Zimomravenie zahreje deti aj rodičov. Potom príde Dracula s filmovým štábom

Chcete stretnúť rozprávkové bytosti, ryžovať zlato, spoznať niečo nové alebo sa len tak s deťmi dobre zahrať? Tak potom určite zájdite do Banskej Štiavnice. V sobotu 2. marca bude deň plný hier a zábavy nazvaný Zimomravenie.

01.03.2019 07:00
zimomravenie, banská štavnica, bábkové divadlo Foto:
K detskému festivalu Zimomravenie v Banskej Štiavnici patrí aj rozprávkové divadlo a tvorivé dielne.
debata

Zimomravenie je tradičný banskoštiavnický festival pre rodiny s deťmi. Odohráva sa na troch miestach súčasne – v Kultúrnom centre, v Slovenskom banskom múzeu v Kammerhofe a na Starom zámku. A všade pripravili pre deti iný zaujímavý program.

Od 9. h ráno sa otvoria brány Starého zámku, aby deti s rodičmi mohli vstúpiť do sveta rozprávkových bytostí a ako správni rozprávkoví hrdinovia plniť rôzne úlohy, aby napokon rozlúštili tajničku.

Cestou musia nazrieť do podzemnej kostnice plnej pavúkov a hadov, stretnú Kocúra v čižmách aj žabiaka a spoznajú pár starých zaujímavých predmetov. A napokon budú vo veži bojovať s drakom, aby oslobodili princeznú Zlatovlásku.

Hravý Starý zámok je zimná rodinná hra s indíciami a zúčastniť sa na nej môžu všetci odvážlivci v čase od 9. do 15. hodiny. Aby ste sa báli aspoň o niečo viac, už o pár dní bude na Starom zámku britská BBC1 nakrúcať Draculu!

V Slovenskom banskom múzeu – Kammerhofe si deti od 9. do 12. hodiny môžu vyskúšať ryžovanie zlata.

„Odnesú si nielen diplom zlatokopa či zlatokopky, ale aj vlastnú zlatinku – malý, ale pravý kulilinček vlastnoručne vyryžovaného pokladu,“ sľubuje Ľubomír Lužina, pracovník múzea. Zároveň je v Kammerhofe od 9. do 14. hodiny otvorená Dielnička, v ktorej si deti môžu vyrobiť handrové loptičky, naučia sa miesiť a upiecť chlieb alebo smaltovať prívesky či náušnice, každý, na čo má chuť.

„V Kultúrnom centre budú od 11. do 18. hodiny pripravené rôzne atrakcie. Dielničky, v ktorých si môžu vyrobiť vlastné výrobky, niekoľko divadelných predstavení, mobilné planetárium, spoločenské hry či detské koleso šťastia. Lákadlom bude program míma Mirka Kasprzyka a Erika Forgáča,“ pozýva Ján Petrík z oddelenia kultúry Mestského úradu v Banskej Štiavnici.

Deti tak uvidia Dlhý nos (ale len ako predstavenie Divadla Concordia), Divadlo Haaf im spraví Cirkus Romana, pri Divadle na hojdačke preváži hra Na zemi dobre mi a nakoniec preskúmajú Kráľovstvo na povale a vyhlásia Kráľa Zimomravenia. Na jedno popoludnie zážitkov habadej!

V sobotu počas Zimomravenia sa návštevníkom otvorí aj skanzen – Banské múzeum v prírode, ktoré ponúka atraktívnu prehliadku skutočnej bane s lampášmi o 9. hodine, o 12. hodine a o 15. hodine.

Počas jarných prázdnin má banské múzeum v Štiavnici pre deti ešte ďalší zaujímavý program. V Dielničke v Kammerhofe si 7. marca vyskúšajú batikovanie, tvarovanie z hliny, miesenie a pečenie chleba a 8. marca malé šitie, smaltovanie príveskov a náušníc alebo si upečú vlastný chlieb (12. h – 16. h).

V stredu 6. marca v Kammerhofe bude deťom robiť sprievodcu rozprávkový baník Jožko a tiež si budú môcť vyryžovať zlato (9. h – 12. h) a v Geobádateľni v mineralogickej expozícii múzea si vyrobia náramky z rôznych druhov minerálov podľa vlastného výberu (13. h).

