Dovolenka v zahraničí? Na toto nesmiete pred vycestovaním zabudnúť

Plánujete letnú dovolenku za hranicami? V čom vám pomôžu zastupiteľské úrady, ak vás okradnú alebo máte nehodu? Na čo je registrácia na webe MZV?

03.07.2019 10:00
letná dovolenka, leto, more, deti, pláž,... Foto:
Chystáte sa na cestovať do zahraničia?
debata

Na čo nezabudnúť pred vycestovaním

Doklady

Je dôležité vedieť, či do cieľovej krajiny potrebuje slovenský občan cestovný pas alebo stačí občiansky preukaz/identi­fikačná karta.

Pri použití cestovného pasu treba dodržať aj nevyhnutnú dobu jeho platnosti po vstupe do krajiny (spravidla sa vyžaduje šesťmesačná platnosť).

Pri ceste do zahraničia odporúča ministerstvo zahraničia zobrať so sebou aj kópiu údajovej stránky cestovného pasu (tej s fotografiou) a uložiť ju mimo dokladov.

V prípade straty či krádeže pasu uľahčí vybavovanie náhradného cestovného dokladu. Doklady, to nie je iba pas alebo občiansky preukaz – ak cestujete vlastným autom, musíte vedieť, či v danej krajine platí slovenský vodičský preukaz alebo sa vyžaduje medzinárodný.

Peniaze

Pri prekračovaní štátnej hranice môže kontrolujúci úradník požiadať o preukázanie sumy, zodpovedajúcej finančnému zabezpečeniu uvádzanej dĺžky pobytu v zahraničí.

Potrebnú sumu na jeden deň pre dospelých a deti si určuje každý štát samostatne a taktiež určuje, či na jej preukázanie stačí platobná karta, cestovné šeky alebo hotovosť. Ak cestujete do zahraničia individuálne, nepodceňujte túto povinnosť!

Pri nedostatku peňazí sa ľahko môže stať, že vás do krajiny v lepšom prípade nevpustia, v horšom prípade (ak vás budú kontrolovať už na území príslušného štátu) vás môžu zadržať a následne vypovedať z krajiny.

Poistenie

Pri cestách do členských krajín únie je od 1. 1. 2006 potrebné mať preukaz zdravotného poistenca, ktorý nahrádza dosiaľ používaný formulár E 111. O preukaz treba požiadať príslušnú zdravotnú poisťovňu s časovým predstihom, keďže jeho vybavovanie trvá do 30 dní.

Vo všetkých ostatných prípadoch sa odporúča uzavrieť pred cestou doplnkové pripoistenie na cestu do zahraničia.

Ak sa chystáte vycestovať do zahraničia vlastným vozidlom, nespoliehajte sa iba na zákonné poistenie uzavreté v SR.

Aj malá dopravná nehoda v zahraničí vás môže prísť poriadne draho, najmä ak dôjde k zraneniu posádky v druhom aute. Aj tu sa odporúča poistiť auto a spolucestujúcich v ňom osobitným pripoistením.

Informácie

Vždy je dobré mať informácie o krajine, do ktorej cestujete – o to viac, ak sa chystáte do exotických krajín alebo na iný kontinent.

Základné informácie nájdete na webovej stránke ministerstva zahraničia, na stránkach cestovných kancelárií alebo na stránkach jednotlivých veľvyslanectiev, akreditovaných v SR.

Dôležité sú najmä údaje o aktuálnej bezpečnostnej situácii, povinnom očkovaní, ale aj o miestnych pomeroch (náboženských zvykoch, vyžadovanej forme správania sa, oblečenia, zákaze požívania alkoholických nápojov či už na verejnosti alebo vôbec a podobne).

Bezpečnosť

Pred vycestovaním sa oplatí stráviť niekoľko minút pri počítači a zistiť si na internete údaje o bezpečnostnej situácii v cieľovej krajine, eventuálne aj v krajinách tranzitu.

Sledovať treba aj miestne informačné zdroje a v prípade zmeny situácie konať uvážlivo a bezpodmienečne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek.

Ministerstvo zahraničia odporúča pred cestou vyplniť registračný formulár, určený pre občanov SR, cestujúcich do zahraničia.

Dobrovoľnou registráciou zjednodušíte pomoc sebe, príbuzným a známym v situáciách, keď to budete naozaj potrebovať.

Na čo nezabudnúť pred dovolenkou? Foto: SHUTTERSTOCK
leto, letná dovolenka, cestovanie, pláž, slnko, more, kamarátky, opaľovanie Na čo nezabudnúť pred dovolenkou?

Dobrovoľná registrácia pred cestou do zahraničia

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky ponúka slovenským občanom bezplatnú službu poskytovania dôležitých informácií, včasného varovania pred hroziacim nebezpečenstvom v zahraničí a pomoci v núdzových situáciách.

Ministerstvo na vznik krízových situácií upozorňuje Slovákov, ktorí sa nachádzajú v daných oblastiach, formou SMS, prípadne telefonicky.

K využitiu služby – systému pomoci cestujúcim v zahraničí je potrebné vyplnenie registračného formulára, ktorý vyžaduje vyplnenie nasledujúcich údajov:

Registrujúca osoba – osobné informácie (meno, priezvisko, dátum narodenia, pohlavie, telefónny kontakt, e-mail a iné)

Spolucestujúci – počet spolucestujúcich, prípadne ich meno, priezvisko a kontaktné údaje

Cestovný plán – cieľová krajina, dátum odchodu, dátum príchodu, tranzitné krajiny

Kontaktná osoba v Slovenskej republike pre prípad núdzového kontaktovania (meno, priezvisko, telefónny kontakt, e-mail).

  • Ak cestujete spolu viacerí, stačí, ak je zaregistrovaná jedna osoba s údajmi o cestovnom pláne a počet spolucestujúcich alebo môžete zadať mená a kontaktné údaje všetkých spolucestujúcich. Registrujúcim môže byť cestovná kancelária.
  • Odporúča sa uvádzať tranzitné krajiny počas cesty a čo najpresnejšie miesta pobytu (mestá, hotely) kvôli lokalizácii v prípade núdze.
  • Pri registrácii je vhodné uviesť blízku kontaktnú osobu na Slovensku, ktorá necestuje, ale je s registrujúcou osobou v príbuzenskom alebo inom blízkom vzťahu.
  • Na základe údajov z registračného formulára môžu tak zastupiteľské úrady Slovenskej republiky v zahraničí poskytnúť rýchlu pomoc cestujúcim v núdzi. Ak si zvolíte možnosť poskytovania dôležitých informácií a včasného varovania o situácii v krajinách cestovného plánu prostredníctvom e-mailu, získate informácie o každej zmene cestovného odporúčania v krajinách vášho pobytu.
  • Po úspešnej registrácii vám bude na e-mail zaslaný registračný kód, ktorým môžete zmeniť údaje registrácie alebo zrušiť registráciu.
  • V tejto súvislosti ministerstvo zahraničia upozorňuje na dôležitosť správne uvedených údajov, najmä kontaktov a krajín, ktoré občania počas cesty navštívia.
  • Poskytnuté osobné údaje ministerstvo využíva a uchováva len na uvedené účely. Informácie z formulára sa uchovávajú maximálne 30 dní odo dňa plánovaného ukončenia cesty do zahraničia a následne sú automaticky vymazané.
  • Vyplnením a potvrdením registračného formulára dávate prevádzkovateľovi súhlas na spracúvanie osobných údajov vo vymedzenom rozsahu a zároveň potvrdzujete, že všetky údaje uvedené vo formulári sú pravdivé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #cestovanie #letná dovolenka