Neziskovka Aevis pripravuje v Bratislave projekt prírodného turizmu

So zámerom spájať ochranu prírody, turizmus a regionálny rozvoj do jedného celku environmentálna organizácia Aevis predstavila na konferencii v Bratislave koncept prírodného turizmu. Podľa vyjadrenia Rastislava Mičaníka z organizácie Aevis prírodný turizmus prináša zásadnú zmenu prístupu k cestovnému ruchu najmä v chránených územiach.

20.03.2019 13:39
túra, turistika, príroda, les, turisti,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

“Prírodný turizmus je príležitosťou na efektívnejšie zhodnotenie lokálnych prírodných zdrojov, zlepšenie zamestnanosti a zvýšenie sebestačnosti na regionálnej úrovni. Zároveň je vhodnou alternatívou k masovému turizmu, k ťažbe dreva a iným činnostiam, ktoré výrazne a na dlhé obdobie poškodzujú prírodné hodnoty územia,” konštatoval Mičaník.

Ide podľa neho o inovatívny projekt, ktorý má priniesť pre Slovensko zmenu v manažmente chránených území. Na projekte pracuje tím odborníkov z ochrany prírody, správy chránených území a cestovného ruchu.

Chcú vláde a samosprávam ponúknuť alternatívu, ktorá by mala byť implementovaná do rôznych národných a regionálnych koncepcií a stratégií súvisiacich s turizmom i ochranou prírody.

Vzhľadom na súčasný stav, v akom sa slovenská príroda nachádza, je podľa Mičaníka najvyšší čas si povedať, aký turizmus na Slovensku chceme.

„Príroda môže byť veľmi zaujímavým produktom pre zamestnanosť, lokálnu ekonomiku a predovšetkým pre udržateľný turizmus,“ vyhlásil.

Koncepciu prírodného turizmu chcú po jej vypracovaní predložiť jednotlivým ministerstvám, najmä rezortu životného prostredia, ktoré sa už vyjadrilo, že prírodný turizmus je pre Slovensko jedinou alternatívou pre zachovanie jeho prírodných hodnôt.

Podľa vyjadrenia Josefa Štemberka, odborného pracovníka z Národného parku Šumava, má Slovensko pre prírodný turizmus obrovský potenciál. Pre jeho udržanie však potrebuje profesionálny manažment cestovného ruchu.

Podľa experta Juraja Švajdu z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici je prírodný turizmus účinný nástroj, ako zlepšiť manažment chránených území na Slovensku.

Rovnako pre samotný segment cestovného ruchu je to spôsob, ako mu vrátiť jeho udržateľnú formu a nastaviť jeho ďalšie udržateľné smerovanie.

Na podujatie, ktoré sa konalo pod záštitou podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa, prišla takmer stovka účastníkov, vrátane zástupcov štátnej správy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #turizmus