Dovolenka? Toto sú 3 najrýchlejšie rastúce destinácie. Je medzi nimi aj vaša?

Svet sa každým rokom viac a viac globalizuje, nové a rýchlejšie spojenia a linky skracujú vzdialenosti a čas cestovania, a tak niet divu, že turisti sa často bez problémov vyberajú na výlety aj na opačný koniec planéty.

07.03.2019 07:00
Dovolenka, leto, cestovanie, dvojica, láska, Foto:
Kam cestuje za posledné roky najviac turistov?
debata

Navyše sa cestovanie vďaka konkurencii stáva aj dostupnejšie, a tak sa na cesty vo veľkom vyberá aj stredná trieda obyvateľstva.

Veľa cestuje najmä generácia mileniánov, ktorí vo všeobecnosti radšej vynaložia zarobené peniaze na zážitky, kultúru a spoznávanie nových krajín, ako na kúpu nehnuteľných majetkov, drahých áut či oblečenia.

Vďaka týmto javom sa do popredia dostávajú nové zaujímavé destinácie, ktoré doposiaľ azda neboli až tak po svetlom reflektorov.

A naopak, iné miesta, ktoré boli turistickými hitmi po dlhé roky, sa kvôli zhoršenej bezpečnostnej situácii ocitli mimo najväčšieho záujmu – to platí napríklad pre krajiny severnej Afriky a Turecko.

Portál 24/7 Wall St. vytipoval tri najrýchlejšie rastúce destinácie.

Analyzoval údaje Svetovej banky o medzinárodnom cestovnom ruchu a počte prichádzajúcich turistov v 264 krajinách od roku 1995 do roku 2016 a údaje o hrubom domácom produkte a zamestnanosti z Medzinárodného menového fondu.

Tu sú krajiny, ktoré dostali pomyselnú bronzovú, striebornú a zlatú medailu:

3. Thajsko

Veľký alebo kráľovský palác, Bangkok, Thajsko Foto: SHUTTERSTOCK
thajsko, Bangkok, Veľký alebo kráľovský palác, Bangkok, Thajsko

Kráľovstvo v juhovýchodnej Ázii zaznamenalo priemerný ročná nárast počtu turistov medzi rokmi 2011 až 2016 na úrovni 2 660 000. Príjmy z cestovného ruchu tvorili v roku 2016 18,6 % hrubého domáceho produktu.

V roku 2017 stúpol počet zahraničných turistov v Thajsku o 8,8 %, na rekordných 35,38 miliónov. Najväčšiu skupinu z nich tvorili čínski dovolenkári a rovnako aj najviac peňazí tu počas svojej cesty nechali.

2. Japonsko

Návštevníci svätyne Hanazono v srdci Tokia. Foto: SITA/AP, Shizuo Kambayashi
Japonsko, záhrada, Návštevníci svätyne Hanazono v srdci Tokia.

Krajina vychádzajúceho slnka si na konto pripísala priemerný ročná nárast počtu turistov medzi rokmi 2011 až 2016 v hodnote 3 564 200 a turizmus tvoril v roku 2016 4,1 percenta japonského hrubého domáceho produktu.

Za rapídny nárast počtu zahraničných turistov môžu Japonci poďakovať jednak lacnejším letom, jednak silnejúcej strednej vrstve v Číne, ktorá rada vyrazí za zážitkami.

Krajina rozkladajúca sa na viac ako 3000 ostrovov si dala do roku 2020 za cieľ prilákať každoročne aspoň 40 000 000 turistov spoza hraníc.

1. Španielsko

Sevilla Foto: SHUTTERSTOCK
Sevilla, Španielsko, kanál, voda, námestie, loďka, chrám Sevilla

Španielske kráľovstvo, ktoré kraľuje Pyrenejskému polostrovu, zaznamenalo medzi rokmi 2011 až 2016 priemerný ročná nárast počtu turistov na úrovni 3 827 600. Prínos turizmu pociťuje krajina takmer pätnástimi percentami vo svojom hrubom domácom produkte.

Najviac dovolenkárov prichádza do temperamentnej krajiny flamenca, toreadorov, dokonalého futbalu, ohromujúcej architektúry a nádherných pláží z Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka. Z mimoeurópskych krajín je Španielsko jednoznačne najviac obľúbené medzi Američanmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Španielsko #Thajsko