Rozhľadňa Lipky - kamenný strážca záhoráckych polí

Predtým nie príliš turisticky populárna rovinatá lokalita, ktorú definujú polia a mierne pahorky, v roku 2014 akoby ožila. Vtedy tu vyrástla murovaná rozhľadňa Lipky.

04.07.2019 06:00
debata
Rozhľadňa Lipky. Foto: R. DRÚŽKOVÁ
rozhľadňa Lipky, Unín, vyhliadková veža Rozhľadňa Lipky.

Kam sa vybrať s celou rodinou na výlet či túru? Tipy Pravdy na miesta, kde získate výhľad i nadhľad. Príbehy rozhľadní si prečítate každý štvrtok.

Túra krásnou prírodou ozdobenou vrchmi a popretkávanou bystrými riekami, historické pamiatky, kultúrne podujatia – to všetko láka návštevníkov.

V ostatnom čase sa veľkej popularite tešia aj rozhľadne – jednoduché, no dômyselné veže, ktoré sú nielen šperkom celého okolia, ale ponúknu dosiaľ nevídané pohľady doďaleka a odkryjú úplne novú perspektívu. Oblasť, kde takáto stavba vyrastie, razom naberie na atraktivite.

To sa potvrdilo aj pri rozhľadni Lipky neďaleko záhoráckej obce Unín, ktorá leží asi 12 kilometrov severozápadne od mesta Senica.

Predtým nie príliš turisticky populárna rovinatá lokalita, ktorú definujú polia a mierne pahorky, v roku 2014 akoby ožila. Vtedy tu vyrástla murovaná rozhľadňa Lipky.

Veža sa nachádza vo výške 418 metrov, z dvoch strán je obklopená lesom, v ktorom dominuje najvyšší vrch celého okolia Zámčisko so 434 metrami.

Hory, doly, hrady, zahraničie

Po prekonaní niekoľkých radov rebríkov vnútri a dvanástich výškových metrov sa z hornej terasy pred návštevníkmi otvorí nečakaná krása. Okolitá rovina robí svoje a rozhľadňa sa zdola zdá omnoho vyššia.

Dvanásťtisíc milimetrov však úplne postačuje, aby za pekného počasia bolo dobre vidieť časť Záhoria aj Malé Karpaty. Na Lipkách si človek uvedomí, že aj šíre políčka najrôznejších tvarov, predelené zhlukmi zelených kríkov, majú svoje čaro.

Výhľad na Malé Karpaty a ruiny hradu Ostrý Kameň. Foto: SHUTTERSTOCK
Karpaty, túra, turistika, hory, cestovanie Výhľad na Malé Karpaty a ruiny hradu Ostrý Kameň.

Okrem polí si turisti vychutnajú pohľad aj na miestnych „obrov“ – najvyšší vrch Malých Karpát Záruby, ktorý neďaleko Smoleníc čnie do výšky 768 metrov, na druhý najvyšší vrch pohoria Vysokú, aj tamojšiu „trojku“, vrch Vápenná.

Človek sa z mravca zmení na orla a pred očami mu v diaľke zrazu vyskočia aj zo zeme neviditeľné zrúcaniny hradov – ako na dlani má pred sebou niekdajšieho pohraničného strážcu Ostrý Kameň pri obci Buková, Cerovský hrad známy aj ako Korlátko, Branč, ktorý sa vypína nad obcou Podbranč, aj Plavecký hrad na kopci Pohanská.

Nevšedný pohľad je aj na záhorácke dediny Borský Mikuláš, Rohožník, Unín a vidieť aj okresné mesto Senica. Ale Lipky pomáhajú prekonať aj hranice a okrem časti Slovenska ukážu aj kúsok Moravy a Rakúska.

Ako sa k Lipkám dostať?

Najlepší prístup a najkratšia trasa k rozhľadni je od západu, z obce Unín, ktorá leží na južnom úpätí Bielych Karpát, v Chvojníckej pahorkatine, v okrese Skalica.

Poľnou cestou sa návštevníci pohodlne za pol až trištvrte hodiny dostanú k päte Lipiek, kde si môžu oddýchnuť na lavičke. Tesne pred cieľom trasa vedie lipovou alejou, ktorá sa výborne hodí k názvu rozhľadne.

