Partnerské hádky na dovolenke: Toto je dôvod číslo 1! Platí to aj u vás?

V dovolenkových článkoch sa často dozviete, kam sa vybrať za relaxom, ktoré pláže sú top, ako utratiť počas cestovania čo najmenej peňazí, prípadne kedy a kde spravíte najkrajšiu fotografiu. Málo sa však hovorí o odvrátenej strane spoločného cestovania - konfliktoch.

09.07.2019 09:00
dovolenka - hádka Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Keď sa vyberiete na dovolenku s partnerom či celou rodinou, očakávate zaslúžený pokoj, ničnerobenie a problémy by ste radi nechali za dverami svojho domu. Odcestujete ďaleko od nich, no zvady si vás dokážu nájsť aj stovky kilometrov ďaleko.

Čo je najčastejšou príčinou škriepok dvojíc sa cestách? Podľa novej štúdie je jedným z najväčších zdrojov konfliktov medzi pármi na dovolenke – paradoxne – práca, píše Travelandleisu­re.com.

Až 54 % opýtaných v nedávnom prieskume poradenskej spoločnosti Korn Ferry uviedlo, že sa dostali počas dovolenky do sporu s manželom či partnerom kvôli robote. Skrátka, jeden či obaja nedokázali zavrieť notebook, vypnúť mobil a venovať sa len oddychu a jeden druhému.

Prieskum, ktorý sa uskutočnil v máji, oslovil 1 070 respondentov, z ktorých takmer polovica (45 %) priznala, že sa počas dovolenky niekoľkokrát za deň spojila so svojou kanceláriou.

Čo je ešte alarmujúcejšie – zo všetkých opýtaných ani jeden nedokázal odpovedať, že sa za celý čas ani raz nevenoval svojej práci. Väčšina ľudí teda nemá ten „luxus“ a možnosť úplne počas voľna vypnúť a zabudnúť na čísla, tabuľky, paragrafy a mriežky.

A dôvody? Až 47 % respondentov prácu aj z pláže riešilo preto, že bolo teba narýchlo čosi „hasiť“. Nasledovali obavy o neúnosné nahromadenie úloh po návrate – to u 29 % opýtaných. A 19 % uviedlo, že ich práca jednoducho baví a nevedia bez nej vydržať ani na nafukovačke.

Kým 95 % ľudí uviedlo, že plánujú aspoň týždenné voľno, 65 % priznalo, že museli svoju dovolenku skrátiť na žiadosť šéfa či kvôli tlaku z práce.

Z prieskumu je jasné, že pracovné vyťaženie a s ním spojený stres má negatívny vplyv aj na osobné vzťahy, hoci je to práve dovolenka, počas ktorej by sa mali zamestnanci zregenerovať a načerpať nové sily.

Nextdivas.com; Bonvoyaged.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie