Najväčší nápis na Slovensku? Údolie smrti

Viete, kde sa týči najväčší nápis na Slovensku s dĺžkou takmer desať metrov? Slovenský rekord dosiahla obec Kružlová v okrese Svidník. Jej obyvatelia osadili už na jar veľký nápis ÚDOLIE SMRTI na rovnomennom mieste, kde sa v októbri 1944 odohrala najväčšia tanková bitka Karpatsko-duklianskej operácie.

27.07.2019 07:00
nápis, Údolie smrti, Dukla, priesmyk Foto:
Slovenský rekord za najväčší nápis v exteriéri drží obec Kružlová.
debata

Nová turistická atrakcia má rozmery 998 × 290 centimetrov a je akousi slovenskou verziou slávneho amerického nápisu Hollywood.

To, že ide o unikát, potvrdil aj zápis do Knihy slovenských rekordov 11. apríla tohto roku. Objekt postavili v rámci mikroprojektu Údolie smrti – zem vojnových hrdinov, na ktorého financovanie spolu s poľským partnerom využili Európsky fond regionálneho rozvoja.

Okrem nápisu vybudovali tiež informačné panely, dva oddychové altánky a vydali aj informačné letáky s mapou najvýznamnejších kultúrnych pamiatok v okolí.

To všetko by malo poslúžiť turistom, ktorí do tohto kraja zavítajú.

V Údolí smrti medzi obcami Kružlová, Kapišová a Nižná Pisaná na východe Slovenska nie je pritom núdza o atrakcie. Turisti tam nájdu i rôzne tanky ako spomienku na oslobodzovanie našej krajiny a vo Vojenskom múzeu vo Svidníku napríklad aj stálu expozíciu Vojenské dejiny Slovenska 1914 – 1945.

Návštevníci v teréne môžu obdivovať bojisko, dotýkať sa starých tankov a inej bojovej techniky z druhej svetovej vojny, a to v areáli prírodného múzea aj okolo cesty do Svidníka.

Priestor Duklianskeho priesmyku bol totiž na jeseň a v zime 1944 dejiskom krvavých bojov medzi jednotkami Červenej armády, 1. československého armádneho zboru a útvarmi nemeckého Wehrmachtu. Počas bojov tam padlo vyše 60-tisíc sovietskych a československých vojakov.

Udalosti dnes pripomína i Pamätník Československej armády na Dukle, ktorý vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Je vysoký 28 metrov a postavili ho v roku 1949.

Je začlenený do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami. Tie nesú mená 1 265 padlých príslušníkov 1. československého armádneho zboru.

Prírodný areál patrí k najnavštevo­vanejším miestam regiónu. Kapitolu vojnových dejín však dokumentuje i celoročne otvorené Vojenské múzeum vo Svidníku.

Sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu. V parku neďaleko múzea sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky.

V jej susedstve stojí Pamätník sovietskej armády, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov.

Ten, koho nezaujíma vojenská história, môže vo Svidníku navštíviť Múzeum ukrajinskej kultúry – SNM.

Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho, ktorej dominantou je súbor ikon, patriacich medzi najstaršie zbierkové predmety múzea.

V kategórii národných kultúrnych pamiatok sa v okolí Svidníka nachádza i jedenásť drevených chrámov východného obradu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukliansky priesmyk