. 1.
  • Dubnica nad Váhom: 100 rokov československých hračiek, výstava, kaštieľ, do 28. 2.
  • Liptovský Mikuláš: Betlehemy, výstava rezbárskych majstrov z Liptova, Múzeum Čierny orol, do 11.1.
  • Poprad: Čaro detstva, výstava pre deti, Podtatranské múzeum/ Malá vianočná hudba, koncert, Rímskokatolícky kostol sv. Štefana kráľa Poprad-Matejovce, 16.30 h
  • Trenčín: Výstava vláčikov na hrade, 9. h – 17. h, do 28. 2.
  • Zuberec: Vianoce v múzeu, vianočné zvyky, vinše, koledy, večerná prechádzka s lampášmi, posedenie pri ľudovej hudbe, Múzeum oravskej dediny, do 6. 1.

5. januára, sobota

  • Kráľová pri Senci: Živé jasličky, Včelárska paseka, 17. h

6. januára, nedeľa

  • Nitra: Trojkráľový koncert v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade, Trojkráľový galakoncert La Gioia v sprievode Simple Lounge Quartet v Synagóge
  • Vysoké Tatry: Trojkráľové stretnutie pri snehovom betleheme pri Rainerovej chate, goralská muzika a betlehemci z Lendaku. 11. h
  • Nitra: Trojkráľový večer s Ľudovou hudbou Mira Dudíka, hrad, 17. h
  • Poprad: Trojkráľový benefičný koncert, Tatranská galéria, 16. h, Trojkráľový koncert, Kostol sv. Egídia, 18. h
  • Starý Smokovec: Koncert v tatranskom ľadovom dóme, tradičné spevy zo Spiša v podaní ľudovej hudby FS Vagonár, Hrebienok, 15.30 h

10. januára, štvrtok

  • Bratislava: Milan Rastislav Štefánik – astronóm, prednáška, SNM – Prírodovedné múzeum, Vajanského náb., 16. h
  • Žilina: Novoročný koncert, výber melódií z operiet Gejzu Dusíka v podaní Hot Serenaders, 19. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Traja králi