Náš tip: Blíži sa Valentín, užite si víkend plný lásky

Víkend plný lásky môžete zažiť na hrade v Modrom Kameni. V Slovenskom národnom múzeu - Múzeu bábkarských kultúr a hračiek pripravili špeciálne valentínske prehliadky spojené s fotením, výrobou darčeka a ochutené štipkou renesančnej ľúbostnej poézie.

08.02.2019 07:00
dvojica, Modrý Kameň Foto:
Na hrade vás čaká láska.
debata

Sviatok Valentína zmenil február na mesiac zaľúbencov. V Slovenskom národnom múzeu – Múzeu bábkarských kultúr a hračiek tento víkend čakajú hostí prehliadky plné príbehov o láske.

Okrem toho si môžu vlastnoručne vyrobiť láskyplný darček, započúvať sa do renesančnej ľúbostnej poézie, ktorá sa zrodila medzi múrmi hradu, aj odhaliť pôsobenie emočnej inteligencie. Hrad v Modrom Kameni sa tak na dva dni zmení na „Modrý hrad lásky“.

„Na valentínskej prehliadke sa návštevníci dozvedia viac o svätom Valentínovi, spoznajú historické podoby lásky naprieč stáročiami, aj spôsob dvorenia. Návštevníkov prekvapí posol z minulosti či ľúbostná poézia z pera skutočného obyvateľa hradu Valentína Balašu,“ pozýva kultúrno-propagačná manažérka múzea Katarína Hanková Jančeková.

Valentín Balaša zo šľachtického rodu Balašovcov, zakladateľov a majiteľov hradu Modrý Kameň, bol významným uhorským renesančným básnikom. Písal nielen po maďarsky aj po slovensky. Žil v 16. storočí a v lyrickej tvorbe sa venoval najmä ľúbostnej, ale aj náboženskej a vlasteneckej poézii.

V cisárskom vojsku bojoval proti Turkom. Zúčastnil sa aj v boji o dobytie svojich hradov Modrý Kameň a Divín spod tureckej vlády.

Valentínske prehliadky sa začínajú od 10. hodiny a v priestoroch kaštieľa je po oba víkendové dni pripravené umelecké fotografovanie, návštevníci môžu získať fotografiu hneď priamo na mieste. V kreatívnych dielňach si potom môžu vyrobiť jedinečný umelecký fotorám.

V sobotu 9. februára je program obohatený o prednášku Karola Heriana na tému „Cítim, teda som“, ktorá sa venuje emočnej inteligencii. Láska je predsa jednou z najsilnejších ľudských emócií a tie nám niekedy pomáhajú, inokedy škodia, ak ich nevieme spracovať.

„Nebude to sladká valentínska prednáška, ale určite bude zaujímavá a pre mnohých užitočná,“ sľubuje manažérka múzea.

Prednášajúci Karol Herian vyštudoval kybernetiku a filozofiu, bol redaktorom, spisovateľom, pedagógom a pôsobí ako lektor pre rozvoj organizácií, tímov aj jednotlivcov. Prednáška sa začína o 15. hodine v barokovej sále kaštieľa.

Hostia si popri programe môžu oddýchnuť vo valentínskej kaviarni v priestoroch kaštieľa a tí najmenší sa zabavia v Hračkovisku. „Každý návštevník bude zaradený do žrebovania o denný wellness,“ dodáva Katarína Hanková Jančeková.

Kam za zábavou

8. februára, piatok

  • Kežmarok: Poľsko-slovenské bratstvo zbraní – limanovská bitka 1914, nová výstava o historickej bitke, v ktorej sa stretlo 80-tisíc rakúsko-uhorských a nemeckých vojakov so 120-tisícovou 3. ruskou armádou tiahnucou na Krakov, Viedeň a Budapešť, hrad

9. februára, sobota

  • Banská Bystrica: Detský fašiangový karneval, Robotnícky dom, 16. h
  • Bratislava: Beh na Pajštún, aj detské kategórie
  • hrad Strečno: Noc so zoológom – spoznávajte nočný život zvierat, zážitkové podujatie, zraz pri administratívnej budove pod hradom, 17. h
  • Košice: Ľadový expres, špeciálny vlak do lyžiarskych stredísk s odchodom o 7.55 h
  • Králiky: Králický karneval, SKI Králiky
  • Modrý Kameň: Modrý hrad lásky, valentínska prehliadka hradu, rozprávanie o emočnej inteligencii, 15. h, láskyplné fotenie, tvorivá dielňa – výroba umeleckých rámov na fotografie – aj 10. 2.
  • Tatranská Lomnica: Snežné psy, eskimácky víkend pod Lomničákom, program pre deti, aj 10. 2.
  • Liptovská Štiavnica: Preteky gazdovských koní
  • Turecká: Krňačkové preteky, 11. ročník Majstrovstiev Slovenska
  • Tužina: Majstri pravnianskej doliny, jarmok tradičnej ľudovej tvorby

10. februára, nedeľa

  • Donovaly: Majstrovstvá SR v akrobatickom lyžovaní
  • Žilina: Valentínska vegánska nedeľa, Stanica Žilina-Záriečie

12. februára, utorok

  • Bratislava: Bratislava 1919 – pripojenie k Československu, posledná rozlúčka s M. R. Štefánikom v meste, budovanie nového štátneho aparátu, nová výstava, Múzeum mesta Bratislavy, Stará radnica, vernisáž o 18. h, výstava do 31. 5.

13. februára, streda

  • Bratislava: Komentovaná prehliadka výstavy Martin Benka, SNM – Historické múzeum, Bratislavský hrad, 15. h

14. februára, štvrtok

  • Bojnice: Valentín na Bojnickom zámku, do 17. 2.
  • Bratislava: 5 dní v NASA, rozprávanie slovenskej učiteľky J. Jánošíkovej o simulovanom výcviku letu na Mars a do vesmírneho priestoru v NASA, SNM – sídelná budova, 17.30 h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň