Toto je (blízka) budúcnosť: Vďaka EÚ zjeme s obedom aj tanier

Sivovlasý šesťdesiatnik vyberá hnedý, ešte teplý tanier vychádzajúci z prístroja a s úsmevom sa do neho zahryzne. Na tanieri z pšeničných otrúb chutí bravčová pečienka oveľa lepšie ako na plastovom, píše agentúra AFP.

07.07.2019 07:00
debata

Scéna sa odohrala v podniku Biotrem v meste Zambrów na severovýchode Poľska. Jerzy Wysocki vynašiel svoje úplne rozložiteľné taniere už asi pred 15 rokmi.

Dnes tento závod vyrába 15 miliónov takých tanierov ročne, ale číslo by sa čoskoro mohlo mnohonásobne zväčšiť vďaka rozhodnutiu Európskej únie zakázať taniere a plastové obaly od roku 2021.

Jerzy Wysocki, syn a vnuk mlynára, na tento nápad prišiel, keď hľadal využitie pre odpad pri výrobe múky, ktorý sa ťažko skladuje a je objemný.

Chce však zároveň poslúžiť omnoho väčšej veci, pretože množstvo odpadu, ktoré znečisťuje oceány, je obrovské. „Na výrobu týchto tanierov používame výhradne pšeničné otruby, ktoré lisujeme za určitej teploty za pomoci stroja, ktorý sme si na tento účel nechali vyrobiť,“ vysvetlil Wysocki.

Isteže sú taniere z pšeničných otrúb výrazne drahšie ako plastové, v Poľsku stojí jeden necelých 15 centov, a tie, ktoré idú na export, sú ešte o 20 percent drahšie, uviedla šéfka Biotremu Malgorzata Thenová.

Ale v cene dnešných plastových výrobkov nie je započítaný vplyv na životné prostredie, recyklovanie, znečistenie morí.

Spočiatku sa podnik zameriaval na ekologicky zmýšľajúcich zákazníkov a reštaurácie a hotely, ktoré chceli ponúknuť hosťom niečo výnimočné. „Dnes sa vzhľadom na opatrenie EÚ musia o výrobky rozložiteľné v prírode zaujímať aj zákazníci, ktorí ekológiu ignorujú,“ hovorí Malgorzata Thenová.

Ich taniere sa vyvážajú do Európy, ale aj do Ázie, Severnej Ameriky a Austrálie. „Nie je to žiadne obrovské množstvo, ale na budúcnosť sa pozeráme s optimizmom,“ uviedol Wysocki.

S väčším objemom bude navyše možné znížiť cenu. A rovnaká technológia by mala umožniť vyrábať taniere z kukurice, ovsa, manioku či z rias.

Biotrem plánuje rozšíriť svoju ponuku na škatuľky na jedlo so sebou a pre dodávateľov hotových jedál. Výskum už pokročil, ide len o to vyrobiť škatuľky odolnejšie voči tekutinám a teplu.

Zákazník nemusí nutne svoj tanier alebo škatuľku zjesť. Za priaznivých klimatických podmienok s trochou vlhkosti sa produkty z pšeničných otrúb počas mesiaca, v prípade dažďa aj počas dvoch týždňov, rozložia.

Na fakulte chémie na polytechnickej škole v Gdansku vyvinuli vedci technológiu výroby nožov, vidličiek a lyžíc, ktoré sa v prírode rozložia.

„Sme doteraz jediní, kto testoval rozložiteľnosť našich produktov v prostredí živých vodných organizmov, a ukázalo sa, že tieto príbory sú pre životné prostredie bezpečné,“ uviedla profesorka Helena Janíková.

Podľa Roberta Bajka z Gdanskej polytechnickej školy si tento vynález nevyžaduje žiadnu zložitú technológiu alebo veľké investície. Každý výrobca plastových produktov sa do toho môže pustiť zo dňa na deň, uistil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #ekológia #recyklovanie #rozložiteľnosť