Na Sibíri sa rozpútala honba na mamuty. Putin, vráť nám slonovinu, volajú hľadači

Prokopij Novogovicyn ukrýva na svojej zasneženej záhrade pod plachtou kosť s rozmermi malého taniera. Je to stavec mamuta - zvieraťa, ktoré rozpútalo na Sibíri úplnú zlatú horúčku a honbu za slonovinou z jeho klov.

16.02.2019 07:00
debata (2)

V tomto obrovskom ruskom regióne, ktorého severné brehy obmýva Severný ľadový oceán, pôsobí permafrost ako chladnička uchovávajúca prehistorické zvieratá, predovšetkým mamuty.

„Priatelia našli na severe kostru. Chceli ju predať, ale chýbali kly. Tak ju nikto nechcel,“ povedal agentúre AFP Novogovicyn, ktorý žije v jednej dedine v Jakutsku na východe Sibíri.

Dopyt po mamutích kloch prudko vzrástol vlani po tom, čo čínske úrady rozhodli o zákaze dovozu a predaja slonoviny. Skulptúry zo slonoviny sú v Číne veľmi populárne, a preto sa kupci zamerali na Sibír.

V roku 2017 pripadalo 80 percent zo 72 ton mamutích klov exportovaných Ruskom na Čínu. Trh je taký veľký, že Číňania dokonca prichádzajú do Jakutska, aby sa tu zásobili.

Slonovina ako obživa

Podľa úradov spočíva okolo 500 000 ton mamutích klov, ktoré sa zvyknú prezývať ľadová slonovina, práve v Jakutsku. Miestni poľovníci a rybári už dlho zbierajú tieto kosti pozdĺž tokov riek alebo pri pobreží.

V čase pleistocénu, ktorý trval asi 2,5 milióna rokov a skončil sa pred 11 000 rokmi, žili v ruských stepiach tisíce mamutov.

Tento obchod však nie je dostatočne regulovaný: hľadači klov môžu získať povolenie pre niektoré zóny, ale niektorí z nich sa sťažujú na tlak úradov.

V regióne veľkom tri milióny kilometrov štvorcových, kde je málo ciest, je hľadanie mamutov zložité a pripravuje sa mesiace dopredu. Nevyhnutné vybavenie sa musí posielať stovky kilometrov ďaleko.

Kvalitná mamutia slonovina sa predáva za v prepočte 870 eur za kilogram a je zdrojom obživy v Jakutsku, kde je len málo pracovných príležitostí a poľnohospodárstvo nemožno prevádzkovať kvôli klíme.

„Teraz sa rozpútala naozajstná zlatá horúčka,“ hovorí jeden z hľadačov slonoviny, ktorý síce viac ako desať rokov pracuje legálne, ale nechce uviesť meno.

Kým Moskva nechváli zákon

Už päť rokov sa ruský parlament snaží odhlasovať zákon, ktorý by stanovil pravidlá tohto obchodu. „Obyčajní ľudia by mali vedieť, či si môžu niečo zobrať, predať, zaplatiť daň a žiť v pokoji,“ hovorí.

Vlani hľadači slonoviny demonštrovali v Jakutsku, metropole regiónu, proti tomu, že im úrady nájdenú slonovinu zhabali. Niesli transparenty, z ktorých niektoré obsahovali výzvu: „Putin, vráť slonovinu ľudu!“

Podľa miestneho poslanca Vladimira Prokopjeva bude situácia v slepej uličke dovtedy, pokiaľ sa v Moskve neschváli príslušný zákon.

Hľadačov slonoviny obzvlášť znepokojilo vysielanie dokumentárneho filmu na štátnom programe Rossija-24. V ňom ich obvinili, že sa zaoberajú zločineckým obchodom barbarsky ničiacim archeologické náleziská, nad ktorým miestne úrady zatvárajú oči.

Podľa Vladimira Prokopjeva si reportáž objednali „oligarchovia slonoviny“, veľkoobchodníci, ktorí predtým pôsobili ako sprostredkovatelia pre miestnych hľadačov, kým neprišli do Jakutska obchodovať Číňania.

Kostry zachraňujú živé slony

Paleontológ Valerij Plotnikov z jakutskej Akadémie vied sa však domnieva, že táto honba za mamutmi, naopak, umožňuje študovať nové druhy, napríklad vlani v lete to boli pozostatky jaskynného leva.

„S oficiálnymi hľadačmi slonoviny máme spoločné záujmy,“ tvrdí vedec. Tí, kto mu odovzdajú nájdené poklady, zostávajú ich vlastníkmi a dostávajú peniaze, keď ich vystavia v cudzine. Jeho laboratórium tiež získava slonovinu zhabanú hľadačom pracujúcim nelegálne alebo v chránených oblastiach.

Niektorí obyvatelia Jakutska, ako je Prokopij Novogovicyn, zdôrazňujú, že predaj mamutích klov umožňuje znižovať honbu za sloními klami. „Naše kostry zachraňujú živé slony,“ vyhlasuje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sibír #Mamut