Tip: Prichádza Hodina Zeme, planéta sa ponorí do tmy. Pre dobrú vec

V sobotu 30. marca sa Prezidentský palác v Bratislave ponorí do tmy. Dôvodom však nebudú voľby hlavy štátu, ale Hodina Zeme. Pripojí sa tak k stovkám miest po celom svete, ktoré chcú podporiť ohľaduplné správanie človeka voči svojej planéte.

29.03.2019 07:00
hodina zeme, zemeguľa, mapa, Amerika,... Foto:
Hodina Zeme.
debata

Tento sobotný večer je najlepšie stráviť pri sviečkach. Aspoň na jednu hodinu. Presne o 20.30 hodine miestneho času sa zahalia do tmy najdôležitejšie dominanty celého sveta, ale potme budú aj milióny ľudí vo svojich domovoch či v kanceláriách. Nie sú za tým teroristi, ale násilné správanie človeka k prírode.

Hodina Zeme je najväčšia celosvetová environmentálna akcia, ktorá spája tých, ktorým na živote záleží.

Sme možno posledná generácia, ktorá môže zachrániť planétu, a zároveň prvá generácia, ktorá má dostatok informácií o tom, čo sa deje a ako ohrozujeme svet a budúcnosť našich detí, upozorňujú ekológovia.

Slovensko sa do Hodiny Zeme zapája po desiaty raz. Tentoraz je to viac ako 20 miest a desiatky firiem, škôl a organizácií. Zhasnú dominanty ako Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Bojnický zámok, Spišský, Trenčiansky aj Nitriansky hrad, hrad v Starej Ľubovni, Hodinová veža v Banskej Bystrici.

Pripoja sa tak k najvyššej budove sveta Burdž Chalífa v Spojených arabských emirátoch, k pyramídam v Egypte, ku gréckej Akropole, rímskemu Koloseu, Eiffelovej veži v Paríži, Big Benu v Londýne či Empire State Building v New Yorku.

Organizátorom Hodiny Zeme je celosvetová ochranárska organizácia WWF (World Wide Fund for Nature), ktorej poslaním je zastaviť ničenie prirodzeného prostredia. Hodina Zeme upozorňuje na dôležitosť ochrany prírody – mestá a domácnosti symbolicky šetria energiu a ľudia môžu ušetrený čas venovať napríklad prechádzke popri zhasnutých dominantách a hľadať pre seba možnosti, ako žiť ohľaduplnejšie.

Hodina Zeme. Foto: SHUTTERSTOCK
hodina zeme, recyklácia, upratovanie, čistenie, odpad, odpadky, park, brigáda, zodpovednosť, ekológia, čistota, Hodina Zeme.

Inšpiráciu môžete nájsť na stránke hodinazeme.sk – pred či po akcii. Každý z nás môže niečo urobiť. Viete, že výroba bicykla si vyžaduje o 6,2 ton uhlíka menej ako výroba auta a na mieste jedného auta zaparkuje až 10 bicyklov? Alebo že každý Európan za rok vyhodí 95 – 115 kg jedla?

Niektoré krajiny spojili akciu s petíciami za zastavenie sporných projektov priehrad (Slovinsko, Chorvátsko), s kampaňami za vyhlásenie chránených území (Argentína) či s bojom s plastovým odpadom (Ekvádor, ktorý zakázal plastové obaly, tašky, slamky a fľaše v národnom parku na Galapágoch).

V Bánovciach nad Bebravou teraz spojili Hodinu Zeme s upratovaním mesta a v Partizánskom oslávia Hodinu Zeme vo veľkom: lampiónovým sprievodom, koncertom a ohňovou šou. Zapojiť sa však môžete aj z domu.

Hodina Zeme. Foto: SHUTTERSTOCK
hodina zeme, sviečky, noc, tma Hodina Zeme.

„Pozývame všetkých, aby vypli na hodinu svoje sociálne siete. V prvom rade v sobotu 30. marca o 20:29, teda tesne pred okamihom, keď zhasínajú svetové metropoly, postnime na facebook či instagram čisto čierny obrázok s odkazom: Túto hodinu vypínam #MojaHodinaZeme #Connect2Earth,“ povedala Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF.

Cieľom Hodiny Zeme je podľa jej slov posilniť vedomie o dôležitosti ochrany prírody, trvalo udržateľného správania a spotreby, o minimalizovaní odpadov či zmene stravovania.

Kam za zábavou

29. marca, piatok

  • Bratislava: Hory a mesto, filmový festival, do 31. 3.
  • Rožňava: Veľkonočné tvorivé dielne pre deti, Banícke múzeum, do 17. 4.
  • Trenčín: Svet z drôtu vs. príbehy drotárov, výstava, hrad, do 30. 4.
  • Žilina: Veľká noc ide, výstava v Budatínskom hrade, do 12. 5.

30. marca, sobota

  • Banská Bystrica: Expedícia s ornitológom na Badínske rybníky, organizuje SSM – Tihányiovský kaštieľ, zraz vo Vlkanovej pri kaštieli Bocian, 9.30 h
  • Bratislava: Akvárium, terárium, predajná výstava, Úsvit, Tomášikova ul.
  • Košice: Hodina Zeme, astronomický program v planetáriu, prednáška, rozprávka, filmy, pozorovanie večernej oblohy, Hvezdáreň a planetárium, Popradská ul., 18. h – 22. h
  • Košice: Veľký vlakový výlet na gotický Spiš, trasa Spišská Nová Ves, Levoča a späť, odchod z hlavnej st. Košice o 7.50 h, návrat o 16.55 h
  • Košice: Vedecký brloh – potulky nočnou oblohou, Výmenník obrody, 14. h – 16. h
  • Prešov: Slnko a hodinár, audiovizuálny program o hodinách pre malých školákov, hvezdáreň a planetárium, 11. h
  • Zvolen: Burza kníh, OC OKO na Západe, 9.30 h – 13.30 h

31. marca, nedeľa

  • Bratislava: Jarné vegánske hody, Stará tržnica
  • Bratislava – Rača: Veselá cirkusová škola, Nemecký kultúrny dom, 16. h
  • Vígľaš – Pstruša: Svadobná výstava, Masarykov dvor

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hodina Zeme