Sedem obľúbených destinácií zavádza prísne pravidlá. Hrozia pokuty

Doprava, ubytovanie a technológie nikdy nebolo dostupnejšie, a tak turisti využívajú vymoženosti dnešnej doby a cestujú. Cestujú veľa a cestujú všade. Niektoré destinácie však z mohutného prílivu nie sú už príliš nadšené, a tak zavádzajú opatrenia, nové príkazy a zákazy či obmedzenia. Tu je niekoľko z nich.

23.04.2019 07:00
dovolenka, more, pláž, oceán, zájazd Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Rím

Večné mesto chce počas svojho krátkeho života vidieť na vlastné oči mnoho ľudí. A potom je v úzkych uličkách aj mnoho turistických autobusov, ktoré znečisťujú prostredie, zúfalo na seba navzájom vytrubujú a nervózne sa obchádzajú. To sa zmenilo v januári 2019, keď vedenie Ríma vykázalo tieto dopravné prostriedky z centra mesta. Prísnejšie sa bude trestať aj vandalizmus – kúpanie v historických fontánach, čmáranie na steny či vyberanie kamienkov ako suvenírov.

Rusko

Miestni podnikavci, ktorí vlastnia byty či domy, nakúpili zopár nových postelí a skríň a začali prenajímať svoje obydlia turistom, ktorí zasa chceli ušetriť. Prenajímanie súkromných bytov sa rozmohlo a sním rástol aj počet sťažností susedov, ktorým prekážal neustály ruch a množstvo neznámych ľudí v okolí. Od tohto roku by preto takého „hostely“ mali zaniknúť a hostia by si mali vyberať iba legálne ubytovacie zariadenia.

Moskva láka na pamiatky. Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Moskva Moskva láka na pamiatky. Ilustračné foto.

Holandsko

Krajina bicyklov a cyklotrás sa po neustále rastúcom počte cyklonehôd rozhodla zakázať telefonovanie a písanie správ na mobilných telefónoch počas jazdy. Za porušenie hrozí pokuta vyše 200 eur.

Mount Everest

Človek by neveril, že na najvyššiu horu sveta majú zálusk celé davy horolezcov a nezriedka sa stáva, že na cestičkách sa tvoria doslova ľudské zápchy. Ani netreba hádať, že po toľkých návštevníkoch ostáva na bielom snehu aj plno ostatkov, ktoré sa im nechce znášať dole. Pre predstavu – v roku 2018 miestni odľahčili „strechu sveta“ o 8,5 tony odpadu a výkalov. Podľa najnovších pravidiel sa na Everest bude dať vyšplhať len na jar a úrady nedoprajú tento zážitok viac ako 300 odvážlivcom za rok.

Florencia

Mesto navštívi ročne okolo 10 miliónov turistov a treba priznať, že nie všetci sa správajú k jeho pamiatkam s náležitou úctou. Domáci pri prechádzke mestom ťažko našiel schody či múrik, kde by nerelaxovali unavení návštevníci so zmrzlinou či burgrom v ruke. Vedenie mesta usúdilo že takíto rozvalení turisti kazia imidž historického klenotu, a tak aspoň na štyroch uliciach v centre zaviedli úplný zákaz jedenia a posedávania mimo stoličiek reštaurácií. Za porušenie nariadenia hrozí pokuta 450 eur.

Filipíny

Exotický štát pred časom na pol roka zatvoril turisticky obľúbený ostrov Boracay, ktorý bol mimoriadne znečistený, a tak ho bolo treba upratať. Po opätovnom otvorení zavádzajú miestne úrady nové striktné pravidlá, ktoré majú prispieť k ochrane prírody. Na plážach začína platiť zákaz jedenia, pitia alkoholu, fajčenia aj stavania pieskových hradov. Zmenší sa aj množstvo turistov, ktorí sa sem dostanú na dovolenku.

Pláž White Beach, Boracay, Filipíny. Foto: SHUTTERSTOCK
White Beach, Boracay, Filipíny Pláž White Beach, Boracay, Filipíny.

Benátky

Talianske mesto na kanáloch je jedným z tých, ktoré hovoria o svojich problémoch s množstvom návštevníkov najhlasnejšie. Davy návštevníkov, z ktorých sa mnohí navyše porušujú pravidlá slušnosti, valcujú úzke chodníky, krehké mosty a obliehajú schody pred pamiatkami. Pre jednodenných návštevníkov preto od mája zavádza vstupný poplatok; tí, ktorí strávia v Benátkach dlhší čas, majú mestskú daň započítanú v cene hotela.

Brightside.me; Cnn.com; Thelocal.it

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #destinácie #opatrenia