Najdlhší let trvá 18 hodín, lietadlo má 6 miliónov súčiastok. 16 zaujímavostí o lietaní

Denne vyletia do vzduchu po celom svete tisícky lietadiel s miliónmi pasažierov.

31.01.2019 07:00
let, lietanie, lietadlo, cestovanie, Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Tu je niekoľko zaujímavých čísel z leteckej dopravy.

Najbezpečnejšie aerolínie

Už veľakrát vyhlásili rôzne organizácie zaoberajúce sa bezpečnosťou lietania za najspoľahlivejšie austrálske aerolínie Quantas. Počas 60-ročnej existencie totiž nemalo žiadne lietadlo spoločnosti nehodu.

Vyše 1 400 dopravcov

Toľko je na svete komerčných leteckých spoločností. Preto niet divu, že rebríčky spoľahlivosti sa tešia veľkej obľube – pomáhajú cestujúcim vybrať si z tohto množstva tie najlepšie spoločnosti, ktoré ich bezpečne dopravia do cieľa a ponúknu primerané služby.

Tisíce letov

Denne sa na planéte uskutoční okolo 104 000 letov.

Okolo 6,5 miliardy

To je počet pasažierov, ktorých celkovo lietadlá ročne odvezú.

90,01 %

Najpresnejšie aerolinky na svete sú spoľahlivé na 90,01 %. Takéto skvelé skóre majú dve malé spoločnosti AirBaltic a Latvian airline. Z tých veľkých leteckých dopravcov je najspoľahlivejší Japan Airlines – má presnosť 85,27 %. Na opačnej strane spektra sa nachádzaj Air Inuit, malá kanadská spoločnosť, ktorej sa podarilo odštartovať aj pristáť načas len v 44,60 % prípadov.

100 rokov

Najskôr založené aerolínie na svete sú KLM. Založili ich 7. októbra 1919 v Holandsku.

200 miliónov cestujúcich

Najväčšie aerolinky sveta sú American Airlines. Dominujú vo všetkých kategóriách – príjmoch (vyše 40 miliárd dolárov ročne), počte prevezených pasažierov (takmer 200 miliónov ročne).

Milióny zamestnancov

Letecký priemysel vytvára po celom svete veľké množstvo pracovných miest. Priamo v letectve je zamestnaných okolo 9,9 milióna ľudí a ďalších 6,8 pracuje na súvisiacich pozíciách, napríklad v bufetoch na letiskách, v cestovných kanceláriách ponúkajúcich letenky a podobne.

17 miliárd eur

Lietadlá prepravia denne 35 percent (v hodnote asi 17 miliárd eur) z celkového množstva nákladu, ktorý sa prepravuje po celom svete.

100 miliónov pasažierov

Najviac cestujúcich prejde letiskom Hartsfield-Jackson v Atlante. Letisko je najrušnejším na svete od roku 1998, ročne ním prejde vyše 100 miliónov pasažierov. Druhé najvyťaženejšie letisko sveta je v Pekingu.

3529 km/h

Rekord vznikol v roku 1976. Kým priemerná rýchlosť dopravného lietadla je 925 km/h, najrýchlejší let dosiahol až 3529 km/h.

18 hodín

V súčasnosti najdlhší neprerušený let na svet trvá 17 hodín a 52 minút a spája Singapur a New York.

1 minúta

Najkratší let zasa trvá doslova zopár sekúnd, spája dva zo škótskych Orknejských ostrovov. Lietadlo prekoná vzdialenosť 2,7 kilometra.

Milióny častí

Ak ste niekedy hádali, či je náročné byť leteckým mechanikom, tu je odpoveď. Napríklad Boeing 747 má viac ako 6 miliónov súčiastok.

20 rokov

Jedlo lietadlo môže pri dobrej starostlivosti lietať aj viac ako 20 rokov.

80 zmiznutých

Od roku 1948 zmizlo okolo 80 lietadiel.

Zdroj: Iata.org

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #lietanie