Smrť na ostrove: Osem spôsobov, ako vás Island môže zabiť

Vulkány, vodopády, ľadovce, gejzíry, fjordy, polárna žiara... Drsná krása neskrotenej a silnej prírody láka na Island dobrodruhov aj romantikov.

25.04.2019 07:00
Jökulsárlón, zátoka, lagúna, aurora, polárna... Foto:
Krásna ľadovcová lagúna Jökulsárlón, v ktorej zrkadlových vodách sa polárna žiara rada zdvojnásobuje. Lagúny však môžu byť aj zradné...
debata (2)

Ostrov na severozápade Európy bol dlho akosi mimo záberu turistov, no v posledných rokoch jeho čaru podľahli tisíce. Kto si však nedá pozor, precení svoje schopnosti a podcení možné riziká, nemusí dopadnúť dobre.

Island je podľa odborníkov azda najnebezpečnejšou krajinou starého kontinentu. Záchranári tu vraj pravidelne vyrážajú vyťahovať z mora turistov, ktorých zmietla vlna pri fotení z okraja brala či zatúlancov, ktorí sa oddelili od skupiny a stratili v šírej pustatine.

Toto je niekoľko nástrah prírody, ktoré môžu nepozorných stáť zdravie či dokonca život, ako ich spísal autor cestovateľských sprievodcov Rick Steves.

Vriaca voda

Island sa nenazýva krajinou gejzírov len tak náhodou. Voda a horúca para tu vystreľuje spod zeme s obrovskou silou a niekedy aj úplne znenazdajky.

Sopky

Na Islande sa aktivizuje sopka v priemere každé tri až štyri roky. Niektoré výbuchy sa dajú ako ohromné prírodné divadlo pozorovať z bezpečnej vzdialenosti, iné vulkány vrhajú do ďalekého okolia kamene a doširoka sa okolo nich valí vriaca láva a jedovaté plyny.

Islandská sopka Eyjafjallajökull chrlí stĺp... Foto: AP, SITA
Island, sopka Islandská sopka Eyjafjallajökull chrlí stĺp sopečného popola a dymu.

Nečakané vlny

Najmä južné pobrežie, ktoré turistov láka svojím čiernym pieskom, je zradné. Popri nadšenom fotografovaní si mnohí nevšimnú rútiacu sa vlnu, ktorá s veľkou razanciou zmetie človeka do vody a odnesie na otvorené more.

Vietor

Silné prúdenie vzduchu je jednou z typických čŕt islandského počasia. Nie len v zime, ale aj v letných mesiacoch sa na niektorých miestach môže objaviť vietor, ktorý strhne z nôh chodcov či uvoľní kamene, ktoré poškodia auto. Vodiči na ostrove si bežne priplácajú poistenie proti poškodeniu vetrom a piesočnou búrkou.

Lavíny

Veľa snehu znamená aj veľké nebezpečenstvo, najmä pod strmými zrázmi.

Stratenia sa

Na Islande sa mestečká striedajú s rozľahlými pláňami, nekonečnými pahorkami a obrovskými krajinnými priestormi, kde hodiny nemusíte nikoho stretnúť. Zablúdiť v „divočine“, bez dostatku benzínu v aute, s vybitým mobilom či s premočeným odevom a bez háhradného v ruksaku, by mohlo mať fatálne následky.

Pády

Klzký povrch skál rozhodne nie je vhodným miestom na predvádzanie lodičiek či sandálov. V zime ostrovania dokonca nečistia, ani nesolia ani svoje chodníky, a tak sú tu pády bežným úrazom.

Zradné cesty

Mnohé vozovky na Islande sa neužívajú často a nie sú ani v tip-top stave. Neskúsených motoristov môže prekvapiť nestabilné podložie, šmykľavé kamienky či ostrý trčiači balvan.

Usatoday.com; Guidetoiceland.is

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Island #nebezpečenstvo