Budúcnosť je zajtra! Testujú vlak s neuveriteľnou rýchlosťou 400 km/h

Ak prejde všetkými zaťažkávajúcimi skúškami, bude skutočne prepisovať tabuľky rekordov. Za hodinu dokáže prejsť závratných 400 kilometrov, inými slovami - vytiahne to na 111 metrov za sekundu.

18.05.2019 07:00
debata

Rýchlovlak ALFA-X typu Šinkansen začala testovať Východojaponská železničná spoločnosť a ak všetko pôjde dobre, predčí svojho predchodcu, ktorý dosahuje najvyššiu rýchlosť „len“ 320 km/h.

Za sebou nechá aj svojho ďalšieho konkurenta, čínsku železničnú strelu Fuxing Hao, ktorá premáva medzi Pekingom a Šanghajom a dosahuje rýchlosť 350 km/h.

Aj keď prvenstvo si stále ponechá šanghajský 7-minútový Maglev, ktorý si to medzi tamojším letiskom a stanicou metra na predmestí dokáže šinúť rýchlosťou 431 km/h.

Japonský ALFA-X je zatiaľ prototyp, ktorý bude neskôr slúžiť ako model pre výrobu vlakov určených na prepravu pasažierov. Technici ho budú podrobovať najrôznejším skúškam nasledujúce tri roky, prví cestujúci by si doň mohli sadnúť v roku 2030.

Jeho dlhý „nos“, ktorým rozráža vzduch, meria 22 metrov a jeho rušeň nasleduje 10 vozňov. Prototyp bude zatiaľ premávať medzi 200 kilometrov vzdialenými mestami Aomori a Sendai.

Usatoday.com; Geek.com; Interestingen­gineering.com

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Japonsko #rýchlosť