Kaňon, ktorý preslávil Justin Bieber, zahltili davy fanúšikov. Zatvárajú ho

Zvislé kamenné steny obrastené machom lemujú úzku priepasť, na dne ktorej sa vinie krištáľovočistý potok. Obraz ako z dielne animátorov fantazijného filmu. Kaňon Fjadrargljufur je však skutočný a má aj skutočný problém.

27.03.2019 07:00
debata

Keď v roku 2015 vydal slávny kanadský spevák Justin Bieber videoklip k piesni „I'll Show You“, v ktorom sa prechádzal týmto prírodným skvostom na Islande, azda ani netušil, aký ošiaľ a nápor turistov spustí.

Prílev návštevníkov spolu s vlhkou zimou narušili krehký ekosystém unikátneho kaňonu, takže Agentúra pre životné prostredie Islandu sa rozhodla miesto pre verejnosť uzavrieť až do 1. júna.

Počas roztápania snehu je cesta vedúca do kaňonu úplne blatistá, a tak sa turisti odkláňajú z chodníka a šliapu po práve sa prebúdzajúcich rastlinách.

Ďakujeme, Justin…

Fjadrargljufur je roklina hlboká asi 100 metrov a dlhá dva kilometre, so strmými zelenými stenami a kľukatým korytom. Kaňon vytvorila erózia a topiaca sa voda z ľadovcov asi pred 9000 rokmi.

Kým ho pred štyrmi rokmi vo svojej piesni nezviditeľnil Bieber po celom svete, veľa turistov o nej nevedelo.

Po uvedení videa stúpol počet návštevníkov Fjadrargljufur o 50 až 80 percent ročne. Vlani navštívilo kaňon asi 300 000 turistov.

Nie je to prvý prípad, keď sa Island rozhodol dočasne niektoré lokality pre verejnosť zatvoriť. Tamojšia príroda trpí a infraštruktúra takéto nápory nezvláda.

V apríli roku 2018 uzavreli populárnu dolinu Reykjadalur a jej horúce pramene, v súčasnosti je neprístupná turistická trasa s výhľadom na vodopád Skogafoss.

Od roku 2010, keď erupcia sopky Eyjafjallajokull priniesla ostrovu veľa (neželanej) publicity, vzrástol počet návštevníkov v priemere o 25 percent ročne. Vlani navštívilo Island rekordných 2,3 milióna ľudí.

Ananova.news; Telegraph.co.uk; Grapevine.is

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Justin Bieber #Island