Druhou alternatívou je trasa z obce Koválov na východe. Tá vedie sčasti cez polia a kúsok aj lesom.

Tento chotár sa nachádza mimo hlavných dopravných tepien, a tak tu vládne ticho a pokoj. Taká je aj prechádzka k rozhľadni. Ide o nenáročnú turistiku, zvládnu ju aj malé deti či starší ľudia.

Aj keď sa pešia cesta k veži nazýva rodinným výletom, samotný výhľad si zrejme neužijú všetci členovia „výpravy“. Problémom môže byť samotný výstup na hornú plošinu. Vnútri rozhľadne je totiž umiestnených niekoľko poschodí kovových rebríkov, ktoré predeľujú úzke dierované oddychové plošinky.

Lezenie po nezabezpečených stupienkoch bez bočného zábradlia zrejme dá zabrať tým, ktorí majú problém so stabilitou alebo strach z výšok, či príliš malým deťom. To potvrdzuje aj tabuľa so zákazom výstupu turistom mladším ako 12 rokov bez sprievodu rodičov.

Najvyššie vyhliadkové podlažie Lipiek je celkom priestranné a zmestí sa naň viacero pozorovateľov, podľa informácií na ceduli osem. Otvory umožňujú výhľad na všetky strany a naraz si ho môže vychutnať aj niekoľko ľudí vedľa seba. Rozhľadňa ponúka najkrajšie pohľady na východ, západ a juh. Severnému pohľadu bráni les.

Vstup na rozhľadňu Lipky je celoročný a zadarmo.

Hrad Korlátko

Kto plánuje za jeden deň toho zvládnuť aj viac, z rozhľadne Lipky si môže vybrať ďalší výletný cieľ. V Malých Karpatoch sa nachádza viacero zrúcanín hradov, ktoré kedysi strážili oblasť.

Zrúcanina hradu Korlátko. Foto: SHUTTERSTOCK
hrad Korlátko, zrúcanina Zrúcanina hradu Korlátko.

Pri obci Cerová, v jej časti Rozbehy, na západnej strane pohoria, trčí nad krajinou na skalnatom výstupku v nadmorskej výške 455 metrov Korlátsky alebo Cerovský hrad. Alebo Korlátko. Alebo Korlátka, Korlátky, Cerovský zámok, Konrádov kameň, Korlathkeu, Korlathkw, Kunradstayn, Koratowe Kameny, Kunradi Lapide, Karlátkó, Konradstein. Slovom, má mnoho názvov.

Postavili ho v 13. storočí, no od 18. storočia začal pustnúť. Kedysi slúžil ako kontrolný bod na obchodnej Českej ceste (Via Bohemica) a ako ochrana západnej hranice Uhorska.

Podľa povesti sú pod hradom ukryté haldy zlata, ktoré však stráži rohatý čert, ktorý ich len tak hocikomu neplánuje vydať.

Hoci dnes sú z Korlátka už len rozvaliny, stále má svoje čaro a na jeho oprave dokonca pracujú dobrovoľníci. Výstup naň netrvá dlho a podobne ako k rozhľadni vedie k nemu nenáročná trasa. Na svoje „objavenie“ tu čaká jaskyňa aj pekná vyhliadka z múrov na okolie.

Na jednom mieste dokonca pomôže drevený rebrík, ktorým sa návštevníci dostanú na kamennú „pozorovateľňu“, pod ktorou sa rozprestiera Záhorie a vidieť aj Cerovú.

Kam na výlet: 7 tipov v okolí

  1. Borský Mikuláš – Kaplnka sv. Márie Magdalény, baroková stavba na šesťuholníkovom pôdoryse
  2. Rodný dom básnika a národného buditeľa Jána Hollého v Borskom Mikuláši
  3. Smrdáky – kúpele a Miléniový kríž – postavili ho v roku 2000, s výškou 27 metrov je najvyšší na Slovensku
  4. Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach – jedna z najvýznamnejších slovenských bazilík a pútnické miesto
  5. Záruby – najvyšší vrch v Malých Karpatoch (768 m n. m.)
  6. Hrad Branč – pohraničný hrad z 13. storočia
  7. Plavecký hrad – kráľovská pohraničná pevnosť z 13. storočia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhľadňa #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Najkrajšie výhľady #Leto na Slovensku