Dobrý tip: Ako sa vyhnúť čakaniu na batožinu na letisku?

Aj vás z definitívne opadne všetok stres z cesty na letnú dovolenku až vo chvíli, keď na letiskovom prepravníku v cieľovej destinácii zbadáte svoju batožinu? Možno vás trochu upokojí informácia, že pri leteckej preprave sa podľa štatistík zatúlajú len 3 - 4 kusy batožiny na 1 000 pasažierov. A navždy zmizne len 1 % z tých stratených kufrov, tašiek či batohov.

24.07.2019 07:00
lietadlo, let, lietanie, doprava, pasažierka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Napriek tomu pred prázdninovým obdobím nezaškodí niekoľko rád, ako znížiť pravdepodobnosť, že budete patriť medzi nešťastníkov, ktorí po prílete zamieria k oddeleniu strát namiesto šprintu na pláž.

Samozrejme, všetko sa dá improvizovane dokúpiť a najmä počas prázdnin to berieme naľahko, ale čas je na nezaplatenie.

Milú susedu ste požiadali o polievanie muškátov, psa ste zverili švagrovcom, nastavili ste si automatickú odpoveď na pracovné e-maily… Ešte niečo?

Áno, hneď viacero opatrení, ktoré urobte pri balení a prípravách, aby vám začiatok vytúženej dovolenky nepokazilo márne vyčkávanie na batožinu pri letiskovom bežiacom páse.

Odolnosť je prvoradá

Chápeme, že chcete byť štýloví, ale pri kufroch na letný rodinný pobyt v zahraničí radšej stavte na odolnosť. Zvoľte čo najpevnejšie steny, pred check-inom ich prípadne ešte obaľte fóliou.

Preferujte kolieska – nenadarmo ich naši predkovia vymysleli, aby sa im uľavilo. Preneste ťažký kufor niekoľko metrov a prestanete sa čudovať, že ho niekto cudzí bezohľadne hodí alebo šmykne po podlahe.

Nezabudnite na zámku: tá odradí prípadných dlhoprstých medzi personálom a zníži aj riziko samovoľného otvorenia pri nešetrnej manipulácii.

Ochranou proti nezvratnému otvoreniu pracovníkmi bezpečnostnej služby je zámok so štandardom TSA (Transportation Security Administration). Kontrolóri totiž majú univerzálne kľúče od takýchto zámok.

Krehké drobnosti – ak to len trochu ide – majte so sebou na palube. Nalepiť označenie „fragile“ totiž nestačí. Letiskoví zamestnanci ani nemusia byť cynickí či dokonca škodoradostní – jednoducho toho majú tak veľa, že si nestihnú uvedomiť varovanie. Keď jeden člen štábu naloží a vyloží v priemere 340 kusov batožiny denne, čo je 125 000 ročne, nečudujte sa, že nebude mať ohľady.

Cennosti a lieky

Azda ani netreba dodávať, že všetky hodnotné veci (a lieky!) si tiež ponechajte pri sebe: v Spojených štátoch amerických v rokoch 2010 – 2014 nahlásili pasažieri v súvislosti s leteckou prepravou vyše 30 000 zmiznutých cenností v celkovej hodnote 2,5 milióna dolárov.

Zakladáte si na svetobežníctve a chcete ho dať okoliu najavo? Verte, že čím viac visačiek na držadle, tým dlhšie budú kompetentní lúštiť, kam vlastne treba bezprizornú batožinu nasmerovať.

Ak ju omylom rovno nepošlú na jednu z vašich minulých zastávok. Postŕhajte z rúčky všetky spomienky a tešte sa na tie nastávajúce!

Zároveň skontrolujte, či z batožiny netrčia žiadne popruhy, lanká, nitky, ozdoby, talizmany a podobné veci, ktoré môžu byť začiatkom jej predčasného konca v rámci naplánovanej spoločnej cesty.

S rozviazanou šnúrkou na topánkach asi nepôjdete po náročnom teréne. Nevystavujte teda čomusi podobnému vaše kufre.

Pozor na zámenu

Ak máte vizuálne ľahko zameniteľnú batožinu, označte si ju. Pre seba i na výstrahu ľuďom, ktorí by si ju nechtiac mohli zmýliť s tou svojou. Použite napríklad rolovací reflexný prvok, farebnú nálepku či výraznú stužku.

Nedávajte si hneď po prílete kávičku, že netreba sa nikam hnať. Majte na pamäti, že vaša batožina je na pohyblivom páse úplne bez dozoru. Dajme tomu, že ju nik neukradne, náhodná zámena sa však sotva dá vylúčiť.

Určite nie ste paranoidní, ale pri check-ine si skontrolujte cieľové letisko a ďalšie základné údaje na nálepke, kým privádzací pás odvezie vaše kufre na ten zberný v útrobách.

Letíte k moru raz za rok a napriek tomu pristupujete k odbavovaciemu pultu v poslednej chvíli? Vy to možno stihnete, ale takýmto ľahkovážnym konaním zvyšujete šancu, že vaše kufre nie.

A prestupy sú značným rizikom. Čokoľvek pod hodinu je takmer garanciou problémov. Až polovicu zatúlanej batožiny generujú práve transferové lety, skúste sa im vyhnúť…

Nezatracujte analógové informačné štítky. Vložte do príslušného vonkajšieho obalu aj dovnútra batožiny kartičku s kontaktnými údajmi – tými domácimi, ale aj aktuálnymi dovolenkovými (adresa hotela, termín pobytu).

Nikdy nezahadzujte batožinový lístok z check-inu, kým sa znova nedostanete k svojim veciam. Ak na to v zhone dokážete myslieť, pre istotu si toto potvrdenie odfoťte, samotné kufre tiež, ba môžete aj ich obsah.

10 hlavných preventívnych zásad

  • Na check-in príďte s časovou rezervou a vyhýbajte sa rýchlym prestupom.
  • Skontrolujte si cieľovú destináciu na nálepke, ktorú si odfoťte, kufor tiež.
  • Strhnite všetky staré transportné visačky.
  • Preferujte kufre s kolieskami, zámkami (optimálne so štandardom TSA) a pevnými stenami.
  • Nezdráhajte sa použiť ochranné fólie.
  • Presvedčte sa, či netrčia veci, ktoré by sa mohli niekde zachytiť.
  • Nezabúdajte na štítky s kontaktmi, informácie vložte aj do batožiny.
  • Po prílete hneď zamierte k prepravnému pásu.
  • Odlíšte si batožinu reflexným prvkom na držadle, nálepkou či stužkou.
  • Cennosti, krehké predmety a lieky majte pri sebe na palube.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #lietanie #letecká doprava