Stred Európy je v srdci Slovenska. V Kremnici

Len málo miest na svete si ešte dokázalo zachovať nefalšovanú historickú atmosféru. Len málo miest na svete dodnes dýcha dejinami a čas v nich plynie pomalšie. Takými čarovnými miestami sú Kremnické Bane s tajomným kostolíkom, vo veži ktorého je stred Európy, a susedná rozprávková Kremnica.

15.07.2019 06:00
Kremnica, Foto: ,
Štefánikovo námestie v Kremnici s morovým stĺpom z 18. storočia.
debata (7)

Aspoň raz za život! Čo by mal každý Slovák a každá Slovenka určite vidieť a zažiť? Takéto tipy vám Pravda prináša cez prázdniny každý pondelok.

Kremnické Bane kedysi patrili ku Kremnici. Dnes sú samostatnou dedinkou, ktorá má len niečo nad dvesto duší.

A tiež zázračný kus zeme, kde sa križujú všetky vetry sveta, a aj keď nikde inde nefúka, tu vietor vždy strapatí vlasy.

Takou krajinou je geografický stred Európy, ktorý dnes pripomína kameň osadený v roku 1992 pri tajomnom Kostole Svätého Jána Krstiteľa.

Legendy a zázraky

„Stred Európy vypočítala Matica slovenská a vtedajšia vláda. Výpočtami po osamostatnení Slovenska prišli na to, že práve Kostol Svätého Jána Krstiteľa je stredom Európy. Postavili teda k nemu kameň, ktorý tento stred symbolizuje,“ vysvetlil starosta Kremnických Baní Juraj Vozár.

Aj keď stred Európy symbolizuje kameň, presný stred sa nachádza priamo v kostolnej veži, ktorá stojí pár metrov od kameňa. Vysvetlením, prečo je to tak, je tajomná soška jezuliatka v kostole, o ktorej sa traduje, že môže byť stará až neuveriteľných 800 rokov.

Video
Prečo je kostolík v Kremnických Baniach stredom Európy a čo všetko sa traduje s jeho výstavbou, hovorí brat Juraj z rádu kapucínov.

„Nevieme, či je jezuliatko pánom Ježišom, alebo Jánom Krstiteľom. Ukázalo sa však staviteľom kostola v horiacom kríku a nariadilo im, aby ho postavili presne na tomto mieste, pretože sa pôvodne začal stavať inde. Vždy do rána bol však rozobraný a prenesený sem, tak ho napokon postavili tu, na rozhraní štyroch obcí. Preto je kostolík stredom Európy. Traduje sa aj to, že talianski stavitelia železnice, ktorí ju budovali tu pri Kremnici, vypočítali, že stred Európy vedie priamo cez našu vežu postavenú v roku 1588,“ vysvetlil brat Juraj z rádu kapucínov.

Ten vraví, že v kostole sa skutočne dejú zázraky. „Veľmi veľa ľudí, ktorí sem prídu, sa obráti na vieru,“ hovorí brat Juraj. Podľa neho sa však história kostolíka začala písať oveľa skôr, ako k nemu pristavili vežu. Vznik chrámu sa viaže do obdobia príchodu nemeckých kolonistov v 12. storočí.

„Tiež sa hovorí, že všetko sa začalo ešte kráľom Belom IV., ktorý sem pozval nemeckých osadníkov pretože tu boli rozsiahle banské územia. Postavený bol teda v roku 1200,“ vysvetlil brat Juraj. V kostolíku je okrem sochy jezuliatka aj vzácna olejomaľba z roku 1714 a barokové sochy baníkov v slávnostných krojoch okolo oltára.

Turisti z celého sveta

Turisti stred Európy objavili už dávno. Prichádzajú ich sem denne davy, a to nielen zo Slovenska. „My sme zo Žiliny a už dávno sme chceli ísť navštíviť Banskú Štiavnicu, lebo sme o nej veľa počuli. Cestou sme sa zastavili tu, v strede Európy, lebo každý o tom hovorí a máme to po ceste. Uchvátila nás i Kremnica,“ povedala Gabriela Kotúčová, ktorá bola na výlete s manželom a dcérou.

Ďalší turisti Jiří Kohoutek s manželkou sú z českého Turnova a do Kremnických Baní prišli so známymi zo Slovenska.

„O strede Európy mi povedal kamarát, s ktorým som slúžil v Budějoviciach na vojne. Je to tu nádherné,“ zhodnotil.

