Svätý Urban otvára pivnice

Aj tento ročník Otvorených pivníc na sv. Urbana bude dobrý. Ponúka vína v 133 pivniciach v 21 obciach a mestách od Devína a Rače až po Modru, Šenkvice a Dolné Orešany.

23.05.2019 18:30 , aktualizované: 18:40
vino Foto:
Vinári spod Malých Karpát sa môžu pochváliť úspechmi doma aj vo svete.
debata

Priaznivci Malokarpatskej vínnej cesty sa môžu v piatok 24. mája a v sobotu 25. mája tešiť na ďalšie zo série tradičných podujatí – 13. ročník Otvorených pivníc na svätého Urbana. Aj tých, ktorí chodievajú vínnou cestou pod Malými Karpatmi pravidelne, má čo prekvapiť. Len v tomto roku pribudlo osem nových pivníc.

„Vína, ktoré návštevníci na jeseň ochutnali ešte ako mladé, v čase ich zrodu, sú už teraz hotové. A veľa z nich získalo ocenenia na prebiehajúcich jarných výstavách. Práve na májových pivniciach vyhlasujeme na Malokarpatskej ceste Vinára roka, víťazné vína odporúčame ochutnať aj priamo uňho vo Svätom Jure,“ pozýva Anna Píchová, riaditeľka Malokarpatského osvetového strediska.

Počas otvorených pivníc na sv. Urbana bude k... Foto: Malokarpatská vínna cesta
vino Počas otvorených pivníc na sv. Urbana bude k dobrému vínu hrať dobrá muzika..

Podujatia Malokarpatskej vínnej cesty sú jedinečné v priamom kontakte s prostredím a s ľuďmi, ktorí za prípravou dobrého vína stoja. Aj návštevníci Otvorených pivníc na svätého Urbana sa počas dvoch dní stretávajú priamo s vinármi, ktorí sú hrdí na to, že ich vína dorobené z hrozna z malokarpatských viníc chutia nielen doma, ale aj v zahraničí. Svedčia o tom pribúdajúce správy o oceňovaných vínach z výstav, ktoré prekročili hranice Európy. „Máte jedinečnú možnosť ich ochutnať priamo od výrobcu, v domácom prostredí, neraz v útulnej pivničke, ktoré prirástla vinárovi k srdcu, alebo v moderných priestoroch nového vinárstva často s výnimočnou architektúrou. Zážitok z tohto podujatia si v nijakom obchode ku fľaši vína nekúpite!“ dodáva Píchová.

Vinári nalievajú len do pohárov s aktuálnym logom podujatia, degustácia je vo všetkých pivniciach jednorazová. V každej z navštívených pivníc dostanú hostia pečiatku do vínneho pasu. Bonus v hodnote 20 € na nákup vína je súčasťou vstupenky.

Návštevníci Otvorených pivníc na svätého Urbana... Foto: Malokarpatská vínna cesta
vino Návštevníci Otvorených pivníc na svätého Urbana sa počas dvoch dní stretávajú priamo s vinármi, ktorí sú hrdí na svoje vína, dorobené z hrozna malokarpatských viníc.

Svätý Urban prinesie nielen veľké vína z Malých Karpát z ročníka 2018, ale aj kulinárske pochúťky, ktoré často pre hostí pripravujú vinári osobne. Májová ochutnávka je už tradične spojená s hudbou priamo v pivniciach, ale aj s umeleckými výstavami. Napríklad družstvo vo Vajnoroch ponúka Predsedovu peku, čo je pečené mäso so zemiakmi a zeleninou, konopný chlieb s konopnou nátierkou a konopné smoothie a konopný čaj, i jablkovú a hroznovú šťavu z vlastnej produkcie. Michalov dvor vo Sv. Jure preloží hosťom kozie syry, Vinohrady Kováč podávajú lososa, Mikovin v Častej pridá guláš, lokše a jablkový koláč s espressom. Horská pivnica v Harmónii spríjemní návštevu živou hudbou a jedlami na grile, Víno z Kamenného dvora otvára školu varenia s menu krém z jarných cibuliek s pažítkovým créme fraiche, pečené bravčové líčka na zelenine s tymianom, tlačené zemiaky s opečenou cibuľkou. U iných vinárov si pochutíte napríklad na divinovom guláši či na fazuľovej polievke a lokšiach.

Trinásty ročník Otvorených pivníc na svätého Urbana ponúka vína v 133 pivniciach od Devína cez Raču, Vajnory, Svätý Jur, Pezinok, Modru, Šenkvice až po Dolné Orešany. Do podujatia sa zapája 21 miest a obcí malokarpatského regiónu. Pivnice sú otvorené v piatok 24. mája od 14. hodiny do 21. hodiny a v sobotu 25. mája od 12. hodiny do 21. hodiny. Vstupenky sa dajú kúpiť aj v hotovosti v Strednej odbornej škole vinársko-ovocinárskej v Modre na Kostolnej ulici č. 3, v piatok do 16. h a v sobotu do 12. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dni otvorených pivníc