V Indii pribúdajú hinduistickí nacionalisti. Kravy-matky ochránia aj násilím na ľuďoch

Hinduistická svätá žena Sádhví Kamalová má za úlohu pátrať po pašerákoch kráv. Odetá v rúchu šafranovej farby jazdí v bielom terénnom aute, ktoré má na zadnom okne nálepku zobrazujúcu kravu obklopenú mečmi a puškami. "Krava je matka sveta," hlása nápis na samolepke.

13.04.2019 07:00
svätec, hinduista, rituál Foto: ,
Nahý hinduistický svätec a jeho očistný rituál počas Pitcher festivalu v indickom Trimbakeshware. Ilustračné foto.
debata

Kamalová stojí na čele občianskej hliadky, ktorá pozostáva z tisícov dobrovoľníkov, prevažne mladých mužov, vyznávajúcich hinduizmus.

Takéto civilné hliadky sa objavili po tom, čo niekoľko indických štátov v posledných rokoch zakázalo zabíjanie kráv, ktoré hinduisti považujú za posvätné. Tri desiatky moslimov, ktorí obchody s mäsom a bitúnky tradične prevádzkujú, lynčujúce davy zabili, píše agentúra AP.

Pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v Indii práve začínajú, bol ozbrojený boj za ochranu „matky kravy“ súčasťou širšej kampane, ktorej cieľom je nastoliť v krajine s množstvom kultúr hinduistické náboženské tradície a hodnoty.

Kedysi okrajový hinduistický nacionalizmus teraz hrá v indickej politike ústrednú úlohu.

Hinduistický spôsob života namiesto sekulárneho pluralizmu propaguje v najväčšej demokracii sveta s 1,3 miliardou ľudí premiér Naréndra Módí, ktorý v mladosti absolvoval výcvik v nacionalistických táboroch, a jeho Indická ľudová strana (BJP). Tá sa bude snažiť v nadchádzajúcich voľbách obhájiť svoj mandát.

Protimoslimské slogany

Prejavy náboženského nacionalizmu sú teraz v Indii bežným javom. V Dillí a v posvätnom hinduistickom meste Ajódhja v štáte Uttarpradéš sa koncom minulého roka uskutočnili manifestácie desiatok tisícov mužov oblečených v šafránovo žltom rúchu, ktorí s mečom v ruke a s menom hinduistického hrdinu Rámu napísaným na čele vykrikovali protimoslimské slogany.

Zhromaždení požadovali výstavbu chrámu zasväteného Rámovi na mieste, kde hinduistickí extrémisti zborili v roku 1992 mešitu starú 430 rokov a rozpútali dvojmesačné nepokoje, pri ktorých zahynulo až 2000 ľudí.

Hinduistické skupiny tvrdia, že mešita bola postavená po tom, čo moslimskí nájazdníci zničili v lokalite chrám zasvätený Rámovi.

Tádžmahal? Nie je na zozname pamiatok

Na inom mieste v štáte Uttarpradéš vláda minula obrovskú peňažnú čiastku za oslavy hinduistického sviatku Kumbh Mela, ktoré sa skončili tento mesiac. Z nespočetných plagátov vylepených pri tejto príležitosti hľadel na veriacich premiér Módí, rovnako ako hlavný minister štátu Uttarpradéš a hinduistický mních Jogi Áditjanáth.

Tádžmahal. Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Tadž Mahal, Agra, India, mauzóleum Tádžmahal. Ilustračné foto.

Tri mesiace predtým vláda spomenutého štátu zmenila moslimské meno jedného z miest, kde sa sviatok tradične oslavuje. Íláhábád sa zmenil na Prájagrádž – čo je slovo, ktoré sa objavuje v hinduistických náboženských textoch. Išlo o jednu z viacerých zmien moslimských názvov v posledných mesiacoch.

Komisia učencov menovaná premiérom Módím tiež študuje vzorky DNA, aby dokázala, že hinduisti sú potomkami prvých obyvateľov Indie. Komisia má tiež preukázať, že hinduistické posvätné texty neobsahujú mýty, ale fakty.

Dokonca ani slávny Tádžmahal neunikol hinduistickej politickej agende. Hoci je táto slávna hrobka, ktorú nechal postaviť moslimský vládca Šáhdžahán v 17. storočí na pamiatku svojej milovanej manželky Mumtáz Mahal, na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, miestne ministerstvo turistiky ju v roku 2017 nezaradilo na zoznam pamiatok štátu Uttarpradéš.

Násilie je zlé, no ak ide o ochranu matky…

Symbolom rastúceho nacionalizmu sa stala krava. Podľa medzinárodnej organizácie pre ľudské práva Human Rights Watch utrpelo pri viac ako stovke útokov občianskych hliadok medzi májom 2015 a decembrom 2018 zranenia až 280 ľudí.

Na niekoľkých zvlášť brutálnych útokoch na pašerákov kráv sa podieľala skupina vedená Kamalovou. „Násilie je zlé, ale pokiaľ ide o ochranu matky, potom sú akékoľvek prostriedky dovolené,“ hovorí Kamalová.

Najmenej dvaja z mužov zapojených do útokov proti ľuďom podozrivým z pašovania kráv kandidujú v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

Ochranu kráv začala presadzovať tiež opozičná strana Indický národný kongres (INK), ktorá sa dlho drží sekularizmu svojho spoluzakladateľa a prvého indického premiéra Džaváharlál Néhrúa.

V štáte Madhjapradéš, nad ktorým má kontrolu Indický národný kongres, úrady poslali do väzenia dvoch mužov podozrivých z nelegálnej prepravy kráv. Dotknutých zatkli na základe zákona, ktorý umožňuje zadržiavať osoby v prípade ohrozenia národnej bezpečnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #kravy #hinduisti