Na Kežmarskom hrade v nedeľu odštartujú letnú turistickú sezónu

Na Kežmarskom hrade v nedeľu 5. mája otvoria letnú turistickú sezónu. Niesť sa bude v znamení 750. výročia udelenia mestských práv Kežmarku.

02.05.2019 13:00
kežmarok, hrad, halloween, súťaž Foto: ,
Kežmarský hrad
debata

Pestrý program odštartuje o 12:45 bubnová šou Batida pri mestskej radnici a následným pochodom smerom k hradu.

Ako informovala Erika Cintulová, riaditeľka Múzea v Kežmarku, pod ktoré hrad spadá, pripravené budú aj prehliadky ďalších objektov mesta, ako sú lýceum, evanjelické kostoly, Bazilika sv. Kríža a jej kostolná veža. Navštíviť ich bude možné bezplatne, sprevádzať nimi budú študenti miestnej Hotelovej akadémie Otta Brucknera.

Súčasťou programu bude v nedeľu aj vystúpenie skupiny historického šermu Cohors a žiakov miestnych základných škôl, večer koncert speváckeho zboru Cantus Villa Nova v hradnej kaplnke a ohňová šou Spolku šarišských šermiarov Sarus na nádvorí hradu.

Podľa riaditeľky Cintulovej si budú môcť návštevníci jedinýkrát v roku pozrieť priestory hradu aj individuálne, bez organizovanej prehliadky.

Múzeum v Kežmarku vlani zaznamenalo rekordných 65-tisíc návštevníkov, čo je o asi 35 percent viac ako v roku 2017.

Tento rok chce prilákať návštevníkov dvadsiatkou podujatí. Budú medzi nimi tradičné Rozprávky na hrade či predstavenia zo série Krvavé dejiny.

Remeslom ožije hrad počas Európskeho ľudového remesla a Festivalu študentského remesla.

Z ďalších podujatí to bude Noc literatúry, Festival krojovaných bábik a Literárny Kežmarok, tiež divadelný a folkový festival.

„Pripravujeme do ponuky aj suvenírovú bankovku s motívom Imricha Tökölyho, pretože celá jeho rodina sa zaslúžila o najväčšiu prestavbu Kežmarského hradu,“ doplnila Cintulová.

Novým podujatím bude svetelná šou doplnená o dobovú hudbu na nádvorí hradu ako súčasť popradského festivalu Viva Italia.

Pripravuje sa aj výstava venovaná dejinám zaniknutej obce Ruskinovce a k spomínanému výročiu udelenia mestských práv Kežmarku.

„Momentálne intenzívne pracujeme na príprave novej expozície lapidária, ktorá bude na prízemí severovýchodného traktu hradu. Chceme v rámci nej umiestniť pôvodné architektonické články hradu,“ prezradila riaditeľka múzea s tým, že sprístupnená bude koncom mája.

Kežmarský hrad, ktorý je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši, má za sebou aj rozsiahlu, takmer trojročnú rekonštrukciu.

„Práce na hrade za takmer jeden milión eur sme na hrade ukončili vlani. V súčasnosti už máme vypracovanú projektovú dokumentáciu na opravu pivničných priestorov. Opäť budeme zháňať finančné prostriedky, aby sme mohli zrekonštruovať aj tieto unikátne priestory,“ uzavrela Cintulová.

Pod Múzeum v Kežmarku patrí okrem hradu aj výstavná sieň na Ulici Mudr. Alexandra, expozícia Meštianska bytová kultúra na Spiši na Hradnom námestí, ktorú čaká rekonštrukcia a expozícia veteránov. Prvá písomná zmienka o Kežmarskom hrade pochádza z roku 1463.

debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #Kežmarský hrad