Po stopách krvavej grófky: Bátorička v Čachticiach stále žije

Je všade. Jej obrovská drevená socha stojí na námestí a z výšky si premeriava turistov. Je v podzemí, kde v tajných chodbách podľa povestí mučila dievčatá. Je na hrade, kde dožila v domácom väzení.

01.07.2019 06:00
debata (1)

Aspoň raz za život! Čo by mal každý Slovák a Slovenka určite vidieť a zažiť? Takéto tipy vám Pravda prináša cez prázdniny každý pondelok.

Čachtice síce nie sú veľkou obcou, ale každý ich pozná vďaka krvavej grófke Alžbete Bátoriovej, ktorá tam žila a údajne aj vraždila. A tiež tam zomrela.

Nie však pre Čachtičanov. Pre nich stále žije a všetko, čo v krásnej dedinke na Považí nájdete, je spojené s jej menom.

V Čachticiach sú najmä dve miesta, kde doslova počuť Alžbetine kroky: zrúcanina hradu a unikátne podzemie.

To sa stalo turistickým lákadlom len pred pár rokmi, po tom, čo sa ho niekoľkým nadšencom podarilo znovu objaviť, vyčistiť a sprístupniť.

VIDEO: Kde je pochovaná Bátorička?

Video

Vek chodieb sa pritom odhaduje až na 450 rokov a súvisí s príchodom Nádašdyovcov, rodu manžela Alžbety Bátoriovej, do Čachtíc.

Pri stavbe kaštieľa kopali aj pivnice a podzemné chodby, ktoré rokmi prehlbovali a rozširovali, až dosiahli niekoľko kilometrov.

Chodby plné odpadu

Novodobá história Čachtického podzemia sa začala písať až v roku 2008, keď miestne poľnohospodárske družstvo zakúpilo jednu zo záhrad v obci.

„Bol tu jeden z mála vchodov do podzemia, odkiaľ sa dalo dostať do väčšieho komplexu zachovaných častí starobylých vinohradníckych pivníc. Vedelo sa, že tu sú, ale nedalo sa do nich vstúpiť, pretože sa nachádzali na súkromnom pozemku. 1. mája 2008 sa tu začala prvá brigáda. Mal som tú česť zažiť pocit, keď sme po prvýkrát chodby rozsvietili,“ spomína Miroslav Bitarovský zo združenia Čachtické podzemie.

Labyrint podzemných chodieb je dlhý niekoľko... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Čachtice, chodby Labyrint podzemných chodieb je dlhý niekoľko kilometrov.

Vtedy odtiaľ vyniesli prvé vrecia odpadu – toho, čo tam miestni obyvatelia za štyridsať rokov navláčili.

„Chodby neboli zničené, odpad len znemožnil prístup do nich. Koľko sme ho vyviezli? Ťažko povedať. Základná dĺžka podzemia je 150 metrov, plus asi 50 metrov bočných chodieb. Len tá 150-metrová chodba bola približne na 60 percentách celá zasypaná,“ povedal Bitarovský.

Brigády trvali až do roku 2015, keď podzemie po niekoľkých storočiach prvý raz mohli na vlastné oči vidieť aj turisti.

Kostry v podzemí

V roku 2016 prevzalo priestory občianske združenie Čachtické podzemie. Nadšenci pracujú s pôdorysom z roku 1937, ktorý sa ukázal ako veľmi presný. Vďaka nemu vedeli, kde by mali chodby za nánosmi odpadu pokračovať.

VIDEO: Prechádzka čachtickým podzemím.

Video

Odkryli prvé vrchné podlažie, ale podarilo sa im dostať oveľa ďalej a postupne sa prekopať do druhého podzemného podlažia. Pod ním sa má nachádzať ešte jedno.

„Je to labyrint asi šiestich kilometrov chodieb. Mali prepájať kaštieľ s Drugetovou kúriou aj s Draškovičovým kaštieľom v obci. Aj v starých knihách sa spomína bludisko a chodby, ktoré slúžili ako únik v čase tureckých vpádov. Tiež sa spomína, že podzemie využívali napríklad novokrstenci – habáni na čachtickom panstve,“ konštatuje Bitarovský.

