Na hrade Ľubovňa a v skanzene pod ním chystajú pred sezónou dve novinky

Na Hrade Ľubovňa i v skanzene pod ním chystajú pred hlavnou turistickou sezónou dve nové výstavy. Výstava v skanzene bude niesť názov Od zrnka k chlebu. Predstavíme návštevníkom priebeh všetkých poľnohospodárskych prác pri pestovaní a spracúvaní obilia, mletie múky a následné pečenie chlebíka, priblížila jednu z výstav kurátorka a etnologička Natália Špesová.

19.03.2019 13:00
skanzen, ľubovňa Foto: ,
Skanzen pod Ľubovnianskym hradom.
debata

Dodala, že už teraz sa môžu hostia tešiť na vzácne originálne kúsky z tamojších depozitárov.

Konzervátori momentálne pracujú na ošetrení zbierky, po dôkladnom vyčistení ich konzervujú prírodnou ľanovou fermežou a včelím voskom.

Rozhodli sme sa predstaviť návštevníkom, ako to v minulosti vyzeralo na poli, celý proces poľnohospodárskych prác, od prípravy na sejbu, samotnú sejbu, druhy plodín, aké sa vysievali v regióne severného Spiša, až po žatvu, mlátenie, uskladnenie a mletie obilia či výrobu chleba a iných pokrmov, doplnila Špesová.

Súčasťou výstavy budú artefakty, ktoré sú v zbierkach múzea v depozitároch poľnohospodárstva a kovových predmetov.

Návštevníci tak budú môcť vidieť napríklad tradičné kosy, tzv. hrabky, či čističku na zrno rajtár. Múzejníci sa pokúsia znázorniť celý záprah, vrátane samotného pluhu, kravského jarma a podobne.

Františka Marcinová z dokumentačného oddelenia Ľubovnianskeho múzea doplnila, že celá turistická sezóna bude venovaná ženám v dejinách hradu. Jej súčasťou bude aj výstava umiestnená vo výstavnej miestnosti Hradu Ľubovňa.

Je zameraná na vybrané ženy, ktoré doteraz neboli nejako zvlášť prezentované. Predstavíme ich v jednotlivých životných situáciách, do ktorých sa v histórii dostali.

Budeme sa snažiť napodobniť situácie, napríklad keď boli deťmi či keď už boli dospelé, pred svadbou a podobne, ozrejmila Marcinová.

Vystavovať budú aj vzácne artefakty z depozitára, konkrétne najzaujímavejšie predmety však zatiaľ nechcela prezrádzať.

Prezentovať verejnosti výlučne zbierkové predmety z vlastného zbierkového fondu múzea je cieľ, ktorý si v Starej Ľubovni stanovili pred štyrmi rokmi.

Zatiaľ sa nám úspešne darí ho napĺňať, uzatvára riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubovniansky hrad #skanzen