Každý turista, ktorý uvidí kostolík so stredom Európy, automaticky zamieri do susednej Kremnice. Tá ako jedna z mála miest na Slovensku odolala plastovej dobe a zachovala si pôvodné majestátne budovy s hrubými kamennými múrmi, vysokými stropmi a klenbami.

Video
Atmosféra Kremnice vás vráti do minulosti, hovorí zástupkyňa primátora Iveta Ceferová.

„Kremnica je výnimočná už polohou. Leží medzi siedmimi kopcami, obklopená nádhernou prírodou. Žiadne iné takto krásne zelené mesto inde na Slovensku nenájdeme. Kremnica píše už 691. rok svojej histórie. Patrila medzi kráľovské mestá a nazýva sa zlatou, pretože sa v nej ťažilo zlato. S tým je spätý aj rozvoj baníctva a mincovníctva. Mincovňa už tiež píše svoj 691. rok. Je tak najstarším podnikom na svete s nepretržitou prevádzkou,“ tvrdí zástupkyňa primátora mesta Iveta Ceferová.

Dodáva, že prísť do Kremnice znamená obklopiť sa nádhernými kultúrnymi pamiatkami, vidieť zachovalé námestie s morovým stĺpom a hradným areálom, čo vytvára atmosféru, ktorá vracia do minulosti. „Sú tu uličky popretkávané starými domami, v ktorých sa môže turista poprechádzať, nájde tu banské múzeum so štôlňou Andrej, múzeum mincí a medailí a mnoho ďalšieho,“ uzavrela Ceferová.

Keď Kremnica, tak mincovňa

Kremnická mincovňa stále funguje a zákazky má z celého sveta. Pred turistami však nie je uzatvorená, naopak, denne do nej prúdia davy ľudí.

Video
Vďaka mincovni v Kremnici pozná Slovensko Guatemala či Argentína. "Napríklad pre Guatemalu sme stihli vyraziť neuveriteľné dve miliardy mincí," povedal obchodný námestník Mincovne Ľuboš Kupec.

„Od založenia mincovne v roku 1328 sa tu mince razia takmer nepretržite, a to v budovách z 15. storočia. Turisti sem chodia. Máme tu zriadenú expozíciu, ukazujeme im priestory starej raziarne, kde sa razili mince do roku 1986. Tu aj púšťame staré stroje, ktoré boli voľakedy na parný pohon. Už dva-tri roky k nám chodí veľa škôl z Maďarska. Neviem, odkiaľ majú informácie o nás, ale chodia opakovane. Väčšinou prichádzajú Slováci a Česi,“ povedal obchodný námestník Mincovne Kremnica Ľuboš Kupec.

Zaujímavosťou Mincovne Kremnica je aj to, že aktuálne razí mince pre krajiny na opačnom konci sveta „Momentálne razíme mince pre Srí Lanku, Uruguaj, Slovinsko, Guatemalu, Tunisko, zúčastňujeme sa tendra v Hondurase, kde tiež môžeme byť úspešní,“ dodáva Kupec.

Vďaka mincovni v Kremnici pozná teda Slovensko aj Guatemala či Argentína. Napríklad pre Guatemalu už stihli Kremničania vyraziť neuveriteľné dve miliardy mincí.

Kam na výlet: 7 tipov v okolí

  • 1/ Rozhľadňa na Krahulskom vrchu – je z nej výhľad na Kremnické a Štiavnické vrchy, ale aj na Kremnicu.
  • 2/ Skalka – Lyžiarske stredisko Skalka. Nachádza sa tam najdlhší visutý mostík via ferratový na Slovensku vo výške 45 metrov. Dlhý je 78 metrov.
  • 3/ Ihráčske kamenné more – impozantná prírodná pamiatka, pozostatok lávového kanála. Najväčšie balvany dosahujú hmotnosť až 500 ton.
  • 4/ Skokanský mostík Dukla pri obci Králiky. Technická pamiatka, najväčší svetový mostík typu K-120, ktorý nikdy nedokončili.
  • 5/ Králický vodopád – Králická tiesňava je ideálnym miestom na turistiku. Vodopád padá do hĺbky sedem metrov.
  • 6/ Tajovská kopa – prírodná pamiatka v obci Tajov. Kaskádový vodopád vytvára zaujímavý útvar.
  • 7/ Hrad Šášov – zrúcanina nad riekou Hron.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Aspoň raz za život #Leto na Slovensku