Top atrakcie Žilinského kraja? Oravský hrad, cyklotrasy a turistické doliny

Najatraktívnejšou dominantou Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) bol aj v roku 2018 Oravský hrad, ale do popredia sa dostávali aj cykloturistické trasy na Považí a Kysuciach či turisticky atraktívne doliny Liptova.

09.05.2019 12:15
Oravský hrad, Foto: ,
Oravský hrad
debata

Po predložení Správy o činnosti Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj za rok 2018 na pondelkovom zasadnutí zastupiteľstva ŽSK to uviedla výkonná riaditeľka KOCR Iveta Chabadová.

„Rok 2018 bol z pohľadu štatistiky návštevnosti nášho kraja úspešný. Ale výrazne nám stúpli aj výška vybranej dane za ubytovanie a nárast členských príspevkov oblastných organizácií cestovného ruchu (OOCR) aj ŽSK,“ povedala Chabadová.

V Žilinskom kraji sa podľa Kataríny Holienčíkovej z odboru informatiky, registrov a informačných služieb pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Žiline v roku 2018 ubytovalo 1,119 milióna návštevníkov, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2017 nárast o 8,2 percenta.

„Spomedzi ôsmich krajov bol Žilinský kraj v návštevnosti na druhom mieste s podielom 20 percent. Na prvom mieste bol Bratislavský kraj (26,1 percenta) a na treťom mieste Prešovský kraj (16,7 percenta). V počte domácich návštevníkov si prvenstvo udržal Žilinský kraj s podielom 22,1 percenta pred Prešovským (19,4 percenta), Banskobystrickým (15,7 percenta) a Bratislavským krajom (15,3 percenta),“ informovala o tom Holienčíková.

KOCR sa podľa Chabadovej venovala v roku 2018 hlavne marketingu cestovného ruchu. „Propagácii kraja a našich členov, ale aj vzdelávaniu v oblasti cestovného ruchu a infraštruktúre. To znamená rekonštrukcii a preznačovaniu cykloturistických trás v našom kraji či osadzovaniu nových hnedých informačných tabúľ,“ dodala výkonná riaditeľka KOCR.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová podotkla, že nárast v oblasti cestovného ruchu súvisí aj s pozitívne sa vyvíjajúcimi ekonomickými ukazovateľmi v spoločnosti.

„Rada by som podčiarkla kvalitnú prácu našej KOCR, ktorá sa nemalou mierou podieľa aj na počte turistov. Robia v nej mnohé marketingové aktivity, vydávajú brožúry, snažia sa aj koncepčne riešiť projekty, ktoré pomôžu cestovnému ruchu. Na veľtrhoch cestovného ruchu sa pri našich stánkoch zastavovali aj zahraniční návštevníci a mali záujem o náš kraj. Poznajú ho a chcú sa k nám vracať,“ zdôraznila Jurinová.

KOCR Žilinský turistický kraj vznikla v roku 2012 ako druhá na Slovensku (po Bratislavskom kraji). Zakladateľom bol ŽSK a prvými pristupujúcimi členmi boli OOCR Rajecká dolina, Klaster Orava, Región Liptov, Malá Fatra a Kysuce, neskoršie Turiec Kremnicko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilinský kraj