Fiľakovský hrad ožije Palóckou Veľkou nocou

Zdobenie kraslíc aj medovníkov, drôtovanie alebo maľovanie ľudového nábytku si môžu vyskúšať návštevníci počas Veľkonočného pondelka 22. apríla na Fiľakovskom hrade.

20.04.2019 14:45
Fiľakovský hrad Foto:
Fiľakovský hrad.
debata

„Pre najmenších sme pripravili rozprávkový kútik, maľovanie na tvár, dobový kolotoč, skúšky šikovností, jazdu na koni a lukostreľbu,“ uviedla riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Fiľakovo Andrea Illés Kósik a dodala, že 14. ročník podujatia Palócka Veľká noc bude sprevádzaný ochutnávkou a svätením jedál, veľkonočnou oblievačkou a jarmokom v hradnom areáli i na Podhradskej ulici.

Návštevníkov veľkonočného podujatia vo Fiľakove čaká zdobenie kraslíc leptaním, drôtovaním, voskovo-batikovou technikou, lepením s nitkami aj slamou, alebo sa môžu zúčastniť zdobenia medovníkov. Vyskúšať môžu tiež drôtovanie, alebo techniku maľovania ľudového nábytku s jarnými motívmi.

Na javisku pod hradom vystúpi ľudová hudba Jána Maka a jeho hostia z Banskej Bystrice, miestne folklórne súbory Rakonca a Malá Rakonca, detská ľudová hudba File Banda, detské spevácke skupiny Galáris a Foncsik a hudobná skupina Herczku Ági és a Banda z Budapešti. V prípade nepriaznivého počasia sa koncerty a podujatia uskutočnia vo vinárni Kállai.

Sprievodnými programami v Bebekovej veži hradu sú stále expozície Hradného múzea vo Fiľakove a dočasná expozícia s názvom XVIII. Medzinárodná výstava umeleckej fotografie maďarských fotografov.

„Vstupné v hodnote vstupenky na hrad je platné aj na podujatie,“ doplnila riaditeľka. Spoluorganizátormi akcie sú Hradné múzeum vo Fiľakove a Verejnoprospešné služby Fiľakovo, pričom podujatie je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #Fiľakovský hrad