Zbohom, čas? Prvý ostrov sveta chce úplne zrušiť hodiny! Aký to bude život?

Na ostrove Sommarøy v severnom Nórsku od 18. mája do 26. júla nezapadá slnko. Dať si v lete s priateľmi na pláži kávu o druhej hodine po polnoci je vzhľadom na nepretržité denné svetlo podľa miestnych ľudí bežná vec.

25.06.2019 07:00
debata

Teraz chce 350 obyvateľov ostrovčeku zrušiť meranie času úplne a vyhlásiť prvú „bezčasovú zónu“ na svete.

„Po celom svete ľudia trpia stresom a depresiami. V mnohých prípadoch vychádzajú tieto pocity z toho, že sme zviazaní časom. Staneme sa prvou bezčasovou zónou, kde všetci obyvatelia budú môcť žiť svoje životy naplno. Ak bude chcieť niekto kosiť trávnik o štvrtej hodine ráno, bude mať možnosť,“ povedal nórskej verejnoprávnej televízii NRK Kjell Ove Hveding, ktorý vedie kampaň za zrušenie merania času na ostrove.

Maľovanie o 4. hodine? Jasné

Podľa Hvedinga by mali byť na ostrove, ktorý sa nachádza západne od severonórského mesta Tromsö, zrušené oficiálne otváracie hodiny tak, aby si ľudia mohli robiť „čo chcú, kedy chcú“. Len deti budú vraj musieť ďalej chodiť do školy.

Ostrov Sommarøy je od novembra do januára ponorený do tmy. Ale keď slnko 18. mája vyjde, majú jeho obyvatelia istotu, že zapadne až 26. júla.

„Je tu neustále svetlo. Ak chceme o druhej hodine ráno natierať dom, je to možné. Ak si chceme ísť o druhej hodine ráno zaplávať, ideme,“ píše na svojej facebookovej stránke Hveding.

A obyvatelia, ktorých hlavným zdrojom príjmov je turistický priemysel a rybolov, jeho slová potvrdzujú. „Užívame si tu každú minútu polnočného slnka. A ak sa pýtate, či je normálne dať si s priateľmi kávu o druhej hodine ráno na pláži, tak áno, je,“ podotýka jeden z miestnych.

Po májovej verejnej diskusii ostrovania pred niekoľkými dňami predložili miestnemu poslancovi Kentu Gudmundsenovi petíciu, v ktorej vyzývajú, aby ich návrh prerokoval nórsky parlament.

Gudmundsen denníku iTromsö povedal, že návrh znie veľmi zaujímavo a že by bezčasová zóna mohla fungovať ako tretia možnosť popri letnom a zimnom čase.

Ideu vraj nadšene prijali aj turisti, z ktorých niektorí zanechali svoje hodinky na moste vedúcom na ostrov.

Spoločnosť ovládajú hodiny ešte len 200 rokov

Predstavitelia nórskych turistických úradov však v rozhovore s televíziou NRK uviedli, že kampaň za zrušenie času považujú skôr za šikovný trik, ako nalákať na ostrov viac letných návštevníkov.

Profesor filozofie Truls Egil Wyller z univerzity v Trondheime naopak nápad obyvateľov ostrova Sommarøy označil za fascinujúci. Wyller upozornil na to, že ľudskú spoločnosť „ovládajú hodiny ešte len posledné dve storočia“.

„Predtým ľudia v zásade pracovali, ako dlho bolo treba, jedli, keď boli hladní, a chodili spať, keď boli unavení. V modernej spoločnosti sa všetko riadi ručičkami hodín,“ konštatoval.

Podľa Wyllera ale obyvatelia ostrova Sommarøy čoskoro zistia, že život bez ohľadu na čas nie je nijako zvlášť jednoduchý. „Netvrdím, že je nemožné vytrhnúť celý ostrov z globálneho meranie času. Ale bude to zrejme veľmi ťažké,“ vyhlásil.

Problémy predpovedajú aj niektorí obyvatelia. „Vidím problém napríklad v otváracej dobe baru a reštaurácie alebo v tom, kedy sa budú naši hostia prihlasovať a odhlasovať,“ uviedla recepčná z Sommarøy Arctic hotela.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #čas