Dokonca predpokladá, že čachtické podzemie môže byť spojené i s Novým Mestom nad Váhom, kde sa tiež nachádza sieť trojpodlažných podzemných chodieb, doslova mesto pod mestom.

Mučenie dievčat pripomínajú aj exponáty v podzemí. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Čachtice, Bátorička, Mučenie dievčat pripomínajú aj exponáty v podzemí.

To, že podzemím kráčala aj grófka Bátoriová, je podľa Bitarovského viac ako isté. „Časť toho, čo sa tu malo odohrávať, sa odohrávalo práve v podzemí. Tu sa spomína železná panna aj krvavý kúpeľ. Snažíme sa hĺbkovo a seriózne bádať v materiáloch. Najnovšie sme objavili knihu, v ktorej historik Pavol Jedlička opisoval zážitky z Čachtíc. Vyšla v roku 1891 a je písaná po maďarsky,“ hovorí Bitarovský.

Autor, ktorý sa vtedy sám prešiel labyrintom chodieb, v nej uviedol, že v jednej časti našli veľké množstvo ľudských kostí a lekár zistil, že šlo o ženské kostry. Vyslovil domnienku, že môže ísť o pozostatky umučených slúžok. Kostry sa v podzemí našli aj v roku 1937 a možnosť, že sa objavia ďalšie, stále je.

V domácom väzení

Nad obcou sa vypína zrúcanina kedysi hrdého hradu. Pozitívne je, že obec si svoje kultúrne dedičstvo váži a stará sa oň. Vďaka jeho záujmu a európskym peniazom sa podarila rozsiahla rekonštrukcia. Trvala od roku 2012 do roku 2014 a stála 1,18 milióna eur.

Socha Bátoričky na námestí v Čachticiach. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Čachtice, Bátorička Socha Bátoričky na námestí v Čachticiach.

V rámci nej dostavali hospodársku budovu, obnovili klenby, vybudovala sa vyhliadková terasa a zastrešila veža. Rekonštrukcia odhalila aj schody. „Sú z trinásteho storočia. Po nich pani grófka chodila,“ hovorí kastelánka hradu Katarína Orthová.

Alžbeta Bátoriová dožila život v hradnej veži. „Nie je pravda, že ju tam zamurovali v jednej miestnosti. Bolo to domáce väzenie. Tie posledné štyri roky mala k dispozícii celý hrad, mohla tu bývať, prijímať návštevy, ale nemohla ho opustiť,“ hovorí Orthová.

VIDEO Čachtice: Po stopách krvavej grófky.

Video

Vedenie obce chce Čachtice pre turistov ešte viac zatraktívniť. Už o pár dní majú na hrad priviezť železnú pannu a zriadia tam priestor, kde sa budú prezentovať nástroje na mučenie.

„Momentálne ideme zachraňovať jednu časť, ktorá je v havarijnom stave. Budovať budeme aj nový objekt v historickom duchu, teraz na jar sme na hrad doviedli aj elektrinu,“ hovorí starostka obce Erika Ondrejková.

Kam na výlet: 7 tipov v okolí

  1. Obec Podolie, kde možno navštíviť jedinečný park miniatúr s vyše 80 modelmi.
  2. Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom. Expozície sú venované histórii mesta aj jeho okolia.
  3. Očkovská mohyla patrí k najvýznamnejším objavom slovenskej archeológie.
  4. Veľký Plešivec s výhľadom na údolie Váhu aj Považský Inovec.
  5. Hrad Beckov stojí na brale vysokom 60 metrov.
  6. Haluzická tiesňava a kostolík. Tiesňava je dlhá asi kilometer, široká 200 a hlboká 50 metrov.
  7. Ducové-Kostelec – na vrchole je plošina obohnaná mohutným valom z mladšej bronzovej doby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta Báthoryová #Čachtice #Bátorička #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Aspoň raz za život #Leto na Slovensku