Na palube lietadla sa narodilo bábätko. Aké bude mať vlastne občianstvo?

Minulotýždňový let spoločnosti JetBlue neprebiehal rutinne ako vždy. V polovici cesty zo San Juanu v Portoriku do Fort Lauderdale na Floride jedna z pasažierok nečakane porodila dieťa.

27.02.2019 07:00
debata (1)

Keď budúca matka zistila, že na ňu prichádzajú kontrakcie, posádka a zdravotníci jej hneď podali pomocnú ruku. Zanedlho bol jej synček na svete a letecká spoločnosť udalosť okomentovala, že novorodenec bol jednoznačne jej najmladším zákazníkom.

Let, ktorý mal pôvodne trvať dve hodiny a 51 minút, operatívne skrátili aspoň o 11 minút, aby starostlivosť o chlapčeka a matku mohli čo najskôr prevziať lekári.

Na počesť tejto nevšednej udalosti sa spoločnosť JetBlue rozhodla lietadlo, v ktorom dieťa prišlo na svet, pomenovať po ňom. Jeho meno však zatiaľ neprezradila.

Darčeky, letenky, vstupenky

Okrem mena na lietadle sľúbili aerolinky malému pasažierovi aj ďalšie darčeky. Aj keď ich spoločnosť zatiaľ neupresnila, veľké firmy bývajú pri podobných udalostiach štedré.

Napríklad dieťa, ktoré sa narodilo na palube lietadla Jet Airways v roku 2017, dostalo od spoločnosti celoživotnú otvorenú letenku po celom svete.

V tom istom roku sa na palube Spirit flight narodilo ďalšie bábätko, ktoré dostalo let zadarmo každý rok v deň svojich narodenín.

Iné, ktoré prišlo na svet v lietadle Cebu Pacific Air, získalo 1 000 000 míľ (asi 1 600 000 kilo­metrov) zdarma.

Podobne skvelo obišlo aj bábätko, ktoré prišlo na svet v zábavnom parku Six Flags – prevádzkovateľ mu daroval časovo neobmedzenú vstupenku.

Čo mu zapíšu do rodného listu?

Rodenie detí na palube lietadiel, vo výške 10 kilometrov nad zemou, nie je bežné. Dopravné spoločnosti sú aj na takéto prípady pripravené, ale aj tak sa ich usilujú kvôli bezpečnosti a zdraviu ženy aj dieťaťa eliminovať rôznymi internými predpismi, od ktorého mesiaca už tehotnú ženu do stroja nevezmú.

Napriek tomu sa pôrody v lietadle udiali už veľakrát a palubný personál musel rodičke adekvátne pomôcť. Prvý prípad narodenia bábätka vo vzduchu zaznamenali v roku 1929.

Jedna z najčastejších otázok, ktoré ľudí pri takejto správe napadnú, je, aké občianstvo dieťa vlastne dostane? Podľa štátu, nad ktorým sa narodilo?

Podľa pôvodu lietadla, na palube ktorého prišlo na svet? Alebo jednoducho dostane rovnaké ako má jeho matka?

Odpoveď je mierne komplikovaná, vzhľadom na zriedkavosť prípadov nejednoznačná, a závisí od viacerých faktorov. Obyčajne dostáva novonarodené dieťa občianstvo rovnaké ako má jeho matka a/alebo otec.

Na svete je však aj niekoľko krajín, ktoré udeľujú svoje občianstvo aj na základe miesta narodenia. To platí napríklad aj v USA – deti narodené na území Spojených štátov, v okruhu 12 námorných míľ a v ich vzdušnom priestore, môžu získať ich občianstvo. Zaujímavé však ešte len bude, keď sa dieťa raz narodí vo vesmíre…

Thepointsguy.com; Travelandleisu­re.com; viewfromthewin­g.boardingare­a.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #lietadlo #občianstvo