Chystáte sa prvý raz do Egypta? Na týchto 10 vecí sa pripravte

Krajina faraónov je znova na turistickej scéne, láka na more aj históriu a ponúka neopakovateľné zážitky. Cestovné kancelárie sľubujú dokonalú dovolenku, a tak si ju nenechajte pokaziť nepredvídanými nepríjemnosťami. Na toto sa v Egypte pripravte.

21.05.2019 07:00
papyrus, Egypt, hieroglyf Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Víza

Na vstup do krajiny potrebujú slovenskí občania víza. Ak ich nevybavuje v balíku s dovolenkou cestovná kancelária alebo letíte sami, môžete o ne požiadať na zastupiteľskom úrade v Bratislave, alebo si ich kúpiť priamo na letisku v Káhire, Šarm-eš Šejchu či Hurghade. Aby vám víza udelili, musíte mať platný pas ešte 6 minimálne mesiacov po odchode.

Teplo

V púštnom Egypte je počas leta skutočne horúco, niekedy až na nevydržanie. S naším slovenským letom sa tamojšie teploty nedajú ani porovnať. Ak zle znášate horúčavy, cestujete s malými deťmi alebo staršími členmi rodiny, vyberte si radšej termín medzi októbrom až aprílom. Ak sa však dá, vyhnite sa decembru a januáru, vtedy je v Egypte najviac dovolenkárov.

Atrakcie

S preplnenosťou budete mať problém aj pri hlavných atrakciách. Najlepší čas, kedy sa vybrať obdivovať pyramídy v Údolí kráľov či jazdiť na ťave, je skoro ráno. Vyhnete sa úpeku aj hlavnej vlne turistov.

Chudoba

Aj keď budete ubytovaní v luxusnom hoteli, po ruke all-inclusive služby a usmievavý personál v krásnych uniformách, Egypt má aj inú stranu. Počas precházdky mestom natrafíte aj na schátrané domy a v biede žijúcich obyvateľov. Zvlášť vo vidieckych oblastiach k turistom často pribiehajú deti a žobrú peniaze či jedlo.

Tringelt

Egypťania za svoje služby očakávajú tringelty. Nezabudnite ich odmeniť.

Nedokončené budovy

V mestách uvidíte množstvo nedostavaných domov, niektoré skutočne zívajú prázdnotou, mnohé však majú svojich obyvateľov, hoci im chýba strecha. Za nedokončené budovy totiž majitelia neplatia dane, a tak šetria a s dostavbou sa neponáhľajú.

Jednanie

Na trhoviskách, na uliciach, dokonca v niektorých obchodoch – o cene sa dohaduje. Predavači nečakajú, že prijmete ich prvú ponuku.

Agresivita

Predavači dokážu byť niekedy veľmi nátlakoví, až agresívni. Ak skutočne nechcete nič kupovať, nenadväzujte s nimi očný kontakt.

Oblečenie

Egypt je turistickým rajom plným návštevníkov z celého sveta, ale stále je to aj moslimská krajina. Preto by zvlášť ženy, ktoré sa vyberú na prechádzku mimo svoj hotelový rezort, mali dbať na zahaľujúci odev.

Šoférovanie

Jazdenie v arabských krajinách môže byť šokujúcim zážitkom aj pre skúseného šoféra. Absencia jazdných pruhov a divoká jazda nie je nič pre nezvyknutého Európana.

Travelpulse.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt