Históriu kúpeľníctva na Gemeri predstaví nová výstava

Vznik a vývoj kúpeľníctva na Gemeri predstaví nová výstava v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote (GMM). Expozícia Kúpeľníctvo v Gemeri v 19. storočí predstaví jednotlivé kúpele, kúpeľných lekárov aj obľúbenosť jednotlivých miest, z ktorých väčšina už dnes neexistuje. Ako informovala PR referentka GMM Martina Oštrom Mareková, vernisáž bude v stredu 17. apríla o 15:00 a verejnosť môže výstavu vidieť do 30. septembra.

16.04.2019 14:00
debata

Výstava je venovaná vzniku a vývinu kúpeľníctva na území historického Gemera, pričom z kultúrno-historického hľadiska prezentuje zrod jednotlivých kúpeľov, najznámejších kúpeľných lekárov a balneológov Gemera, popularitu jednotlivých miest a ich návštevnosť.

Je venovaná kúpeľom a klimatickým zariadeniam, z ktorých väčšina dnes už neexistuje (Dobšiná, Hajnáčka, Hodejov, Jelšava, Leváre, Revúca, Rožňava), ale takisto upriami pozornosť na jediný dodnes fungujúci liečebný komplex – kúpele Číž.

„Kúpeľné spomienkové predmety, ktoré môžu návštevníci vidieť, sa zachovali pre budúce generácie. Všetky výtlačky a predmety dokumentujú kedy, kde a kam v minulosti chodievali naši predkovia za oddychom a na rekreáciu,“ uviedla kurátorka výstavy a historička GMM Éva Kerényi.

Výstava vznikla v spolupráci s viacerými domácimi i zahraničnými inštitúciami, ako aj so súkromnými zberateľmi.

Územie dnešného Slovenska je jedným z najbohatších oblastí historického Uhorska z hľadiska kúpeľov.

Vybudované kúpeľné mestá okolo termálnych vôd Horného Uhorska dosiahli svoj vrchol popularity v poslednej tretine 19. storočia, ktorá sa právom nazýva aj zlatou érou kúpeľníctva.

Kult pravidelného navštevovania kúpeľov bol v sledovanom období považovaný za spoločensky očakávanú formu správania v kruhoch aristokracie a meštianstva.

„Gemer sa mohol pýšiť aj množstvom studených kyseliek a termálnych prameňov, v ktorých bola vďaka chemickým analýzam preukázaná mimoriadna liečivá sila, ako i tým, že kúpele na Gemeri patrili ku kľúčovým dejiskám kultúrnej histórie regiónu,“ doplnila kurátorka.

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote začalo svoju históriu písať 3. septembra 1882, a tým sa radí medzi piate najstaršie múzeum na Slovensku.

Hlavným zameraním múzea je dokumentácia prírody a spoločnosti historického regiónu Gemera a Malohontu.

Od roku 1996 sa múzeum špecializuje na dokumentáciu hmotnej a duchovnej kultúry Rómov v širšom regióne.

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #výstava #Rimavská Sobota #Gemer