Kam cez víkend? Nájdite tri kľúče pre Katarínu (+ tipy na podujatia po celom Slovensku)

Hrady Beckov a Čachtice spája starý príbeh o mladej Kataríne z rodu Stiborovcov. Preto tento víkend spoločne otvárajú sezónu dobovými hrami a zábavou pre celú rodinu.

05.04.2019 07:00
hrad Beckov Foto:
Beckov
debata

Keď chce byť žena hradnou paňou, potrebuje manžela. Aspoň tak to bolo podľa legendy o dedičke Stiborovcov, mladej Kataríne. Jej príbeh ožije tento víkend hneď na dvoch hradoch súčasne – v Beckove aj v Čachticiach.

Hostia si môžu na akcii aj zarobiť: ak ako stredovekí poštári prinesú list z hradu Beckov na Čachtický hrad alebo opačne, vzdialené 10 – 12 km, získajú dukát kráľa Žigmunda Luxemburského.

Návštevníkov čaká v sobotu aj v nedeľu vystúpenie šermiarov, razenie mincí či písanie kráľovskej depeše, aj šikovní remeselníci. Spoznajú strastiplný príbeh mladej Kataríny z rodu Stiborovcov a môžu jej pomôcť získať späť jej panstvo. Pre deti sú pripravené dobové hry aj kráľovská čokoláda.

„Chceme prilákať na naše hrady rodiny s deťmi, ponúknuť im trocha histórie aj dobrú zábavu a zároveň pomôcť obnove hradov. Zachovanie kultúrneho dedičstva môžu návštevníci podporiť vstupným alebo aj cez internetový portál StartLab,“ hovorí riaditeľ beckovského hradu Peter Pastier.

Ako prezradil, Katarína bola skutočnou dedičkou hradov Beckov, Čachtice a Plaveckého hradu. Keďže bola príliš mladá, o jej majetok sa starali traja kasteláni.

Peniaze a listiny boli uložené v truhlici na Beckove a zabezpečené troma zámkami. Každý z kastelánov mal jeden kľúč, aby ani jeden bez vedomia druhého nemohol nimi disponovať.

Okrem toho bola každá listina vyhotovená v troch exemplároch a uložená na troch hradoch: Beckov, Čachtice a Plavecký hrad. Napriek dedičnému právu potvreného od kráľa Žigmunda Katarína o svoj majetok na čas prišla.

Teraz jej však môže pomôcť ten, kto počas sezóny navštívi všetkých troch kastelánov Beckova, Čachtíc aj Plaveckého hradu, od každého z nich dostane kópiu kráľovskej listiny aj jeden kľúč. Kto ich zašle na adresu obce Čachtice, môže vyhrať niektorú z cien.

Tí, ktorí navštívia hrady počas vybraných podujatí – tento víkend Tri kľúče pre Katarínu, cez Veľkú noc 19. – 22. 4., na Cyrila a Metoda 5. – 7. 7. alebo cez Festival dobovej kuchyne 21. 9., budú odmenení aj inak.

Vtedy môžu s pomocou kaligrafa vlastnoručne napísať list a preniesť ho z hradu Beckov a hrad Čachtice alebo opačne a získajú Žigmundov dukát či počas Veľkej noci dračie čokoládové vajíčko.

Tento víkend sa program otvára v sobotu na oboch hradoch o 11. hodine divadelno-šermiarskou scénkou o tom, ako Katarína z rodu Stiborovho neprávom o majetky prišla.

O 13. hodine nasledujú v Beckove ukážky šermu a o 15. hodine budú deti na Beckove verbovať do hradnej posádky, v ktorej podstúpia bojový výcvik. Deň plný zážitkov zavŕšia dobové tance o 17. hodine, na Čachtickom hrade je program mierne odlišný.

Počas oboch dní na hostí čaká streľba z kuše alebo z luku, boj proti hradným príšerám, rybolov, detská aréna s penovými mečmi, historický tábor, výstava zbraní a zbroje aj hradný pisár a razba mincí.

