Na Malom vrchu nad obcou Divinka-Lalinok otvorili novú rozhľadňu

Na Malom vrchu nad obcou Divinka-Lalinok (okres Žilina) otvorili novú rozhľadňu.

03.01.2019 22:24
debata (1)

Podľa starostu obce Michala Krška vybudovali 19,2 metra vysokú rozhľadňu zhruba za pol roka v rámci mikroprojektu s poľskou obcou Spytkowice a náklady boli zhruba 60 000 eur.

„Rozhľadňa sa nachádza pri Veľkom vrchu, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Už šesť rokov sa tu robí archeologický výskum, bolo to jedno z najväčších osídlení na Slovensku z obdobia praveku,“ uviedol Krško.

Doplnil, že nová rozhľadňa má zviditeľniť a zatraktívniť obec a ukázať jej bohatú históriu. „Túto lokalitu zvýrazňujeme. Postavili sme tu altánok, hore sa ide po náučnom chodníku. Je to ľahká túra aj pre rodiny s deťmi, z obce trvá zhruba 40 minút,“ podotkol starosta Divinky-Lalinka.

„Piaty ročník bol jedným zo štyroch silvestrovských výstupov v žilinskom regióne. Okrem tohto sa vystupuje na Kľak, na Straník a na Minčol. Rozhľadňa má potenciál, lebo je to historická oblasť – robia sa tu vykopávky, je tu hradisko. Keď je pekné počasie, ponúka výhľady na Malú Fatru, Lietavský hrad a celú Žilinskú kotlinu,“ dodal zástupca miestnych turistov Ján Lašút.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozhľadňa