Toto je 14 miest, ktoré turizmus lynčuje najviac

Príroda a zvieratá, lokálni obyvatelia, životné prostredie, historické dedičstvo... Neriadený prílev dovolenkárov dokáže negatívne ovplyvniť azda všetky oblasti. Sú destinácie, v ktorých počas sezóny počet turistov niekoľkonásobne prevýši počet domácich. Ktoré miesta trpia?

16.04.2019 07:00
Playa Paraiso, Cayo Largo, Kuba, pláž,... Foto:
Playa Paraiso, Cayo Largo, Kuba.
debata

Komodo

Indonézsky ostrov sa preslávil ako jedno z posledných miest, kde žijú „draky“. Jaštery varany komodské sú skutočne unikátne a sú chráneným druhom, celkovo ich žije už len 6000, na ostrove je ich asi 1600. Odborníci ich považujú za najväčšie žijúce jašterice na svete – dospelé jedine majú až tri metre. Netreba ani otvoriť, že ostrov je pre turistov mimoriadne príťažlivý, no vláda sa rozhodla uzavrieť ho po tom, ako odhalila pašerácku skupinu, ktorá plazy vo veľkom predávala na čiernom trhu.

Benátky

Talianske mesto gondol sa s návalmi turistov borí už dlhšie. Zápchy na mostoch, odpadky vo vode aj vedľa vzácnych architektonických pamiatok, hluk… Mesto sa navyše pomaly ponára, čo záplavy návštevníkov ešte urýchľujú. Mesto preto prišlo s viacerými opatreniami a zaviedlo mnohé pokuty.

Benátsky karneval. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Benátky, karneval, masky, Námestie svätého Marka, Taliansko, kostýmy Benátsky karneval.

Praha

Áno, aj stovežatá ma problémy. A to „vďaka“ svojej povesti magickej kombinácie krásnej histórie a dobrého piva. Problém s hurhajom zašiel tak ďaleko, že vedenie zavádza celomestský nočný pokoj po 22. hodine.

Dubrovník

Chorvátske historické mesto sa vždy tešilo záujmu turistov, v poslednom čase ho ale priam obliehajú fanúšikovia seriálu Hra o tróny, ktorý sa tu sčasti nakrúcal. Dubrovník na takýto nápor nie je pripravené a primátor v roku 2017 vyhlásil dvojročný plán, podľa ktorého vpustia denne do mesta maximálne 4000 namiesto predošlých 8000 návštevníkov.

Reykjavík

Aj keď by to možno niekto nebol povedal, davy zapĺňajú aj islandskú metropolu. Napríklad v roku 2015 navštívilo severský ostrov 1,25 milióna turistov, čo je oproti domácemu obyvateľstvu okolo 330 000 veľký nepomer. A nasledujúci rok sem zavítalo len Američanov samých osebe viac ako tu je Islanďanov. Domáci si podľa vlastných slov začínajú pripadať ako Disneyland a aj keď oceňujú prílev peňazí turistov, uvedomujú si, ako trpí infraštruktúra.

Reykjavík. Pohľad z Hallgrímskirkja. Foto: Lucie Meisner
Island, Lucie Meisner Reykjavík. Pohľad z Hallgrímskirkja.

Cozumel

Nadmerný turizmus trápi aj americký kontinent. Mexické ostrovné letovisko obklopené Karibským morom je druhou najobľúbenejšou destináciou výletných lodí na svete. Obrovské lode a ich odpad, potápači a množstvo člnov však ničia tamojšie vzácne koraly.

Barcelona

Temperamentné mesto plné unikátnej architektúry je magnetom na cestovateľov. Ich množstvo a nevhodné správanie však už prekročilo mieru únosnosti, a tak sa domáci menia z príjemných hostiteľov na zúrivých obrancov svojho pokojného života. Mesto preto zaviedlo niekoľko opatrení.

New York

Aj ľudské mravenisko, ktoré nikdy nespí by si rado niekedy odpočinulo. Podľa odhadov je v meste len hotelových izieb asi 140 000, a to nerátame ešte ubytovania v súkromných domoch.

One World Observatory láka turistov aj... Foto: SITA/AP, Bebeto Matthews
New York, One World Observatory, One World Trade Centre, WTC, vyhliadková plošina, Manhattan, Ground Zero One World Observatory láka turistov aj Newyorčanov.

Machu Picchu

Stratené mesto Inkov našli státisíce. Chodia sem obrovské skupiny turistov, omnoho väčšie ako 2500 denne, čo povolilo UNESCO v roku 2011. Krehkú krásu, ktorá vydržala stovky rokov, má ochrániť nové opatrenie – povinnosť prenajať si sprievodcu, ktorý povedie malé skupiny po presne vyhradených trasách.

Santoríni

Očarujúci grécky ostrov s typickými bielymi domami a modrými strechami je taký fotogenický… Pokiaľ si zo záberu následne vymažete stovky ostatných turistov s mobilmi v rukách. Ostrov je počas sezóny taký „prepchaný“, že zaviedol limit 8000 návštevníkov z výletných lodí za deň. Pred štyrmi rokmi sa podľa štatistík na ostrov vylodilo zo 636 výletných lodí 790 000 návštev­níkov. Pre porovnanie, ostrov má 15 000 stálych obyvateľov.

Rím

Ani večné mesto, ktoré toho už prežilo v dejinách skutočne dosť, tu nemusí byť navždy, ak ho zničí nájazd turistov. Jeden príklad za všetky – pokuta 23 000 stihla Ekvádorčana, ktorý vyryl do steny 2000-ročného kolosea mená členov svojej rodiny.

Pápež František počas veľkopiatkovej krížovej... Foto: SITA, Andrew Medichini
pápež, pápež františek, koloseum, Pápež František počas veľkopiatkovej krížovej cesty v rímskom koloseu.

Big Major Cay

Bahamský ostrov preslávili zlatučké plávajúce prasiatka. A takú svinku predsa treba nakŕmiť, nie? Tak turisti ládujú úbohé stvorenia, ktoré potom trpia a umierajú od prejedania a množstva piesku, ktorý s „maškrtami“ pojedia. Nehovoriac o bezcitných návštevníkoch, ktorí zvieratám dávajú alkohol či na nich dokonca jazdia.

Amsterdam

Holandské mesto na kanáloch bolo dlho vyhľadávanou destináciou pre milovníkov párty a zábavy. Množstvo bytov, ktoré domáci prenajímajú cez službu Airbnb negatívne vplýva na ceny nehnuteľností v meste a zároveň vytvára akési getá turistov, ktorí znepríjemňujú život domácim.

Kuba

Ostrov slobody, aj ostrov turistov. Rekordných 3,5 milióna návštevníkov za rok spôsobilo nedostatok jedla domácich, ale aj zvýšenie cien bežných tovarov, ktoré skupujú vo veľkom hotely pre svojich klientov.

Thisisinsider­.com; Telegraph.co.uk; Nytimes.com; Cntraveler.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #turizmus