Kam za zábavou

1. marca, piatok

  • Bardejov: Vivodzeňe Kačura, fašiangový program, folklór, zabíjačka, Radničné nám.
  • Čierny Balog: Už sa fašiang kráti, folklórny festival, do 3. 3.
  • Kremnica: Jarné prázdniny v múzeu, séria tvorivých aktivít: navrhni si vlastnú mincu, odznaky s fantáziou, veľkonočné pohľadnice, maľované hrnčeky, hry s niťou, frotáže čipiek, NBS – Múzeum mincí a medailí, do 9. 3.
  • Malá Lehota, okr. Žarnovica: Gajdošské fašiangy, medzinárodné stretnutie gajdošov a gajdošských hudieb, do 3. 3.
  • Modrý Kameň: Prázdninová bábkodielňa na hrade, výroba bábok, hračiek, hry, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, každý pracovný deň 10. h – 14. h, do 8. 3.
  • Modrý Kameň: Aký kraj, taký kroj, výstava krojovaných bábik, SNM – hrad, do 30. 4.
  • Žilina: Carneval Slovakia, sprievod fašiangových masiek

2. marca, sobota

  • Banská Štiavnica: Zimomravenie, rodinné podujatie pre deti do 12 rokov, divadelné tvorivé dielne a hry (KC), filmové rozprávky, ryžovanie zlata (9. h – 12. h) a prázdniny v dielničke – hráme sa na remeselníkov (9. h – 14. h), Kammerhof – banské múzeum
  • Banská Štiavnica: Hravý Starý zámok, zimná rodinná hra s indíciami a rozprávkovými bytosťami, Slovenské banské múzeum – Starý zámok, 9. h – 15. h
  • Bratislava: Mineralogické dni, DK Ružinov/Fašiangy v Rusovciach
  • Dubnica nad Váhom: Fašiangy pre deti v kaštieli
  • Košice: Vedecký brloh pre deti: hra v matike, matika v hre, zábavné úlohy, hlavolamy, hry s číslami, základy logiky, ako kresliť mapy, obrázky jedným ťahom, Výmenník Obrody, 14. h
  • Nitra: Fašiangový jarmok, tvorivé dielne, program, bezplatná prehliadka mesta s témou secesia (15. h), fašiangový sprievod (15. h), Vrbovskí víťazi, tradičné pochovávanie basy, Svätoplukovo nám. a pešia zóna
  • Partizánske: Hviezdna brána, program pre deti plný vedeckej fantázie aj reálneho sveta planét a hviezd, hvezdáreň, pozorovanie Slnka, večerné pozorovanie hviezd, po. – pia. 10. h – 14.30 h, str. a pia. 17. h – 21. h, do 10. 3.
  • Terchová: Preteky gazdovských koní, fašiangové masky
  • Teplička nad Váhom: Fašiangy
  • Trenčín: Prechádzky mestom so sprievodcom, KIC – Mierové nám., 16. h
  • Trnava: Trnafské fašangi, fašiangové hody, hudba, zvyky, tvorivé dielne pre deti – výroba masiek, sprievod masiek, zabíjačkové špeciality, pochovávanie basy, Hlavná ul., 10. h
  • Vígľaš-Pstruša: Fašiangy – svet naopak, masky, zabíjačka, ľudová hudba, detská tanečná škôlka, tradičné výrobky z Podpoľania, Masyrykov dvor
  • Zuberec-Janovky: Zuberská Foršta, Slovenský pohár v akrobatickom lyžovaní

3. marca, nedeľa

  • Hriňová: Fašiangy
  • Rajecká Lesná: Fašiangy, do 5. 3.
  • Stará Ľubovňa: Ej, fašiangy, fašiangy, program v skanzene, veselica, zabíjačkové špeciality, 14. h – 17. h

5. marca, utorok

  • Čadca: Fašiangový sprievod masiek, Folklórny súbor Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta, Kysucké múzeum, 14. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #zimomravenie