Tip: Ako sa hrali naši? A čo si hračky šepkajú?

Kto by sa nechcel zahrať, zaspievať si a ešte si aj vytvoriť niečo vlastnými rukami? Historické hračky a hry ponúka nový cyklus podujatí v Múzeu mesta Bratislavy od tejto soboty. V sérii siedmich stretnutí porozprávajú o svojom detstve zaujímaví hostia.

15.02.2019 07:00
dieťa, hračka, medvedík, macko, retro, stará... Foto:
Ako sa hrávali vaši? Ilustračné foto.
debata

Hračky robili deťom radosť od pradávna a niektoré zaujímavé retro kúsky má vo svojich zbierkach aj Múzeum mesta Bratislavy. V novej sérii stretnutí pod názvom Ako sa hrali naši ich môžu spoznať aj dnešné deti. Prvé stretnutie sa začína v sobotu 16. februára o 14.30 hodine v Apponyiho paláci.

„Hlavná myšlienka projektu je oveľa hlbšia – ide o spájanie generácií, rozprávanie a porovnávanie hry a hračiek detí v minulosti a súčasnosti,“ hovorí Beáta Husová, spoluautorka projektu. Preto je každé stretnutie spojené s rozprávaním zaujímavého hosťa.

Program sa uskutoční raz do mesiaca vždy v Apponyiho paláci a následne v neďalekom Ateliéri Múzeum má budúcnosť v Starej radnici. Deťom aj ich dospelým sprievodcom ponúka nielen spomienky a poznanie, ale aj tvorivosť a veľa zábavy.

Najprv hračky z múzea rozpovedia svoj príbeh, ovplyvnený dobou, keď vznikli. A bude sa dať s nimi odfotiť! Hneď na úvod sa predstaví vzácna bábika z polovice 19. storočia, ktorá má ešte prírodné vlasy, aj hojdací koník, ktorý môže jazdiť aj na kolieskach aj cínoví vojačikovia z roku 1900. Novinkou programu je spev – kamaráti zo Spievankova naučia návštevníkov pár veselých pesničiek.

V ďalšej časti programu prídu porozprávať o svojom detstve viaceré známe osobnosti. Ako prvý túto sobotu za deťmi príde herec Slovenského národného divadla František Kovár. V marci to bude herec Karol Čálik (16. 3.), o mesiac Božidara Turzonovová (27. 4.), po nej Iveta Malachovská (18. 5.), Anna Šišková (19. 10.), Lukáš Latinák (23. 11.) a Marián Labuda (14. 12.). Možno prinesú ukázať aj svoje hračky a fotografie z detstva.

Po programe v Apponyiho paláci sa návštevníci presunú do Ateliéru Múzeum má budúcnosť v Starej radnici, kde si postupne vytvoria svoje „papierové múzeum“ s príbehom hračiek.

Deti si v ateliéri samy zhotovia papierové hračky – makety, ale okrem toho si odnesú aj vlastný „album spomienok“, do ktorého si môžu nalepiť vlastné papierové hračky, ale aj samolepky historických hračiek, ktoré dostanú z múzea či fotografie z ateliérov.

Ako sa hrávali vaši? Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
dieťa, hračka, bábika, retro Ako sa hrávali vaši? Ilustračné foto.

Detská fantázia nepozná hranice, každý album bude vyzerať tak, ako si ho autor stvorí a bude jedinečný originál a pekná spomienka. Rodičia a starí rodičia môžu do albumu svojim potomkom tiež prispieť, napríklad textovými príbehmi zo svojho detstva.

Hra je pritom veľmi vážna vec, lebo je to zábava, ktorá rozvíja myslenie a rôzne zručnosti. Robí z detí dospelých a z dospelých zas deti. V máji sa preto uskutoční špeciálny happening pod názvom Hra je vážna vec, na ktorom rodiny naberú inšpiráciu, ako sa hrať veselo a zdravo. Vstupenky na podujatie Ako sa hrali naši sa predávajú v predpredaji v Starej radnici.

Kam za zábavou

15. februára, piatok

  • Nitra: Pozorujeme Mesiac (17.45 h – 19.45 h), prednáška kozmonauta Ivana Belu – 20. výročie letu, M. R. Štefánik – 100. výročie úmrtia (19.30 h), Hvezdáreň pri KOS
  • Zlaté Moravce: Deň medu, rozprávanie o tajoch získavania medu s názornou ukážkou, mestské múzeum, 9. h – 12. h

16. februára, sobota

  • Bratislava: Staromestský fašiangový sprievod od historického SND k Starej tržnici, masky, ľudová hudba, fašiangové dobroty, 10. h
  • Bratislava: Ako sa hrali naši, 7 stretnutí, historické hračky, hra, rozprávanie, hostia F. Kovár a Spievankovo, tvorivý ateliér, hosť Múzeum mesta Bratislavy, Apponyiho palác, Radničná 1, 14.30 h
  • Bratislava: Družstevné hodovanie vo Vajnoroch, PD, od 8. h
  • Heľpa: Krnačkové preteky o Slovenský pohár v krnačkách, štart na Holom vrchu, 11. h
  • Lietavský hrad: Valentínska prehliadka hradu a nových priestorov, rytieri a dobovo oblečené dámy, špeciality z hradnej kuchyne, domáce medovníčky, klobásky aj vegánsky guláš, organizuje Združenie na záchranu Lietavského hradu a Historický spolok sv. Šebastiána
  • Modra: Fašiangy s hudbou, so spevom, s tancom, dobrým jedlom, ochutnávka vín, fašiangový sprievod maškár (10.30 h – 11.30 h), program, kultúrny dom, od 9. h
  • Pezinok: Detská noc literatúry, objavovanie zabudnutých príbehov aj priestorov, Schaubmanov mlyn, 17. h – 20. h
  • Poluvsie: Zimné slávnosti Hornonitria, súťaž neprofesionálnych inštrumentalistov
  • Prešov: Valentínsky skutok lásky pre iných, zbierka trvanlivých potravín pre ľudí v núdzi, Kalvária, 14. h – 16.30 h
  • Svätý Anton: Valentín v kaštieli, špeciálne prehliadky vyzdobeného kaštieľa, mimoriadne otvorená sobášna sála, zaujímavosti o sobášoch slávnych panovníkov, netradičná módna prehliadka

17. februára, nedeľa

  • Košice: Valentín v planetáriu, dva špecializované programy týkajúce sa hviezdnej oblohy a lásky hrdinov mýtov aj legiend, Slovenské technické múzeum, 14.30 h, 16. h

18. februára, pondelok

  • Betliar: Jarné prázdniny v kaštieli, kreatívne dielničky – výroba rôznych historických zaujímavostí, ktoré patrili k životu bývalých majiteľov kaštieľa Andrássyovcov, SNM, denne 13. h – 15. h, do 22. 2..
  • Modrý Kameň: Prázdninová bábkodielňa na hrade, výroba bábok, hračiek, hry, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, každý pracovný deň 10. h – 14. h, do 8. 3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum mesta Bratislava