Rakúsko zavádza turistický kódex po tom, ako kravy udupali jednu návštevníčku

Turisti sú čoraz odvážnejší a v honbe za novými zážitkami zabúdajú na bezpečnosť aj na samotný pud sebazáchovy. Príroda však nepozná zľutovanie a hazard sa môže skončiť aj tragicky. Na svoju neopatrnosť doplatila pred časom aj nemecká turistka, ktorú na rakúskych horských pasienkoch udupalo stádo kráv.

02.04.2019 07:00
dobytok, kravy, pasieri, cowboy, chovanie, chov... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Ako reakciu na smutnú udalosť ohlásil rakúsky kancelár Sebastian Kurz zavedenie právne záväzného „kódexu správania“ pre turistov, ktorí navštívia túto alpskú krajinu.

Incident sa odohral v Tyrolsku ešte v roku 2014, ale len minulý mesiac prišlo rozhodnutie súdu, že chovatelia, ktorým dobytok patril, musia ako odškodné zaplatiť rodine 45-ročnej obeti stovky tisíc eur.

Rozsudok spôsobil medzi poľnohospodármi aj verejnosťou rozhorčenie. Kravy totiž prirodzene bránia svoje mláďatá a psy, ktoré majú turisti so sebou, považujú za ohrozenie.

Turistka však mala svojho psa priviazaného k opasku a keď na neho kravy zaútočili, ona ho bránila, namiesto toho, aby ho pustila a on by utiekol.

„V kódexe správania jasne stanovíme, čo sa očakáva od ľudí, ktorí navštevujú horské pasienky,“ povedal Kurz na tlačovej konferencii.

Kancelár neupresnil detaily kódexu, ale uviedol, že psy budú dôležitou súčasťou, pretože v „takmer všetkých“ podobných problémových prípadoch, ktoré sa v minulosti udiali, boli zainteresovaní práve títo domáci miláčikovia.

Kurz tiež dodal, že verí, že ak budú turisti dodržiavať pravidlá kódexu, vyhnú sa nebezpečným stretom s dobytkom. Tí, ktorí pravidlá porušia, nebudú môcť v prípade napadnutia, požadovať náhradu škody či bolestné.

Lastminutestuf­f.com; Astvhub.com; Theguardian.comDw­.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Rakúsko #kravy #Sebastian Kurz