Nie ste fanúšikom vojenskej histórie? Tieto slovenské múzeá a pamiatky to zmenia

Lietadlá, technika, kuše, luky, ale aj miesta spomienky na obete bojov - tu je niekoľko miest, ktoré vás prenesú dejinami a aj poučia.

15.05.2019 07:00
debata

Stredoveký vojenský tábor Stará Ľubovňa

Ak vás potulky zavedú do okolia Starej Ľubovne, nenechajte si ujsť tamojšiu atrakciu – stredoveký vojenský tábor v podhradí. Expozícia vás prenesie do 16. storočia a budeme môcť spoznať bežný život členov armády. Vyskúšajte si, či by ste sa ubránili pred nepriateľom len s lukom či kušou a šípmi, naučte sa jazdiť na koni a ochutnajte stredoveké jedlá.

Vojenské múzeum v Piešťanoch

Stálu expozíciu s početnou zbierkou výstroja, výzbroje, ľahkých obrnených aj ťažkých pásových strojov nazvanú Výzbroj československej armády v rokoch 1945–1992 nájdete na bývalom vojenskom letisku. Nechýba ani letecká, ženijná, delostrelecká a tanková technika.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Viktor Belák (@viktor_belak),

Rímsky tábor v Iži

Neďaleko Komárna, v Dievčom hrade, objavíte zrúcaniny rímskeho kastela, ktorá vzniklo na prelome 1. a 2. storočia. Bolo súčasťou opevnenia Limes Romanus. Dnes je z pôvodne štvorcového tábora obohnaného 5-metrovými múrmi, múzeum v prírode. Vojaci tu okrem veliteľskej budovy a domov mali k dispozícii aj kúpele a telocvičňu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Kelemantia Izsán #celemantia #romaitabor #rimskytabor #limesromanus #visitdanube #podunajsko #dunamente

Príspevok, ktorý zdieľa visitdanube (@visitdanube),

Múzeum letectva v Košiciach

Ako sa vyvíjalo letectvo a letecká technika si názorne môžete pozrieť v prvom múzeu svojho druhu na Slovensku. Košice sa môžu pochváliť viac než päťdesiatimi lietadlami, stíhačkami, bombardérmi a helikoptérami, unikátna je zbierka prezidentských lietadiel – darov od 12 rôznych štátov Európy, Ameriky aj Ázie.

Dukla

Pamätné miesto v okrese Svidník je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá pripomína oslobodzovacie boje Červenej armády počas II. sv. vojny. V tejto oblasti sa totiž udiala najtragickejšia vojenská operácia na území Slovenska. Pamätník spolu s tabuľami plnými mien 1 256 padlých vojakov, tu postavili v roku 1949. Vedľa sa rozprestiera cintorín, kde odpočíva 565 vojakov, ktorí prišli o život počas Karpatsko-duklianskej operácie. V samotnom Svidníku sa nachádza Pamätník Sovietskej armády, na tamojšom cintoríne je pochovaných 9 000 sovietskych vojakov. Tankové boje, ktoré sa tu zviedli 25. až 27. októbra 1944, pripomína Údolie smrti.

Pamätník československým vojakom v Duklianskom... Foto: Martin Krno, Pravda
dukla Pamätník československým vojakom v Duklianskom priesmyku.

Dôstojnícky pavilón Komárno

Pavilón z 19. storočia je architektonickou ozdobou mesta. Budova postavená v štýle pripomínajúcom anglickú gotiku, nesie na priečelí heslo Františka Jozefa I. Viribvs vnitis – V jednote je sila. Pavilón kedysi slúžil ako bývanie pre dôstojníkov cisárskej a kráľovskej armády a ich rodiny. Na prízemí lákalo milovníkov hazardu kasíno, ktoré dnes slúži ako reprezentačný priestor pre mesto.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

(@veronica.v.darling),

Visitslovakia­.com; Slovakia.travel

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #múzeá