Náš tip: Zvezte sa Ľadovým expresom do raja

Turisti, lyžiari aj bežkári sa do Slovenského raja dostanú pohodlne mimoriadnym vlakom. Ľadový expres vyráža z Košíc v sobotu a mieri do lyžiarskych stredísk. Pri programe a v prírode sa zabavia dospelí aj deti.

01.02.2019 07:00
Ľadový expres Foto:
Ľadový expres vyrazí z Košíc na Červenú Skalu po päť sobôt, od 2. februára so 2. marca.
debata

Počasie je ako stvorené na zimné športy a radovánky. Do Slovenského raja odvezie turistov prvý špeciálny vlak Ľadový expres z Košíc práve dnes, 2. februára.

Bude jazdiť každú februárovú sobotu a ešte 2. marca. Prepraví 144 cestujúcich a k lístku ponúka aj špeciálne zľavy v lyžiarskych strediskách.

„Mimoriadny turistický vlak Ľadový expres premáva každú sobotu od 2. februára do 2. marca vrátane zo železničnej stanice v Košiciach do železničnej stanice Červená Skala a späť. Nástup a výstup je možný po celej trase v zastávkach Košice, Kysak, Margecany, Gelnica, Nálepkovo, Mlynky, Dedinky, Stratená, Dobšinská ľadová jaskyňa, Telgárt – penzión, Červená Skala,“ informuje Viktor Wurm z oblastnej organizácie Košice Región Turizmus.

Ľadový expres vyráža z Košíc o 7.55 h, na konečnú v Červenej Skale dorazí o 10.28 h. Naspäť sa nasadá o 15.43 s príchodom do Košíc o 18.46 hodine.

Región ponúka okrem zjazdového lyžovania aj... Foto: Košice Región Turizmus
bežky, sneh, zima Región ponúka okrem zjazdového lyžovania aj skvelé možnosti pre milovníkov bežiek.

„Cestujúci Ľadového expresu dostanú vo vlaku aj tipy na zaujímavé aktivity a lyžiarske strediská im ponúkajú exkluzívne zľavy na skipasy. Napríklad v Mraznici, kam bude z Nálepkova premávať kyvadlový autobus, si môžu okrem zjazdového lyžovania vyskúšať aj novučičké kryté klzisko a prejsť sa zimnou atrakciou – snehovým mraveniskom,“ pozýva výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Zaujímavé zjazdovky ponúkajú strediská Mlynky-Gugel a Mlynky-Biele Vody a v Telgárte chystajú na februárové soboty rôzne aktivity ako psie záprahy, zabíjačku, gastrovíkendy, detskú diskotéku a iné aktivity pre deti aj dospelých.

Celá lokalita ponúka aj dobré možnosti na bežecké lyžovanie, napríklad čerstvo sprevádzkovaný areál pri Dobšinskej ľadovej jaskyni. Tá je síce v zime zatvorená, no okolie ponúka viacero zaujímavých miest, o ktorých mnohí nevedia.

Bežecké trate sú vedené okruhovo, najdlhšia má 4,5 km a kratšie 3,5 km, 2,8 km alebo 2,4 km. Neďaleký ranč ponúka v prípade priaznivých snehových podmienok jazdu na saniach.

Na Ľadový expres sú len obojsmerné lístky a cena lístka je jednotná bez ohľadu na nástupnú a výstupnú stanicu.

V Mraznici sa cestujúci Ľadového expresu môžu... Foto: Košice Región Turizmus
sneh, V Mraznici sa cestujúci Ľadového expresu môžu okrem lyžovania aj korčuľovať na novom krytom klzisku a prejsť sa v snehovom mravenisku (na snímke).

Lístok pre dospelých stojí 12 eur, detský od 3 do 18 rokov, seniorský nad 62 rokov a pre držiteľov preukazu ŤZP a ich sprievodcov 8 eur. Deti do 3 rokov cestujú zadarmo, nemajú však nárok na miesto vo vlaku. Sedenie je voľné.

Priamo vo vlaku sa lístok kúpiť nedá, treba si ho zabezpečiť buď on-line najneskôr 30 minút pred odchodom vlaku, alebo osobne v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici v Košiciach v pracovných dňoch.

Kam za zábavou

1. februára, piatok

  • Banská Bystrica: Polročné prázdniny v SSM, Koráliky z plodov – tvorivá dielňa, Tihányiovský kaštieľ, 9. h – 12. h, Trojrozmerná Bystrica, tvorivá dielňa, výroba trojrozmerného mestského hradu, Thurzov dom, 10. h, Hrkálky, tvorivá dielňa, Thurzov dom, 14. h
  • Bratislava: Keltský Imbolc, netradičné nočné prehliadky výstavy Kelti z Bratislavy, dejiny keltskej Bratislavy a keltský sviatok Imbolc, sviatok svetla a postupného sa prebúdzania zeme, SNM-Historické múzeum, 17.30 h – 22.30 h každú hodinu
  • Martin: Zvieracie zimovanie, tvorivé dielničky pre šikovné ručičky, vyrábanie papierových vtáčích búdok, ako prikrmovať zvieratká, čo robia cez zimu, SNM, Múzeum Andreja Kmeťa
  • Poprad: Textile Art of Today – 5. Trienále textilu, otvorenie výstavy, Tatranská galéria, 17. h

2. februára, sobota

  • Beňuš: Krnohy, 15. ročník pretekov, zápis od 8. h, preteky od 11. h
  • Bratislava: Deň otvorených dverí v gymnastickom centre Rača
  • Bratislava: Akvárium, terárium, predajná výstava, Úsvit, Tomášikova ul.

*Nitrianske Pravno, Pravenec: Zimné slávnosti Hornonitria, program, výstava ľudovoumeleckých výrobkov

  • Staré hory: Expedícia do vtáčieho raja, výlet za stopami lesa do vtáčej záhrady prírodovedca Miroslava Sanigu, organizuje SSM, doprava vlastná, zraz pri hoteli Altenberg, 9.15 h
  • Trenčín: Máme narodeniny! celodenný program k 50. výročiu Galérie M. A. Bazovského, tvorivé dielne, komentované prehliadky výstav, kultúrny program, 10. h – 16. h
  • Trenčín: Sovia noc, pozorovanie sov, ornitologická poradňa, pri hoteli Brezina, 15. h – 17. h
  • Veľká Rača: Rozprávkový karneval na svahu

3. februára, nedeľa

  • Slovensko: Prvú nedeľu v mesiaci vstupy do múzeí SNM a do SNG zadarmo
  • Košice: Končí sa výstava Kamenný herbár, Botanická záhrada, 9. h – 15. h
  • Svätý Anton: Malý farmársky a remeselnícky trh, Starý hostinec, 11. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Košice #Slovenský raj