Taliansko zvyšuje pokuty. Za používanie mobilu pri šoférovaní môže hroziť 1700 eur

V Taliansku sa chystá razantné sprísnenie zákona o cestnej premávke. Tomu, kto bude pri jazde užívať mobilný telefón, môže hroziť pokuta až 1700 eur a tiež odobratie vodičského oprávnenia na týždeň až dva mesiace, napísal server The Local.

17.04.2019 12:30
vodič, auto, šoférovanie, nehodovosť, mobil za... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prepracovaný zákon ešte nevošiel do platnosti, tento týždeň ho dostali na posúdenie ministri a poslanci o ňom budú hlasovať v máji.

Nové pravidlo sa týka „chytrých telefónov, notebookov, tabletov a podobných zariadení“, pri ktorých používaní dáva vodič jednu, alebo dokonca obe ruky preč z volantu.

Tí, ktorí sa previnia opakovane, môžu podľa plánovanej zmeny dostať pokutu až 2588 eur a prísť o vodičský preukaz na štvrť roka.

Teraz sa vodič, ktorý počas jazdy telefonuje alebo píše textovú správu, môže dočkať pokuty od 161 do 467 eur.

Vyššie pokuty sa tiež plánujú za parkovanie na vyhradených miestach. Neoprávnené zastavenie na mieste pre invalidov bude stáť až 647 eur a odňatie bodov z vodičskej karty.

O body tiež môže vodič prísť, ak vozidlo zaparkuje na mieste vyhradenom pre nabíjanie elektrických áut.

Parkovacích miest zadarmo sa pre zmenu dočkajú tehotné ženy a rozšíri sa aj počet parkovacích miest pre rodičov s deťmi mladšími ako 12 mesiacov. Zrejme sa tiež zruší povinné používanie svetiel počas dňa.

Novela zákona obsahuje aj množstvo ďalších sprísnených pravidiel. Počíta sa napríklad s viacerými kontrolami zameranými na to, či vodič nekonzumoval alkohol alebo inú drogu. Postih bude tvrdší a tomu, kto odmietne test podstúpiť, hrozí pokuta 422 až 1697 eur.

Podľa talianskeho štatistického úradu policajti na Apeninskom polostrove najčastejšie postihujú prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti a používanie mobilného telefónu počas jazdy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #pokuta #šoféri #mobilné telefóny