Ožívajú tajomné chodby pod hradmi Fiľakovo a Šomoška

Druhá etapa sprístupnenia podzemných priestorov pod fiľakovským hradným vrchom a konzervácia veže a hradných múrov na Hrade Šomoška sú projekty, ktorých realizáciu spustili v piatok (12. 4.) Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie za finančnej podpory Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

15.04.2019 10:30
Hrad Šomoška Foto: ,
Hrad Šomoška
debata

Rozvojová agentúra BBSK podporila sumou 6000 eur riešenie odvlhčenia podzemných výstavných priestorov Hradného múzea vo Fiľakove.

„Výstupom projektu je ventilačný systém zabezpečujúci prúdenie vzduchu po celom úseku chodieb. Hradné múzeum touto investíciou sprístupní podzemné priestory ako výstavné miesto,“ uviedla hovorkyňa BBSK Marcela Glevická.

V jednej z nich bude umiestnená inštalácia dokumentujúca miestne udalosti obdobia druhej svetovej vojny, súčasťou ktorej je aj pamätná tabuľa pre židovské obete vojny.

Na konzerváciu veže a hradných múrov Hradu Šomoška vyčlenila Rozvojová agentúra BBSK 10.000 eur na zlepšenie technickej infraštruktúry hradnej veže. „Veža poskytuje výhľady na vrch Karanč, okolitú krajinu, pri dobrej viditeľnosti až po maďarské pohorie Matra až Budapešť,“ priblížila Glevická.

Hrad Šomoška je navyše lokalitou globálneho geoparku aj vďaka unikátnemu kamennému vodopádu, ktorý vznikol pred štyrmi miliónmi rokov z bazaltovej lávy, a kamennému moru, ktorý vytvárajú hranoly z bazaltu a má pôvod v dobe ľadovej.

Pred letnou turistickou sezónou spolupracujúce organizácie prvýkrát v histórii spustili zľavový program na obidvoch hradoch.

Pri návšteve Hradu Šomoška dostanú návštevníci bezplatný vstup do vlastivedného múzea vo Fiľakove. Rovnako návštevníci z vlastivedného múzea majú zľavu zo vstupného na Hrad Šomoška.

Fiľakovský hrad a hrad Šomoška spolu ročne navštívi takmer 60.000 návštev­níkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šomoška #Fiľakovský hrad