Top 10 miest Slovákov roku 2018 v Chorvátsku. Chodíte tam aj vy?

Kde Slováci nocovali minulý rok v obľúbenom Chorvátsku najčastejšie? Toto sú top miesta podľa Slovákov. Odlišujú sa od turistických highlightov?

03.04.2019 09:30
Chorvátsko, more, chorvátske pobrežie Foto:
V priebehu roka 2018 zo Slovenska do Chorvátska pricestovalo 453 382 turistov. Takmer pol milióna Slovákov.
debata (3)

Slovensko je so svojimi 450-tisícmi príchodmi a troma miliónmi prenocovaní v rámci chorvátskeho turistického ruchu na 10. mieste.

Chorvátsko je však ešte stále cieľ číslo jeden pre letnú dovolenku. Aj v tomto roku očakáva táto krajina s jadranským pobrežím okolo 20 miliónov turistov.

Turisti väčšinou automaticky mieria k moru, Chorváti však chcú ukázať aj krásy iných častí krajiny.

„Nechceme byť len slnečná a morská destinácia pre vrchol letnej sezóny,“ hovorí Dubravko Miholič, riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia v Bratislave aj v Prahe.

„Naším cieľom je ukázať aj krásy iných častí krajiny a v období počas celého roka. Prečo nenavštíviť napríklad Rijeku alebo Záhreb? Záhreb bol vlani ôsmim najnavštevovanejším mestom v Chorvátsku a prišlo doň 8750 Slovákov. Tretí rok po sebe bol napríklad vyhlásený za najlepšiu európsku vianočnú destináciu do Záhrebu je denné letecké spojenie z Viedne prostredníctvom Croatia airlines od 162 eur za spiatočnú letenku.“

Od 19. apríla bude táto letecká spoločnosť lietať v pondelok, stredu, piatok aj sobotu za približne tú istú cenu aj do Splitu.

V rámci prestupu v Záhrebe možno denne letieť aj do Zadaru, Dubrovníka, Puly… Pre leteckú dopravu do Chorvátska sa zatiaľ rozhoduje 15 % turistov a 65 % prichádza autami. Predpokladá sa však, že letecká doprava v nasledujúcich rokoch porastie.

Dubrovník je podľa prenocovaní číslom 1 v... Foto: Chorvátske turistické združenie
Chorvátsko, chorvátske pobrežie, Dubrovník Dubrovník je podľa prenocovaní číslom 1 v Chorvátsku z 10 top miest pre turistov z celého sveta, veľkú reklamu mu urobila aj séria Game of Thrones.

Väčšina slovenských turistov si v Chorvátsku vyberá pobyt v apartmánoch – 59 percent, 21 percent si vyberá hotely, 6 percent kempy a 3 percentá sa rozhodnú pre pobyt na lodi. Z celkového počtu si až 70 percent Slovákov zabezpečuje dovolenku v Chorvátsku individuálne.

Zoznam top 10 miest pre Slovákov v roku 2018 (podľa prenocovaní):

  1. Vodice
  2. Crikvenica
  3. Vir
  4. Zadar
  5. Baška Voda
  6. Makarska
  7. Gradac
  8. Tučepi
  9. Baška
  10. Umag

Zoznam top 10 miest navštívených všetkými turistami v roku 2018 (podľa prenocovaní):

  1. Dubrovník (4,1 milióna)
  2. Rovinj (4 milióny)
  3. Poreč
  4. Medulin
  5. Umag
  6. Split
  7. Záhreb
  8. Vir
  9. Mali Lošinj
  10. Crikvenica

Top 5 filmov natočených v Chorvátsku: Star Wars, Mamma Mia, Game of Thrones, James Bond, Robin Hood

(Informácie o Chorvátsku aj v slovenčine: www.chorvatsko.hr a na Facebooku #ChorvatskoFu­llofLife, #ChorvatskoPlne­Zivota.)

VIDEO: Pláže v Chorvátsku, kde dovolenkujú Slováci, zničil vietor. Pozrite si video (TV Pravda 24.2.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko #Chorvátske pobrežie