Bude sa dražiť suvenírová bankovka v nominálnej hodnote 0 € s motívom Beckovského a Čachtického hradu, v Čachticiach o 13. h a na Beckove v hradnej kaplnke o 16. h.

Na hrade Beckov sa v sobotu 6. apríla zároveň otvára nová výstava o stredovekej hygiene, kúpeľníctve a o skladovaní potravín, s ktorou sú spojené vedomostné kvízy pre návštevníkov. Otvorená bude do konca septembra.

Kam za zábavou

5. apríla, piatok

  • Liptovský Mikuláš: Prebúdzanie jari – remeselnícke variácie s rôznymi technikami zdobenia kraslíc, veľkonočných medovníkov, výrobou drotárskych výrobkov, háčkovaných výrobkov i veľkonočných ozdôb zo včelieho vosku, Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, 9. h – 16. h.
  • Piešťany: Veľkonočné trhy, Nám. slobody, do 7. 4.
  • Rožňava: Veľkonočné tvorivé dielne, po dohode, Banícke múzeum, do 17. 4.
  • Sereď: Veľkonočné tvorivé dielne, tradičné zdobenie kraslíc voskom, drôtom, výroba veľkonočných ozdôb háčkovaním, paličkovaním, zo šúpolia, drôtu a hliny, vypaľovaním na drevo, Mestské múzeum

6. apríla, sobota

  • Beckov/Čachtice: Tri kľúče pre Katarínu, otvorenie sezóny spoločným pátracím programom na dvoch hradoch, podľa legendy, lukostreľba, hradný pisár, razba mincí, kráľovská čokoláda, 11. h, aj 7. 4.
  • Bratislava: Ružinovská rojnica, brigáda na čistenie verejných priestorov, Billa Záhradnícka, 10. h/Jarná brigáda v Rači, 9. h – 14. h
  • Košice: Jarný hand-made trh, Tabačka, aj 7. 4.
  • Košice: Prvé jazdy na detskej železnici, aj 7. 4.
  • Modra: Veľkonočný workshop v Majolike
  • Nitra: Svetový deň stolného tenisu, voľný vstup, hry, tréningové stolnotenisové centrum, Dom Matice slovenskej, 10. h – 18. h
  • Nové Zámky: Koniec vojny v Nových Zámkoch, bojová ukážka z 2. sv. vojny, ukážky historickej techniky, Sihoť, 14. h
  • Púchov: Veľkonočný jarmok, pešia zóna
  • Senec: Zóna bez peňazí, ZŠ Tajovského, 9. h
  • Šenkvice: Farmársky jarmok
  • Trenčín: Papierová história, výstava modelov európskych hradov, Trenčiansky hrad, do 29. 5.
  • Trenčín: Prechádzky mestom so sprievodcom, Kaplnka sv. Anny a Notre Dame, KIC, 16. h
  • Vígľaš – Pstruša: Veľkonočné parkúrové preteky, Masarykov dvor, aj 7. 4.

7. apríla, nedeľa

  • Slovensko: Každú prvú nedeľu v mesiaci vstupy do múzeí SNM a do galérií SNG zadarmo*
  • Banská Bystrica: Vynášanie Moreny, DFS Matičiarik, od Thurzovho domu,
  • Bratislava: Inšpirácie krásou, sprievodné podujatie k výstave Krása pre ženu stvorená, odborný výklad, tvorivé dielne pre deti, SNM, Vajanského náb., 15.30 h
  • Bratislava: Tulipánový pochod na podporu ľudí s Parkinsonovou chorobou, Café Loď, Tyršovo náb., 10. h
  • Prievidza: Vynášanie Moreny, program DFS Malý Vtáčnik, Mestský park pri rieke Nitra, 15. h

10. apríla, streda

  • Čadca: Morena, Morena, kde si prebývala, vynášanie Moreny sprievod mestom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tip #Beckov #Čachtice #tip na víkend #kam s deťmi