Nemecko ovládol strach z predátorov. Ľudia sa boja útokov vlkov, sú ozaj nebezpečné?

"Vlk zaútočil na človeka": či už je táto správa najčítanejšieho nemeckého denníka Bild pravdivá, alebo lživá, v každom prípade podnietila diskusiu o rozmnožení vlkov v Nemecku. To potom rozšírilo strach z týchto predátorov, píše agentúra AFP.

02.03.2019 07:00
vlk Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Jedného novembrového rána pracoval päťdesiatpäťročný záhradník v kľaku na cintoríne, keď sa k nemu vlk prikradol zozadu a uhryzol ho do ľavej ruky. Muž však napriek zľaknutiu nestratil guráž, udrel vlka kladivom a ten sa dal na útek.

Tak rozpovedala obeť, ktorej meno nezverejnili, svoju nešťastnú príhodu úradom v Steinfelde v Dolnom Sasku. A svedkovia udalosti? Ďalší traja vlci, tvrdí záhradník.

Laboratórne testy zranenia, oblečenia a kladiva však neodhalili žiadnu stopu vlčích slín ani chlpov. Zdá sa, že išlo skôr o útok túlavého psa.

V krajine to však rozpútalo veľmi politicky ladenú diskusiu. „Táto príhoda dokázala najmä šíriť neistotu a strach,“ hovorí sprievodca Stephan Kaasche, veľký znalec a obranca vlkov.

Vlk obyčajný, večný zloduch v rozprávkach bratov Grimmovcov, sa v roku 2000 po 150 rokoch absencie na veľkú radosť milovníkov prírody objavil na nemeckom vidieku, keď prekročil hranice s Poľskom.

Podľa ministerstva životného prostredia je teraz v krajine okolo 800 vlkov. Vlani sa na území Nemecka pohybovalo 73 svoriek, o 13 viac ako rok predtým. Tiež vzrástol počet párov. Nebol pritom zaznamenaný žiadny útok na človeka.

Vlk už aj predtým napádal ovce, ale až nedávne incidenty a ich rozsah začínajú chovateľov znepokojovať.

A extrémna pravica sa s blížiacimi sa tromi regionálnymi voľbami tejto polemickej záležitosti ihneď zhostila.

Jednej noci vlani v októbri zaútočili vlci na stádo. Jeho majiteľ ráno našiel asi 40 mŕtvych oviec. Väčšinou boli zahrdúsené bez toho, aby ich vlci zožrali.

Na internete a sociálnych sieťach sa množia kampane a petície proti vlkom. Ich zúrivosť ekológovia veľmi podceňujú, tvrdí portál s názvom „Vlk – pekne ďakujem“.

Chovatelia vyzbrojení puškami v noci stavajú hliadky, aby chránili svoje stáda. Vystavujú sa tým riziku, pretože nelegálny odstrel vlka, ktorý je chráneným zvieraťom, môže znamenať až päť rokov väzenia.

Extrémna pravica, ktorá sa vždy zmocňuje nosných tém zanedbávaných tradičnými stranami, využila potenciál otázky prítomnosti vlkov v nemeckej prírode v regiónoch bývalej NDR, ktoré sú politickými baštami strany Alternatíva pre Nemecko (AFD).

„Čo budeme robiť, keď zaútočia na deti?“ pýta sa v týždenníku Die Zeit hovorkyňa strany v Sasku-Anhaltsku Silke Grimmová.

Kresťanskí demokrati Angely Merkelovej, ktorí sa stretnú s AfD v troch regionálnych voľbách v septembri a v októbri, náhle dali zelenú pre pružnosť v niektorých prípadoch usmrtenia vlka.

To problém nevyrieši, hovorí Stephan Kaasche, podľa ktorého bolo nelegálne usmrtených už desať percent vlkov. „Vlkom to nezabráni v tom, aby sa približovali k mestám, podobne ako diviaky. Takto to nefunguje,“ zdôrazňuje.

Strach z vlkov sa objavil už v dávnych dobách, keď bola rozšírená besnota a uhryznutie vlka bolo skutočne smrteľné, uvádza Kaasche. Dodáva, že človek nepatrí k prirodzenej koristi vlka.

Podľa týždenníka Die Zeit sa vlk stal najviac spolitizovaným zvieraťom v Nemecku. Debaty stále viac prechádzajú do sporov medzi ekológmi z miest, ktorí majú veľmi romantickú predstavu o prírode, a vidieckym obyvateľstvom, ktoré chce chrániť svoj majetok a rodiny, myslí si denník.

„Obetovať ovce v mene fascinácie vlkom je cynické,“ uzatvára časopis.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nemecko #vlk