Náš tip: Odhaľte s deťmi tajomstvá vesmíru

Nočná obloha má svoje tajomstvá. Mesiac, hviezdy, planéty, kométy aj celé súhvezdia zimnej oblohy môžete spoznať v planetáriu Hlohovec. V nedeľu 27. januára tam pripravili hneď dva programy pre deti aj pre širokú verejnosť.

25.01.2019 07:00
dieťa, vesmír, planéty, objav, údiv, hviezdy,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V planetáriu v Hurbanove si túto nedeľu prídu na svoje všetci, dospelých nevynímajúc. Nočná obloha tak trocha pripomína rozprávku. Je tajomná, zaujímavá a plná dobrodružstiev.

Menšie deti preto vesmír najlepšie spoznajú práve prostredníctvom rozprávky a tie staršie inou formou. A všetci sa v planetáriu naučia orientovať na hviezdnej oblohe a zoznámia sa s jej najjasnejšími hviezdami.

V nedeľu o 15.30 hodine sa v planetáriu začína rozprávanie o nočnej oblohe a jej tajomstvách pre najmenších. O Mesiaci, hviezdach, planétach, kométach a súhvezdiach sa dozvedia zábavnou formou, preto je program vhodný už pre deti od štyroch rokov.

„Program je nazvaný Tajomstvá vesmíru a často ho sledujú aj staršie deti, každý si z neho vezme, čomu porozumie. Po rozprávke totiž nasleduje orientácia na hviezdnej oblohe v planetáriu a video Slnečná sústava,“ hovorí Alojzia Sidorová, ktorá v planetáriu sprevádza exkurzie.

Celý program trvá 1,5 hodiny a aj keď tí najmenší možno nevydržia do konca, určite to bude pre nich pekný zážitok.

O 17. hodine sa začína program pre starších žiakov Zo života hviezd, vhodný od 9. triedy až po dospelých.

Je zameraný na vznik a vývoj hviezd, dvojhviezdy, sprevádzajú ho legendy o súhvezdiach zimnej oblohy a tiež je doplnený orientáciou na hviezdnej oblohe v planetáriu.

Vstupné na programy je 1,70 € pre dospelých, 1,50 pre žiakov a študentov do 18 rokov a 1,20 € pre seniorov a deti do 6 rokov.

Ak to počasie umožní, v nedeľu 27. januára večer od 18.30 hodiny Hvezdáreň a planetárium Hlohovec ponúka záverečnú bodku za pestrým programom – večerné pozorovanie oblohy ďalekohľadom refraktor180/2600.

Hlohovec je jedným z mála miest na Slovensku, ktoré má svoju hvezdáreň aj planetárium. Nesie meno slávneho astronóma Milana Rastislava Štefánika a slúži na popularizáciu astronómie aj na vedecké účely.

Observatórium má k dispozícii prístrojovú techniku na veľmi dobrej úrovni, patrí k nej aj druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku.

Kam za zábavou

25. januára, piatok

  • Červený Kláštor: Zimný splav Dunajca, posedenie pri country hudbe, požičovňa Sport Centrum, 17. h, splav 26. 1.
  • Zlaté Moravce: 100 rokov včelárstva na Zlatomoravecku, výstava, Mestské múzeum, do 23. 3.

26. januára, sobota

  • Banská Bystrica: Na Šachtičky Skibusom, každú sobotu a nedeľa doprava lyžiarov
  • Červený Kláštor: Zimný splav Dunajca, zraz 11.30 h, guláš v Chate Pieniny, návrat autobusom, posedenie pri vodáckej hudbe
  • Hriňová: Zimná furmanská súťaž ťažných koní
  • Kežmarok: Tradičná fašiangová zabíjačka, ľudová hudba, hotel Hviezdoslav

Oravská Polhora: Husky Cup, preteky psích záprahov

  • Telgárt: Snežné psy
  • Vrátna: Turvoni na svahu, fašiangová lyžovačka v maskách, hudba, program

27. januára, nedeľa

  • Hlohovec: Tajomstvá vesmíru, rozprávanie o tajomstvách nočnej oblohy, od 3 rokov, 15.30 h, Zo života hviezd, program o súhvezdiach zimnej oblohy, o vzniku a vývoji hviezd, pre staršie deti a verejnosť, 17.30 h, Večerné pozorovanie oblohy, 18.30 h, planetárium

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tip