Liptov má novú atrakciu - sochy z piesku

Umenie, piesok a rozprávky. Keď sa to všetko spojí, môže z toho vzniknúť i také lákadlo pre turistov, aké pred mesiacom pribudlo na Liptove.

13.07.2019 07:00
piesočkovo, Liptov Foto:
Na sochách z piesku pracovali siedmi rezbári z troch krajín.
debata

V blízkosti obľúbenej koliby Strachanovka v Liptovskom Jáne postavili veľké pieskové sochy, ktoré predstavujú rôzne postavy z rozprávok.

Zatiaľ ich je pätnásť, ďalšia by mala vyrásť postupne počas letnej sezóny. Najväčšia meria viac ako dva metre, celkovo sa na ich výrobu spotrebovalo až 220 ton piesku.

Piesočkovo, ako jedinečnú atrakciu pomenovali, otvorili 8. júna. „Sochy predstavujú postavy známe zo svetových aj slovenských rozprávok,“ informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Zobrazujú napríklad mimonov, levieho kráľa, pirátov, večerníček, dračie srdce, orla, tučniaky z Madagaskaru, malú morskú vílu, Mášu a medveďa, zbojníka Jurošíka či Kremienka a Chocholúšika.

Celkovo sochy stavali až päť týždňov siedmi rezbári zo Slovenska, z Poľska a Česka pod taktovkou Adama Bakoša, ktorý stojí za takými projektmi, ako je Tatranský ľadový dóm na Hrebienku či Drevené kráľovstvo v Liptovskom Jáne. Na dielach denne pracovali štyria umelci, problémy im však narobilo počasie.

„Takmer päť týždňov bolo chladno, prišlo sneženie, silný dážď. Teraz, keď sochy stoja, sú viac-menej odolné voči vonkajším vplyvom. Najväčší problém im robí mráz a sneh, takže Piesočkovo by malo fungovať do zimy. V Liptovskom Jáne očakávajú ukončenie prevádzky v decembri, no všetko závisí od počasia, ktoré bude na sochy pôsobiť,“ vysvetlila Šarafínová.

Na sochách z piesku pracovali siedmi rezbári z... Foto: OOCR Region Liptov
piesočkovo, Liptov Na sochách z piesku pracovali siedmi rezbári z troch krajín.

Ako upozornila, nie je to len atrakcia pre malé deti. Svoje si tam nájdu aj ich rodičia či seniori, lebo ide naozaj o umelecké diela. Práca na nich si vyžiadala dlhé hodiny a piesok bolo treba zvlášť upravovať – impregnovať, aby bol pevný a odolal nástrahám počasia.

V areáli je tiež malé detské ihrisko s pieskoviskom, ktoré je prekryté, aby sa deti mohli hrať aj v slnečnom počasí, a „medovníkový“ domček. Počas mesiacov júl a august sa v Piesočkove budú konať i animácie a tvorivé dielne.

„To, ako vdychujú život piesku talentovaní majstri rezbári, si budú môcť pozrieť aj zvedaví návštevníci Piesočkova, keďže posledná, šestnásta socha, sa dokončí až pred ich očami,“ uzavrela Šarafínová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #Liptov #piesok