Čína 'chráni' turistov pred výškovou chorobou. Tak, že obmedzuje vstup do Tibetu

Predseda čínskej komunistickej strany v Tibete tvrdí, že ľudia zo zahraničia zle znášajú vysokú nadmorskú výšku, v ktorej sa tento himalájsky región nachádza. Zdôvodnil tak podľa agentúry Reuters obmedzenia, ktoré čínska vláda uplatňuje pre vstup cudzincov do oblasti. Podľa ľudskoprávnych organizácií je skutočným dôvodom reštrikcií snaha úradov zakryť perzekúciu miestnych Tibeťanov.

08.03.2019 13:00
Palác Potala, Lhasa, Dalajláma Foto:
Palác Potala v Lhase, v ktorom žil 14. dalajláma, kým nemusel v roku 1959 ujsť pred čínskymi vojakmi z Tibetu do exilu.
debata

Tibet, ktorý Čína podľa svojho vlastného výkladu v roku 1950 „oslobodila mierovou cestou“, sa vlani v decembri stal jedným z neuralgických bodov vo vzťahoch Pekingu a Washingtonu.

Stalo sa tak po tom, čo americký prezident Donald Trump podpísal zákon, ktorý umožňuje neudeliť vízum do USA čínskym činiteľom, ktorí americkým turistom, vládnym predstaviteľom či novinárom zamietnu vstup do himalájskej autonómnej oblasti. Čína tento krok odsúdila.

Na okraj výročného zasadnutia čínskeho parlamentu povedal v stredu predseda komunistickej strany v Tibete Wu Jing-ťie, že Američania navštevujúci tento región, obzvlášť tí starší, a tiež niektorí ďalší zahraniční turisti, sa „stretávajú s nepríjemnosťami“ vo vysokých výškach.

Podľa neho Tibeťania našli niekoľko cudzincov, ktorí zomreli v dôsledku miestnych nehostinných podmienok. „Obyčajní ľudia nám hovoria: Tamto je stan, ľudia v ňom sú mŕtvi už mnoho dní kvôli nedostatku kyslíka,“ povedal Wu. Nie je pritom jasné, o akom prípade hovoril.

Tibetské hlavné mesto Lhasa leží vo výške asi 3650 metrov nad morom, kde už niektorí ľudia môžu pociťovať známky výškovej choroby.

„Po zvážení zvláštností geografických a klimatických podmienok sme v súlade so zákonom prijali množstvo obmedzení pre cudzincov, ktorí chcú vstúpiť do Tibetu. Neplatí to len pre Američanov. Iní cudzinci musia takisto splniť tieto postupy,“ povedal Wu.

„Zatiaľ čo niektorí cudzinci ďakujú (čínskej) vláde za jej starosť a poskytovanú pomoc, Američania ‚trucujú‘. To je naozaj zvláštne,“ dodal.

Cudzinci musia žiadať o osobitné povolenie na návštevu Tibetu, ktoré sa zvyčajne udeľuje za predpokladu, že cestujú so schválenými turistickými agentúrami. Novinári či diplomati však povolenie nedostanú takmer nikdy.

V januári čínska vláda sľúbila, že reštrikcie pre vstup do Tibetu uvoľní.

Podľa ľudskoprávnych organizácií čelia Tibeťania značnej perzekúcii zo strany čínskych úradov. Podľa vlaňajšieho vyjadrenia vysokého komisára OSN pre ľudské práva sa podmienky v Tibete „rýchlo zhoršujú“. Peking tieto obvinenia pravidelne odmieta ako nedôvodné.

Na tohtoročný 10. marec pripadá 60. výročie neúspešného tibetského povstania z roku 1959, ktoré prinútilo budhistického duchovného vodcu dalajlámu opustiť krajinu a uchýliť sa do exilu v Indii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #tibet